(10.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak jenom jestli nás ještě z pléna někdo neopraví, že se něco zapomnělo. Vypadá to, že ne, asi tedy opravdu je to vše a můžeme skutečně přikročit k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, sněmovní tisk 135, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Ještě se zeptám na názor pana ministra. (Souhlas.) Zpravodaj? (Kladné.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. A kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 169. Přihlášeno je 170, pro hlasovalo 155, proti 2. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji ministrovi i zpravodaji a končíme projednávání třetího čtení zákona o pozemních komunikacích.

 

Prosím pan poslanec Vidím chce vyhlásit výsledky.

 

80.
Návrh na volbu vedoucích stálých delegací Parlamentu do meziparlamentních organizací

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Dovolte mi, abych vás seznámil s výsledky voleb.

V prvním kole volby vedoucího stálé delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění OBSE bylo vydáno 153 hlasovacích lístků, odevzdáno pak bylo taktéž 153 hlasovacích lístků. Pro navrženého kandidáta Jaroslava Plachého bylo odevzdáno 129 hlasů. Konstatuji, že v prvém kole byl zvolen vedoucím této stálé delegace pan Jaroslav Plachý.

V případě prvého kola volby stálé delegace Parlamentu do Středoevropské iniciativy bylo vydáno 153 hlasovacích lístků, odevzdáno pak bylo 153 hlasovacích lístků. Pro navrženého kandidáta Waltera Bartoše bylo odevzdáno 130 hlasů. Konstatuji, že v prvém kole byl vedoucím této delegace zvolen pan Walter Bartoš. Tím volba končí.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Máme tedy výsledky a můžeme jít dále.

 

Naším dalším bodem je

 

64.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně
veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění
pozdějších předpisů, a zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně
některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 165/ - třetí čtení

Prosím pana ministra Leoše Hegera a poslance Borise Šťastného, aby zasedli. My jsme obdrželi sněmovní tisk 165/2, který obsahuje návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení. Není do rozpravy ve třetím čtení už nic zřejmě, takže můžeme rozpravu ukončit. Požádám zpravodaje, aby nám zase řekl, jak budeme postupovat.

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, nacházíme se ve třetím čtení sněmovního tisku 165 - novela zákona o ochraně veřejného zdraví. Obecně se jedná o transpozici směrnice Evropského parlamentu týkající se zejména části ochrany obyvatelstva stran kvality vod určených ke koupání.

K tomuto návrhu je potřeba říci, že prošel výborem pro zdravotnictví. Existuje pozměňující návrh výboru pro zdravotnictví, který byl rozdán jako sněmovní tisk 165/1, a existuje několik pozměňujících návrhů z pléna.

Zde bych rád předložil návrh procedury. Jako první bychom hlasovali o návrhu na zamítnutí poslankyně Markové a Orgoníkové. Následně o pozměňujícím návrhu poslance Šnajdra, který je označen v souboru pozměňujících návrhů pod písmenem C - týká se očkování proti tuberkulóze. Dále, jako třetí, bychom hlasovali o pozměňujícím návrhu poslance Šťastného, který po dohodě s ministrem zahraničních věcí vypouští z návrhu zdravotního výboru otázku očkování cizinců. Pak bychom jako třetí pozměňující návrh a čtvrté hlasování v pořadí hlasovali pozměňující návrh poslance Babáka pod písmenem E, který se snaží vypustit materii o zdravotních ústavech. Další hlasování - pokud by tyto návrhy byly přijaty, zbude torzo pozměňujícího návrhu zdravotního výboru, konkrétně body A6 a A8, což jsou legislativně technické změny, které si vyžádalo Ministerstvo zdravotnictví. A nakonec by nás čekalo hlasování o celku.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Jestli někdo má jiný návrh procedury, teď ho může sdělit. Prosím paní poslankyně Soňa Marková. (Nemůže se dostat k mikrofonu, stále tam stojí poslanec Šťastný.) Pane poslanče, umožníte jí vystoupit? (Smích v sále, poslanec Šťastný se prý zamyslel. )

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo. Nemám jiný návrh procedury, jen bych vysvětlila jednu důležitou věc. Já jsem podávala návrh na zamítnutí podmínečně, pokud nebude původní tisk oproštěn od nepřijatelných pozměňovacích návrhů, které předložil tady pan kolega Šťastný a pan kolega Šnajdr. On to sice nepokládá za přílepky, ale přesto nemají přímou souvislost s původním implementováním směrnice Evropské unie o kvalitě vod na koupalištích, a kvůli čemu také existuje rozsudek Evropského soudního dvora.

Protože byly podány pozměňovací návrhy, které stahují ty původní nepřijatelné, a návrh na zamítnutí, který byl podán a nejde stáhnout, klub KSČM aktivně nepodpoří. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Aha. (Smích některých poslanců v sále.)

 

Poslanec Boris Šťastný: Já se domnívám, že o návrhu tak či tak budu muset požádat, aby pan předsedající nechal hlasovat.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak necháme hlasovat, to myslím Sněmovna zvládne. Dobře. (Opět smích některých poslanců v sále.) Jiná připomínka? Jiná připomínka není. Ještě vidím, že poslanec Krákora má něco na srdci.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, já si myslím, že jednodušší hlasovací procedura by byla ta, kdybychom hlasovali nejprve o bodech D a E. To se týká vypuštění v podstatě těch cizineckých prohlídek a vypuštění zrušení zdravotních ústavů, to je bod E. Kdybychom hlasovali o těchto dvou bodech jako o prvních bodech, tím bychom zákon i hlasování značně zjednodušili. Takže já navrhuji hlasovat o bodech, co navrhuji, jako o prvních.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A to jako nemyslíte před zamítnutím? To myslíte až po tom hlasování o zamítnutí?

 

Poslanec Jaroslav Krákora: To myslím samozřejmě až po tom hlasování.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Co si o návrhu myslí zpravodaj?

 

Poslanec Boris Šťastný: Já si o tom myslím, že je to úplně jedno. (Smích v sále.) Protože jako první budeme hlasovat o zamítnutí. Můj návrh procedury byl, abychom pak hlasovali o pozměňujícím návrhu C. Jestli budeme hlasovat nejprve o D, E a pak o C, nebo nejdřív o C a pak D, E, tak tím si stejně nic nezjednodušíme. Můj návrh je setrvat v proceduře a případně je na panu předsedajícím, jestli nechá o návrhu pana poslance Krákory hlasovat jako o alternativním postupu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Krákora na něm trvá, že by chtěl, aby se hlasovalo, jestli jeho návrh projde. Je to tak, že chcete, aby se o něm hlasovalo? (Poslanec Krákora souhlasí.) A mohl byste ještě jednou zformulovat, o co vám v návrhu procedury jde? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP