(17.00 hodin)

 

Poslanec Martin Pecina: Děkuji. Tak snad už naposled. Já si nemyslím, že bych byl ten, který poškozuje dobré jméno České republiky. Dobré jméno České republiky poškozuje to, že tady máme naprosto nestandardní zákony. To, že jsme jediná země civilizovaného světa, která má akcie na doručitele tak, že jejich skutečný vlastník nelze vystopovat.

A to, že u nás z akciových společností se nevyvádějí peníze stejným způsobem jako ve všech civilizovaných zemích. Pane kolego Doktore, já vás také snažně prosím prostřednictvím paní předsedkyně, uveďte mi jednu jedinou zemi, kde drobný akcionář, tak jako u nás, musí zaplatit samozřejmě daň z dividendy, z peněz, které předtím zdanila akciová společnost, a spoluvlastník této společnosti, který je v managementu, si ty peníze může vyplatit prostřednictvím mezd a přijde ho to levněji. Jsme skutečně jediná země, o které já vím, kde tento princip funguje. Tomu já skutečně říkám krádež za bílého dne. Obávám se tedy poté, co jste mi to vysvětlil, že je to úmyslné, že to tak skutečně dělat chceme.

Já vám nejsem schopný doložit žádné konkrétní společnosti. To je prosté - protože je to samozřejmě součástí daňového tajemství. Dokonce už ani policisté od začátku letošního roku nemají šanci se do těchto údajů dostat, ale to je v pořádku, to je vaše vůle. Nejsem schopen konkrétní případy uvést. Na druhou stranu uvádím zde případ, o kterém všichni víme. Vezměte si společnost ABL - je to zcela legální, zcela legální, podotýkám - která má zisky milion korun ročně nebo dva miliony korun ročně, a její majitel si přesto může dovolit ze svého platu koupit třeba maserati za tři miliony. Zcela legálně. Nehovořím o tom, že jeho postoj je lumpárna. Nedávám na něho trestní oznámení jako někteří moji kolegové, protože vím, že ty peníze je možno takto legálně vyvádět. Ale kdybychom byli normální stát, tak si ty peníze zdaní ve firmě a vyvádí si je přes dividendu a zdaní je dvakrát tak jako v každé normální zemi, a ne jako v České republice! Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní pan poslanec Alfred Michalík má slovo. Stále jsme v obecné rozpravě. Prosím.

 

Poslanec Alfréd Michalík: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, když jsem slíbil kolegovi Sobotkovi, který musel odejít, že převezmu úlohu předkladatele, netušil jsem, že vznikne takováto debata, tak vášnivá a tak i agresivní. Já bych měl asi tři poznámky.

První. Proboha, přečetli jste tento zákon, tuto novelu, vy zprava? Já myslím, že ne. V této novele je navrhováno pouze obnovení principu solidarity a sazby jsou nechány prakticky 15procentní do 100 tisíc korun beze změny. Kdo má nad 100 tisíc korun - kolik to je, 10 % zaměstnaných? - čili 10 % zaměstnaných bude touto novelou postiženo, devadesát, možná že víc, beze změny! Proboha, proč tolik agrese, proč tolik křiku? Tady se reaguje na věci až nenormálním způsobem. Tato novela přece není žádná reforma! Tato novela je pokus o princip solidarity! Takže nechápu, proč ten křik a proč takovým způsobem se tady reaguje, jako kdybychom chtěli zbořit svět a chystali nějaké cunami na české podnikatele.

Druhou poznámku tady řekli moji předřečníci. Prosím vás, v Německu, v Rakousku, v Dánsku, ve Francii - tam jsou lidé blbější než u nás? Tam jsou lidé závistivější než u nás? Jak to, že tam to nevadí, že je progresivní daň? U nás je to smrtelný hřích. Přitom se tlačíme do společnosti zemí, jako je Rusko, Rumunsko a jiné země, ke kterým já nechci patřit, abychom byli na jejich úrovni. Prosím vás, vraťme se do Evropy! Chceme se tam vrátit, tak se tam vraťme i v oblasti zdanění. Tam si myslím, že je před námi velký úkol a velké rezervy.

Já jsem byl čirou náhodou včera a předevčírem v Bruselu, kde se jednalo o tom, jak se má řešit rozpočtová vyrovnanost a stabilita evropských zemí, a kolovala tam i studie francouzských ekonomů, kteří konstatovali, že mezi hlavní příčiny krize, této krize v západních zemích v loňském a předloňském roce, je špatné zdanění, nízké zdanění zemí. Je tam zcela vynechaná regulace finančních trhů, kde se zjišťuje, že prakticky ty dopady vznikly špatnou prací úzké skupiny bohatých lidí, kteří ovlivnili banky, finanční trhy. Tito způsobí strašné ztráty, ale jejich řešení se pak rozprostře mezi lidi běžné. Já tomu říkám, že tady se kolektivizují ztráty a privatizují zisky. A prosím vás, to nechci. To je špatné. A tento zákon si kladl pouze malinký cíl - vrátit se aspoň částečně pro 10 % zaměstnaných lidí s progresivní daní a ještě neúplnou, ale postupnou, protože prakticky se zdaňuje nad 100 tisíc. Ten zbytek je normálně lineární.

Proboha, lidé, vraťme se na zem!

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byl pan poslanec Alfréd Michalík. Jsme stále v obecné rozpravě. Zeptám se na přihlášky do ní. Pokud nejsou, končím obecnou rozpravu.

Zeptám se na závěrečná slova nejprve zástupce navrhovatelů pana poslance Michalíka, zda chce vystoupit se závěrečným slovem. Prosím.

 

Poslanec Alfréd Michalík: To, co jsem říkal, je vlastně závěr. A znovu vás žádám - nechte diskusí a dejte šanci!

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To bylo závěrečné slovo za navrhovatele. Zeptám se pana zpravodaje, zda chce vystoupit se závěrečným slovem. Ne. Mám zde žádost o odhlášení, čili vás odhlašuji, prosím, abyste se všichni přihlásili.

Přivolám kolegy, neboť je před námi hlasování o návrhu na zamítnutí, který byl podán panem zpravodajem panem poslancem Doktorem a připojili se k němu v rozpravě další. Vyčkám malý okamžik, než se budou moci všichni dostavit do jednacího sálu, a potom zahájím hlasování.

Pan zpravodaj zopakuje návrh, o němž budeme hlasovat.

 

Poslanec Michal Doktor: Jediným hlasovatelným návrhem byl návrh na zamítnutí této předlohy v prvním čtení.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Domnívám, že už jsou všichni v sále a že mohu toto hlasování zahájit. Zahajuji hlasování pořadové číslo 55. Táži se, kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí tohoto návrhu zákona. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 55, přítomno 155, pro 90, proti 61. Tento návrh byl přijat. Proto končí cesta tohoto návrhu Poslaneckou sněmovnou. Končím projednávání bodu číslo 27, sněmovního tisku 153.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo 28. Je to

 

28.
Návrh poslanců Milady Halíkové, Jana Klána a dalších na vydání zákona
o nájemném z bytů a jeho sjednávání (zákon o nájemném z bytů)
/sněmovní tisk 163/ - prvé čtení

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 163/1. Prosím, aby předložený návrh uvedla zástupkyně navrhovatelů paní poslankyně Milada Halíková. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP