(11.40 hodin)

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg: K tomuto navýšení poslaneckých mandátů se členské státy zavázaly na Evropské radě konané v prosinci 2008 a v červnu 2009. Protokol tedy provádí takto učiněný politický závazek všech členských států. Jeho cílem je pro zbytek volebního období 2009 až 2014 Evropský parlament doplnit o 18 poslanců. Německu se však zároveň počet mandátů nesníží. Výsledek bude přechodné navýšení celkového počtu poslanců... (Řečník se kvůli trvajícímu hluku v sále obrací na předsedající.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Ano, pane ministře. (Zvoní zvoncem.) Dámy a pánové, já vás prosím znovu o klid!

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg: Výsledkem bude tedy přechodné navýšení celkového počtu poslanců Evropského parlamentu ze 736 na 754. Počet poslaneckých mandátů České republiky zůstane nedotčen.

Protokol upravuje za prvé alokaci dodatečných poslaneckých mandátů mezi 12 členských států Evropské unie. Nejvíc dostává Španělsko, počet poslanců se zvýší o 4, u tří států dojde k navýšení o 2 poslance a u osmi států o 1 poslanecký mandát. Za druhé, protokol předvídá tři různé způsoby určení 18 poslanců, mezi nimiž si mohou členské státy zvolit. Je možné buď uskutečnit doplňovací volby, obsadit nové mandáty na základě výsledků voleb konaných v červnu 2009, nebo určit poslance vnitrostátními parlamenty z vlastních řad.

Protokol byl kvalifikován jako mezinárodní smlouva podle článku 10a Ústavy České republiky, a to přesto, že jím nedochází k přenosu nových pravomocí orgánů České republiky na Evropskou unii. Tato kvalifikace byla učiněna s ohledem na skutečnost, že se protokolem mění Lisabonská smlouva, kterou došlo k přenosu některých pravomocí na Evropskou unii, která byla ratifikována jako mezinárodní smlouva podle článku 10a Ústavy České republiky.

Protokol by měl vstoupit v platnost k 1. prosinci 2010, a to za podmínky, že do té doby budou uloženy ratifikační listiny všech členských států Unie u vlády Italské republiky, která je depozitářem protokolu.

Senát protokol projednal minulý týden a vyslovil souhlas s ratifikací protokolu.

S ohledem na předpokládané datum vstupu protokolu v platnost je cílem vlády zajistit, aby v případě ratifikace protokolu Česká republika uložila svoji ratifikační listinu v Římě před 1. prosincem 2010.

Dámy a pánové, děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji, pane ministře. Prosím zpravodaje zahraničního výboru poslance Tomáše Chalupu, aby odůvodnil usnesení výboru, které bylo rozdáno jako sněmovní tisk 48/1. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Tomáš Chalupa: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, dovolte abych vás seznámil se závěry zahraničního výboru z jeho zasedání 13. října 2010.

Zahraniční výbor se po rozpravě a po předložené zprávě náměstka ministra zahraničních věcí shodl na návrhu usnesení, kterým doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s ratifikací Protokolu, kterým se mění Protokol o přechodném ustanovení, připojeném ke Smlouvě o Evropské unii, ke Smlouvě o fungování Evropské unie a ke Smlouvě o založení Evropského společenství pro atomovou energii, podepsaný dne 23. června 2010 v Bruselu.

Jak již zmínil pan místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí, tento protokol sám o sobě znamená přechodnou úpravu počtu členů Evropského parlamentu s ohledem na znění Lisabonské smlouvy z celkového počtu 736 na 754. Jména zemí již pan ministr vyjmenoval, jedná se tedy o Bulharsko, Španělsko, Francii, Itálii, Lotyšsko, Maltu, Nizozemí, Rakousko, Polsko, Slovinsko, Švédsko a Spojené království, v případě Německa je to jediná země, která by pro toto přechodné období do roku 2014 měla nadreprezentaci vůči ustanovení Lisabonské smlouvy o tři. Nicméně toto jsou poslanci, kteří již byli před platností Lisabonské smlouvy právoplatně ve Spolkové republice Německo zvoleni.

A je třeba připomenout, že k přijetí a ratifikaci této smlouvy je potřeba tří pětin všech poslanců. (Potlesk pravé strany sněmovny.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Tímto otevírám rozpravu do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Hlásí se někdo do rozpravy? Nikoli, nevidím, že by se někdo hlásil, končím tedy rozpravu.

Táži se pana ministra, jestli si přeje závěrečné slovo. (Dává najevo, že nikoli.) Nepřeje. Pan zpravodaj? (Dává rovněž najevo, že nikoli.)

Můžeme tedy přikročit k hlasování o navrženém usnesení. Já ještě jednou poprosím pana zpravodaje, aby nás provedl hlasováním.

 

Poslanec Tomáš Chalupa: Tedy usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky k vládnímu návrhu, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Protokol, kterým se mění Protokol o přechodných ustanoveních, připojený ke Smlouvě Evropské unii, ke Smlouvě o fungování Evropské unie a ke Smlouvě o založení Evropského společenství pro atomovou energii, podepsaný dne 23. června 2010 v Bruselu: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky dává souhlas k ratifikaci protokolu, kterým se mění výše uvedené tři smlouvy.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Slyšeli jsme návrh usnesení, dám o něm za chvilku hlasovat. Je zapotřebí 120 hlasů. Prosím, aby se kolegové dostavili na místo... Prosím, jestli se ještě někdo nachází v kuloárech a chce hlasovat, aby se dostavil do jednacího sálu... Já vás ještě poprosím, dámy a pánové, o chvilečku strpení, vidím, že kolegové ještě dobíhají...

 

Dámy a pánové, nechám hlasovat o usnesení, které přednesl zpravodaj pan poslanec Chaloupka (z pléna se ozývají opravy jména zpravodaje) Chalupa, pardon. (Smích v sále.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti? - Vidím, že jsem pobavila (s úsměvem). Omlouvám se ještě jednou, pane poslanče.

V hlasování pořadové číslo 35 ze 184 se pro vyjádřilo 123, proti 2, tento návrh byl přijat. Končím projednávání bodu č. 41.

 

Nyní můžeme přistoupit k projednávání bodu číslo 43. Jedná se o

 

43.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací Dohoda o stabilizaci a přidružení mezi Evropskými společenstvími
a jejich členskými státy na jedné straně a Republikou Srbsko na straně druhé,
podepsaná v Lucemburku dne 29. dubna 2008
/sněmovní tisk 63/ - druhé čtení

Prosím, aby se slova ujal místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, Dohoda o stabilizaci a přidružení mezi Evropskými společenstvími a jejich členskými státy na jedné straně a Republikou Srbsko na druhé straně byla podepsána dne 29. dubna 2008, ale kvůli nedostatečné spolupráci s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii odložila Rada Evropské unie zahájení její ratifikace členskými státy. Na základě pozitivních zpráv hlavního žalobce Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii Serge Brammertze o spolupráci Srbska s tribunálem z prosince 2009 a června 2010 rozhodla 14. června 2010 Rada pro zahraniční věci Evropské unie o zahájení ratifikace dohody v členských státech. Rada zdůrazňuje, že plná spolupráce s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii je i nadále nezbytnou součástí dohody.***




Přihlásit/registrovat se do ISP