(10.20 hodin)
(pokračuje Grebeníček)

A ještě jeden konkrétní příklad. Jde o příslušníky druhé pěší brigády operující u Kandaháru v jižním Afghánistánu v letech 2009-2010. Ti vytvořili zabíjecí tým, jenž pobíjel náhodné civilisty, znetvořoval jejich těla a části z nich si odebíral jako válečné trofeje. Ano, házeli granáty na civilisty a pak je stříleli. Jistý rotný si z mrtvých těl bral prsty, kosti z nohou a zuby obětí. U dalšího amerického vojáka se našla lidská lebka.

Nemíním spekulovat o důvodech, které ministra Schwarzenberga vedou k popírání toho, že on a jeho ministerstvo o těchto veřejně známých, mezinárodními agenturami široce publikovaných skutečnostech, často přiznaných i samotnými pachateli, vědí.

Mám-li tedy koncentrovaně shrnout podstatu problému, pak je obecně známo, že:

Za prvé. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg zaujímá v mnoha konkrétních důvodech postoje tolerance, krytí a podpory válečných zločinů a zločinů proti mezinárodnímu právu humanitárnímu a zcela ignoruje závazek České republiky k prosazování Ženevských konvencí a dalších úmluv o lidských právech, pokud se válečných zločinů, vražd a teroru vůči civilnímu obyvatelstvu a cíleného ničení civilní infrastruktury v okupovaných zemích dopouští vláda a armáda Spojených států a další spojenci ze Severoatlantické aliance.

Za druhé. Ministr zahraničí v rozporu se skutečností, že Parlament České republiky nevyhlásil válečný stav, obhajuje a kryje vysílání vojáků Armády České republiky do útočných bojových akcí, jejichž cílem je zabíjet a pomáhat zabíjet nikoliv v sebeobraně osoby, které Spojené státy a narkoklan jejich chráněnce Hamída Karzáího označují za své nepřátele v afghánské mezikmenové a klanové válce.

Za třetí. Ministr Karel Schwarzenberg opakovaně odmítá žádat vládu Spojených států a vlády dalších členských zemí Severoatlantické aliance, aby začaly dodržovat Chartu Organizace spojených národů, mezinárodní právo válečné a Ženevské konvence a aby ve vojenských konfliktech a při výkonu moci okupačních mocností a okupačních sil plnily v potřebné míře závazky stanovené pro válčící a okupační mocnosti k zajatcům, raněným a obyvatelstvu území, které Spojené státy a síly Severoatlantické aliance vojensky dobývají a kontrolují.

Tímto přístupem ministr Schwarzenberg nastoluje prostě dilema. Buď má pravdu Karel Schwarzenberg a lžou statisíce stran původně utajovaných a postupně nyní zveřejňovaných dokumentů armády a vlády Spojených států o napadení a okupaci Iráku a o vedení války v Afghánistánu. Buďto lžou politické reprezentace a vysocí představitelé Spolkové republiky Německo, Velké Británie, Spojených států amerických, Polska, ale i loutkový prezident protektor Hamíd Karzáí, když mnohočetně přiznávají a konstatují páchání konkrétních válečných zločinů, porušování Ženevských konvencí a mimosoudní popravy a vraždy zajatců a nevinných civilních obyvatel včetně žen a dětí.

Dámy a pánové, buď - anebo nemluví pravdu český ministr zahraničí, který tvrdí, že Spojené státy americké a další státy Severoatlantické aliance vcelku nic neporušují a že on nebude nic dělat a žádat, protože pravidla mezinárodního humanitárního práva jsou prý vlastně uplatňována a vše jde správnou cestou.

Ministr Schwarzenberg se v odpovědi na mou interpelaci vyjádřil, že chce komentovat aktivity Spojených států, jen pokud bude znát konkrétní okolnosti. Nyní má tedy možnost. Chci věřit, že na příští schůzi Poslanecké sněmovny této možnosti bohatě využije. Nyní však vzhledem k nepřítomnosti pana ministra žádám o přerušení projednání jeho odpovědi na mou interpelaci, která je evidována jako tisk číslo 170.

Dámy a pánové, děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Jedná se o procedurální návrh, o kterém nechám hlasovat. Jen přivolám kolegy z kuloárů.

Času, než kolegové přijdou, využiji k tomu, abych řekla, že náhradní kartu číslo 5 má paní poslankyně Bebarová-Rujbrová. Paní poslankyně Orgoníková má náhradní kartu číslo 8.

Prosím o shovívavost ještě chviličku... (Gonguje.)

Je zde také požadavek na odhlášení, takže já vás v tuto chvíli odhlašuji a poprosím, abyste se všichni přihlásili znovu. (Po chvilce.) Prosím, aby se všichni přihlásili, protože nejsme usnášeníschopní, chybějí nám ještě dva poslanci.

Už jsme usnášeníschopní, takže můžu zahájit hlasování o procedurálním návrhu na přerušení. Kdo je pro? Kdo je proti?

Teď tady vidím nějaké technické potíže. Považuji toto hlasování (pořadové číslo 205 )za zmatečné a budeme hlasovat ještě jednou.

 

Prosím, soustřeďte se, zahajuji ještě jednou hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 206. Z přihlášených 81 pro 36, proti 43. Tento návrh byl zamítnut.

 

Pokračujeme tedy dále v rozpravě. (Pokřikování z lavic.) Prosím, můžete tedy vznést námitku na mikrofon?

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Opakovaně, i když jsem přihlášen, svítí mi světýlko, nejde hlasovat. Právě to řeší technická pomoc. Děkuji. Zpochybňuji proto hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Budeme tedy hlasovat znovu. Toto hlasování považuji za zmatečné a budeme hlasovat. (Hlasy z lavic.) Pardon, omlouvám se. Budeme hlasovat o námitce. Kdo je pro? (Nesouhlasné hlasité výkřiky z lavic: až to opraví.)

Dobře. Protože zde přetrvávají technické problémy, já vás všechny znovu odhlásím. Prosím, abyste se všichni přihlásili. Prosím, přihlaste se znovu. Počkám, jestli vám všem bude fungovat vaše hlasovací zařízení. Prosím, dejte mi vědět včas, abych nezahajovala další hlasování a pak ho nemusela přerušovat. Dejte mi, prosím, vědět, zda vám funguje hlasovací zařízení, zda jste se přihlásili svými identifikačními kartami. (Hlasy z lavic.)

Prosím, já vás bohužel neslyším, co pokřikujete. Neslyším, o jaký jde problém. Prosím, přijďte mi ho říct.

Pan poslanec Kováčik. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní místopředsedkyně, pan kolega Opálka se zkusil přihlásit do jiného hlasovacího zařízení, což je možné. A jestli funguje, nebo nefunguje hlasovací zařízení, je možno ověřit pouze hlasováním. Takže buď počkáme, anebo spíše ověříme tím hlasováním, které teď nastane. A vhodné je hlasovat o té námitce, kterou pan kolega Opálka vznesl. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP