(Ve 14 hodin sdělila místopředsedkyně Klasnová, že poslanecký klub ČSSD požádal o prodloužení přestávky do 15 hodin. Jednání pokračovalo v 15.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Dobré odpoledne, dámy a pánové. Vítám vás na pokračování dnešního jednání.

Nejprve bych přečetla ráda omluvy, které se mi tady shromáždily. Je to omluva pana ministra Pospíšila z dnešního jednání od 15 hodin z důvodu probíhající 8. schůze Senátu, na které jsou zařazeny dva body Ministerstva spravedlnosti. Dále tady mám omluvu od pana poslance Víta Bárty od 16. hodiny, ale v 16 hodin stejně končíme dnešní jednání.

 

Dalším bodem je

 

69.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Protokol k Dohodě o programu pracovní
dovolené mezi vládou České republiky a vládou Nového Zélandu,
podepsaný dne 25. listopadu 2010 v Praze
/sněmovní tisk 235/ - druhé čtení

Prosím, aby se slova ujal místopředseda vlády a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Prosím, pane ministře, máte slovo. Poprosím vás také o klid, abychom pana ministra slyšeli.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, Protokol k Dohodě o programu pracovní dovolené mezi vládou České republiky a vládou Nového Zélandu, podepsaný v Praze dne 25. listopadu 2010, dále jen protokol, mění uvedenou dohodu, podepsanou v Praze dne 11. října 2004. Tato dohoda umožňuje mladým lidem z obou států uskutečnit střednědobý poznávací pobyt na území druhé smluvní strany včetně možnosti absolvování krátkodobého studijního programu a v jeho průběhu vykonávat pracovní činnost a získat tak finanční prostředky ke krytí části nákladů spojených s pobytem.

Cílem protokolu je zjednodušení dosavadních podmínek pobytu, respektive prodloužení možné doby studia a zaměstnání na území druhé smluvní strany a výhodnější úprava podmínek pro získání víza podle této dohody. Protokol rozšiřuje maximální věk žadatele pro podání víza ze 30 let na 35 let. Dále odstraňuje omezení maximální doby, po kterou je možno pracovat u jednoho zaměstnavatele. V dohodě jsou dosud uvedeny tři měsíce, a tak umožňuje výkon pracovní činnosti u jednoho zaměstnavatele po dobu celého ročního pobytu. Platí ovšem nadále zákaz trvalého zaměstnání.

Dále dochází k prodloužení doby možného studia ze tří na šest měsíců a ke zrušení omezení, podle nějž se účastník programu může zapsat maximálně do jednoho vzdělávacího nebo studijního kursu. Podle protokolu je nově možno se zapsat i do více kursů. Protokol tak odstraňuje podmínku trvalého pobytu na území státu, jehož je žadatel občanem. Postačuje podmínka občanství České republiky, respektive Nového Zélandu.

Tolik stručně ke změnám, které předkládaný protokol připouští.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji, pane ministře. Prosím zpravodaje zahraničního výboru poslance Roma Kostřicu, aby odůvodnil usnesení výboru, které vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 235/1. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Rom Kostřica: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte, abych vás seznámil - byl jsem zmocněn, abych na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu, který byl projednán po odůvodnění náměstka ministra zahraničních věcí doktora Galušky dne 2. března tohoto roku.

Zahraniční výbor na podkladě této rozpravy doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas s ratifikací Protokolu k Dohodě o programu pracovní dovolené mezi vládou České republiky a vládou Nového Zélandu, podepsaného dne 25. listopadu 2010, a pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Otevírám rozpravu, do které v tuto chvíli nemám žádnou písemnou přihlášku. Proto se ptám, jestli se někdo hlásí do rozpravy. Není tomu tak. Končím rozpravu. Chci se zeptat, jestli chce mi ještě závěrečné slovo pan ministr nebo pan zpravodaj. Evidentně ne. Děkuji.

 

Můžeme přikročit k hlasování o navrženém usnesení, tak jak nám zde bylo předneseno zpravodajem výboru, a které je součástí sněmovního tisku 235/1.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 20. Z přihlášených 181 pro 132, proti 1. Tento návrh usnesení byl schválen. Tímto končím projednávání tohoto bodu.

 

Nyní přistoupíme k projednávání bodu číslo

 

58.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Rámcová dohoda mezi Evropskou unií a jejími členskými
státy na straně jedné a Korejskou republikou na straně druhé
/sněmovní tisk 185/ - druhé čtení

Teď poprosím, aby se slova ujal místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg: (Mimo mikrofon upozorňuje na nefunkčnost hlasovacího zařízení u stolku zpravodajů.)

Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, Rámcová dohoda mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na straně jedné a Korejskou republikou na straně druhé je vyjádřením záměru členských států Evropské unie rozvinout a zformalizovat spolupráci s Korejskou republikou. V praxi Evropské unie, která spolupráci ekonomickou standardně podmiňuje předchozím navázáním spolupráce politické, je rámcová dohoda rovněž předpokladem pro výrazné prohloubení hospodářské spolupráce s touto významnou asijskou zemí. (V sále je velký hluk.)

Spolupráce Evropské unie s Korejskou republikou byla poprvé kodifikována v Rámcové dohodě o obchodu a spolupráci, která vstoupila v platnost v dubnu 2001. Tato dohoda však nedostatečně reflektovala některé novodobé výzvy, jako je boj proti terorismu a nebo proti šíření zbraní hromadného ničení. V roce 2007 proto bylo využito probíhajícího dialogu o sjednání dohody o volném obchodu k zahájení jednání o novým potřebám lépe vyhovující dohodě, rámcové dohodě, která byla podepsána 10. května 2010 v Bruselu. Rámcová dohoda se věnuje širokému spektru společných zájmů a cílů v následujících oblastech: politický dialog a spolupráce v posuzování lidských práv, boj proti terorismu a proti šíření zbraní hromadného ničení, spolupráce v regionálních a v mezinárodních organizacích v oblasti hospodářského rozvoje, udržitelného rozvoje, vzdělávání a kultury, spravedlnosti, svobody a bezpečnosti a dalších oblastech.

Význam rámcové dohody tkví především v tom... (Řečník se odmlčel kvůli hluku v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pardon, pane ministře. Dámy a pánové, prosím vás o klid, abychom slyšeli pana ministra. Děkuji vám. ***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP