(16.40 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Budeme se věnovat dalšímu bodu. Zahajuji projednávání bodu

 

120.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 85/1996 Sb.,
o advokacii,ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 216/3/ - vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacím návrhem. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 216/4. Vítám ještě jednou pana senátora Jiřího Dienstbiera.

Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženému pozměňovacímu návrhu vyjádřil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Prosím, pane ministře.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, budu velmi stručný. Senát víceméně vypustil tu část schváleného návrhu zákona, která byla inkorporována do vládního návrhu na základě usnesení ústavněprávního výboru Poslanecké sněmovny, kdy do § 17a zákona o advokacii byla doplněna úprava, která se týká stavovského oděvu advokátů, a podle této doplněné úpravy Česká advokátní komora by měla být oprávněna na základě provedeného výběrového řízení určit jednoho nebo více dodavatelů stavovského oděvu. Tuto část Senát z návrhu novely zákona o advokacii vypustil.

Já mohu konstatovat za Ministerstvo spravedlnosti, že Ministerstvo spravedlnosti, resp. vláda souhlasila s tímto pozměňovacím návrhem přijatým ústavněprávním výborem. Domníváme se, že je dobré, aby zde byla jasná pravidla pro to, jakou formou má být realizováno právo advokátů užívat stavovský oděv. To je tedy důvod, proč za navrhovatele konstatuji, že my podporujeme, resp. preferujeme variantu novely ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Zeptám se pana zpravodaje Stanislava Polčáka, zda se chce vyjádřit. Nehodlá se vyjádřit. Otevírám rozpravu. Jako první v ní vystoupí pan senátor Jiří Dienstbier. Prosím, pane senátore.

 

Senátor Jiří Dienstbier: Vážená paní předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, jak už tady zaznělo od pana ministra Pospíšila, pozměňovací návrh Senátu vrací návrh zákona do znění původního vládního návrhu, jinými slovy, vypouští článek římská jedna bod pět, který byl doplněn zde v Poslanecké sněmovně na základě pozměňovacího návrhu předloženého ústavněprávním výborem, který se týkal právě oprávnění advokátní komory vybrat jednoho nebo více dodavatelů talárů na základě výběrového řízení. Kauza taláry je poměrně kontroverzní od samého začátku. Komora, aniž by měla jakékoliv zmocnění v dosavadním znění zákona o advokacii, už vybrala jak vzor taláru, který zaregistrovala v podobě průmyslového vzoru, tak i následně provedla výběrové řízení na jednoho jediného dodavatele talárů, který doposud taláry výhradně dodává. Jak je vidět, advokátní komora doposud žádné zmocnění v zákoně nepotřebovala.

Jak způsob stanovení vzoru advokátní talárů, tak i následné výběrové řízení bylo některými advokáty napadáno, domáhali se toho, aby celá úprava talárů, která zatím je provedena na úrovni stavovských předpisů advokátní komory, byla konkurenční, to znamená, aby libovolné množství nebo více dodavatelů talárů mohlo tyto taláry šít a dodávat. Stanovisko, že soutěž by v této oblasti měla být zachována, zaujal i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Myslím si, že není proto důvod, aby tímto způsobem se umožnilo advokátní komoře omezit okruh možných dodavatelů. Z tohoto důvodu zde ve Sněmovně doplněné ustanovení navrhl Senát opět vypustit a vrátit se k původní, víceméně technické vládní novele.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu senátorovi. Zeptám se, zda se někdo hlásí do rozpravy. Nevidím žádnou přihlášku, rozpravu končím a přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

 

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 85/1996 Sb., o advokacii, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 216/3, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 216/4." Žádost o odhlášení. Prosím znovu o vaše přihlášení.

Zahajuji hlasování číslo 227. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování číslo 227, přítomno 164, pro 49, proti 94. Návrh přijat nebyl.

 

Budeme hlasovat tedy znovu a tentokrát podle § 97 odst. 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlasu 101 poslance. Kvorum máme nastaveno.

 

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 85/1996 Sb., o advokacii, ve znění pozdějších předpisů, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 216/3.

Zahajuji hlasování číslo 228. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti návrhu?

Hlasování číslo 228, přítomno 167, pro 164, proti 2. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Tím jsme se vypořádali s bodem 120, sněmovním tiskem 216/3. Děkuji panu senátorovi i všem dalším, kteří se podíleli na projednávání tohoto bodu.

 

Zahajuji projednávání bodu následujícího. Je to bod

 

121.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 191/1999 Sb., o opatřeních
týkajících se dovozu, vývozu a zpětného vývozu zboží porušujícího
některá práva duševního vlastnictvía o změně některých dalších zákonů,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 228/2/ - vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 228/3. Senátoři, kteří se měli zúčastnit, se z dnešního jednání omlouvají. Proto požádám, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil ministr financí Miroslav Kalousek. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Dámy a pánové, je to velmi nekonfliktní novela týkající se dovozu, vývozu a zpětného vývozu zboží, které porušuje zásady duševního vlastnictví. V Senátu byly předneseny některé pozměňovací návrhy, které jsem podpořil, neboť je tím dosaženo větší právní čistoty a většího souladu i se zákonem o České obchodní inspekci. Tím, že návrh byl vrácen, tak byla rovněž na moji prosbu načtena i změna účinnosti, neboť bylo zřejmé, že se to nemůže stihnout k 1. 7., tedy účinnost bude nabyta prvním dnem kalendářního měsíce následujícím po dni vyhlášení.

Doporučuji tedy přijmout tuto novelu ve znění schváleném Senátem, nikoliv Poslaneckou sněmovnou. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane ministře. Chce se k předloženým pozměňovacím návrhům Senátu vyjádřit zpravodaj? Nehodlá pan poslanec Jan Bureš nyní vystoupit, proto otvírám rozpravu. Zeptám se, zda se hlásí někdo do rozpravy. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím a přistoupíme tedy k hlasování. Nejprve podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP