(16.30 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. To byl pan senátor Miloš Malý. Zeptám se na přihlášku do rozpravy. Není žádná, rozpravu končím.

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Je zde žádost o odhlášení. Odhlašuji vás všechny a prosím, abyste se znovu přihlásili.

 

Mezitím přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 119/3, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 119/4." Doufám, že jsou všichni přítomni. Hlasujeme tedy o senátním znění.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 224 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 224, přítomno 168, pro 43, proti 119. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme nyní hlasovat znovu, a to podle § 97 odst. 5 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlasu 101 poslance. Kvorum je nastaveno.

 

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 119/3.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 225 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 225, přítomno 169, pro 157, proti 5. Konstatuji, že návrh zákona byl přijat. Tím končím projednávání bodu 118, sněmovního tisku 119/3.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

119.
Návrh zákona o zákazu použití, vývoje, výroby, skladování a převodu
kazetové munice a o jejím zničení (zákon o zákazu kazetové munice)
/sněmovní tisk 214/2/ - vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 214/3.

Vítám mezi námi senátora Tomáše Kladívka. Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým návrhům vyjádřil ministr obrany Alexandr Vondra. Prosím, pane ministře. (Z levé strany sálu se ozývá bušení do lavic.)

 

Ministr obrany ČR Alexandr Vondra Ano, vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, k vládnímu návrhu na vydání zákona o zákazu použití, vývoje, výroby, skladování a převodu kazetové munice a o jejím zničení, který byl vrácen Senátem Parlamentu České republiky Poslanecké sněmovně s pozměňujícími návrhy, uvádím následující.

Pozměňovací návrhy Senátu, spočívající v úpravě a doplnění ustanovení § 2 a vložení nového § 9, řešícího ohlašovací povinnost majitelů patentů pro výrobu kazetové munice či jejích součástek, včetně stanovení lhůt s tím spojených, přibližují text předmětného návrhu zákona k již platnému zákonu č. 305/1999 Sb., o zákazu použití, skladování, výroby a převodu protipěchotních min, který zmiňuje i součásti protipěchotních min a obsahuje obdobná ustanovení týkající se patentů souvisejících s těmito minami. Z hlediska Ministerstva obrany jsou navrhované pozměňující návrhy přijatelné. Ministerstvo obrany již v průběhu přípravy návrhu zákona o kazetové munici samo navrhovalo zakotvit v jeho textu zákaz používání i převádění patentů vztahujících se ke kazetové munici, jakož i ohlašovací povinnost pro majitele těchto patentů. Tato ustanovení však byla při projednávání návrhu zákona vládou na návrh Legislativní rady vlády vypuštěna.

Na základě výše uvedeného vás proto žádám o vyslovení souhlasu s návrhem zákona ve znění Senátem předložených pozměňovacích návrhů. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Zeptám se zpravodaje výboru pro obranu a bezpečnost, pana poslance Alexandra Černého, zda se chce k usnesení Senátu a k pozměňovacím návrhům vyjádřit. Nehodlá tak učinit.

Otevírám rozpravu. Slovo dostane jako první pan senátor Tomáš Kladívko. Prosím.

 

Senátor Tomáš Kladívko: Paní předsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s důvody, které vedly Senát k vrácení návrhu zákona o zákazu použití, vývoje, výroby, skladování a převodu kazetové munice a o jejím zničení, zákon o zákazu kazetové munice. Pozměňující návrhy, které Senát přijal, rozšiřují působnost navrhovaného zákona též na součástky kazetové munice. Senát zvolil architekturu v návaznosti na zákon České republiky vyplývající z úmluvy o zákazu použití, skladování, výroby a převodu protipěchotních min a jejich zničení do vnitrostátního práva zákonem č. 305/1999 Sb., jak už tady zmínil pan ministr obrany. Bylo zvoleno komplexnější řešení v podobě pokrytí zákonnou úpravou též součástek protipěchotních min, neboť tyto jsou funkčně bezprostředně a výlučně spjaty s daným druhem vojenské techniky a ve svém důsledku tak slouží témuž škodlivému účinku. Řešení pamatující též na součástky zakazované vojenské techniky je v takovém případě věcně správné a dostáváme se do stejného režimu jako u zákona 305/1999 Sb.

Senát se rovněž zabýval pozměňovacím návrhem v té části zákona a doplnil tam úpravu zákazu kazetové munice o zákaz používání a převodu patentových práv na výrobu kazetové munice a na výrobní postupy určené pro tuto výrobu.

Český zákonodárce může ve své svrchovanosti určitou činnost zakázat, jak mu říká vnitrozemské právo. Z hlediska provedení úmluvy o kazetové munici je toto v případě použití a převodu patentových práv vztahujících se k munici a jejím součástkám potřebné, neboť podle článku 9 úmluvy o kazetové munici je každý stát, smluvní strana, povinen učinit veškerá potřebná opatření právní, administrativní a další povahy, včetně uvalení trestních sankcí s cílem zabránit a potlačit jakoukoliv činnost, která je smluvní straně zakázána na základě této smlouvy.

Senát doplnil bod, ve kterém navrhuje upravit pořádkovou ohlašovací povinnost pro majitele patentů stávajících a v budoucnu případně udělených.

Děkuji vám za podporu senátního návrhu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu senátorovi. Zeptám se, zda se někdo hlásí do rozpravy. Nevidím žádnou přihlášku, rozpravu tedy končím.

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Mám zde opět žádost o odhlášení. Prosím vás tedy všechny, abyste se přihlásili.

 

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona o zákazu použití, vývoje, výroby, skladování a převodu kazetové munice a o jejím zničení (zákon o zákazu kazetové munice), podle sněmovního tisku 214/2, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 214/3.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 226 a táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 226, přítomno 158, pro 156, proti 1. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem přijali.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu senátorovi i panu zpravodaji. Končím projednávání bodu 119, sněmovního tisku 214/2. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP