(9.40 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Nyní tedy budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 73. schůze Poslanecké sněmovny, ale bez toho bodu 1, jak jsem avizoval. Takže jde o hlasování o pořadu bez toho bodu 1, jak jsem sdělil. Je to jasné?

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento pořad schůze, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 6. Přihlášeno je 150, pro hlasovalo 58, proti 57. To by znamenalo, že pořad schůze schválen nebyl.

 

(Poslanci zprava tleskají.) Počkejme na kontrolu. Prosím pana poslance Klučku.

 

Poslanec Václav Klučka: Vážený pane předsedající, seč jsem hlasoval pro, na sjetině mám křížek. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To byla námitka proti hlasování pana poslance Klučky, o které budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout námitku - zpochybnění - pana poslance Klučky, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 7, přihlášeno je 150, pro hlasovalo 108, proti 12. Námitka byla přijata.

 

O slovo se hlásí pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, jestliže došlo k situaci, kdy Poslanecká sněmovna tím, že odmítla námitku Vojtěcha Filipa, rezignovala na právo projednávat zákony, které mají splněny náležitosti, tak, jak poslanci žádají, musí se klub KSČM vypořádat s touto vážnou chybou, kterou podle našeho soudu Poslanecká sněmovna vůči zákonům, zejména Ústavě, teď udělala. Chci věřit, že to byl pouze omyl.

Protože je třeba, abychom ty věci dokonale projednali, abychom neudělali žádnou chybu, abychom neznemožnili projednávání těch dalších důležitých bodů, žádám teď v této chvíli o přestávku na poradu klubu KSČM v délce trvání 35 minut. (Z řad ODS se ozývá: Na pět hodin.)

Děkuji. Pardon, slyším tady řeč o obstrukci. (Potlesk a smích zprava.)

Jestliže se KSČM nebo kterýkoliv jiný poslanecký klub velmi krátce potřebuje poradit, zajisté ani největší nepřítel - a zejména v dnešní den - KSČM nebude hovořit o obstrukci. Jestli tady někdo tři neděle planě žvaní a zdržuje, tak potom už to není obstrukce, to už je potom bojkot. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Jenom vám, vážení kolegové, přečtu ustanovení § 1 odst. 2 zákona o jednacím řádu, které stanoví, že přerušení jednání v okamžiku před opakováním hlasování vyhlášením přestávky na žádost klubu není možné. Já tedy bohužel nemohu. Já bych vám rád přestávku udělil, ale porušil bych tím jednací řád. V tuto chvíli tedy musíme hlasovat o pořadu schůze. Odvolávám se na jednací řád, který je pro nás zákonem. Doufám, že to chápete.

Budeme opakovat hlasování o pořadu schůze, které musí podle mého názoru proběhnout.

Prosím, pan místopředseda Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, paní a pánové, řeknu jenom jednu věc. Já jsem řekl, proč byl ten návrh a proč bylo to účelové právní stanovisko legislativního odboru. Protože se bojíte. A ti, kteří včera umožnili návrat mateřské na původní úroveň, chtějí splnit svůj příslib občanům České republiky a vy si to nepřejete. Vy dobře víte, že podle legislativního procesu na dubnovou schůzi případně vrácený návrh prezidentem republiky nemůže přijít, a počítáte s tím, že prezident republiky podle svého příslibu z ledna, který učinil vůči předsedovi vlády, tento zákon nepodepíše. Proto jste si vytvořili tento účelový dokument, abychom mohli zablokovat dnešní jednání o návrhu zákona o krajském referendu.

V tomto ohledu tedy nezbývá, než aby klub KSČM bojoval alespoň o to, aby proběhlo jednání o principech zákona o jednacím řádu, abychom ten váš precedent, který chcete dnes vytvořit a který se vám vytvořil podařilo, překonali a umožnili ústavním činitelům, poslancům této Poslanecké sněmovny, aby navrhovali podle § 51 zákona o jednacím řádu i ty body programu, které už v programu zařazeny byly a naším rozhodnutím byly vyřazeny. Proto tedy není nutné, abychom trvali na tom, že není možné takové zákony navrhovat.

Jsem přesvědčen, že jsou tady důležité zákony. Abyste neřekli, že klub KSČM dělá jakoukoliv obstrukci, jsem dohodnut s předsedou klubu, že o přestávku na poradu klubu nežádáme.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Prosím pana poslance Kováčika.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, já musím říci, že tímto dnem Poslanecká sněmovna v tomto volebním období rezignuje na to, že projedná cokoliv, co bude vráceno Senátem nebo prezidentem republiky. Na tuto část své povinnosti, své práce, Poslanecká sněmovna prostě tímto rozhodnutím rezignovala.

Možná jste zaznamenali, že v České republice v pondělí hrozí stávka pracovníků v dopravě. Ano, jde o to, že mají pocit, a podle mého soudu oprávněný, že jsou kráceni na svých právech léta platných, co dráha dráhou jest používaných, právech, na která jim nesáhl žádný režim. Vzhledem k tomu, že je připraven postup, jak ještě v tomto týdnu se pokusit problém vyřešit, poslanecký klub KSČM pod zorným úhlem hrozící stávky a jako nataženou ruku směrem k železničářům bude hlasovat pro program této schůze Poslanecké sněmovny. (Potlesk a smích hlavně z řad ODS.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já tedy bych nechal v tom případě proběhnout to hlasování. Ještě ne. Omlouvám se paní místopředsedkyni, že jsem ji přehlédl. Prosím paní místopředsedkyni Němcovou , která se hlásí o slovo. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já nebudu vůbec zdržovat, ale proti jedné větě se musím tady ohradit, proti tomu, co řekl pan místopředseda Filip, totiž tomu, že si Občanská demokratická strana zadala vypracování, jak on řekl, toho papíru, tedy stanoviska legislativního odboru, s nímž on zde polemizuje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP