(15.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku, proto se táži, zda se někdo hlásí k tomuto bodu do rozpravy. Není žádná taková přihláška, rozpravu tedy končím.

Budeme hlasovat o návrhu usnesení, které nám zde přečetl pan zpravodaj pan poslanec Bauer. Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody o stabilizaci a přidružení mezi Evropskými společenstvími a jejich členskými státy na jedné straně a Albánskou republikou na straně druhé, podepsané dne 12. června 2006 v Lucemburku.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 150. Kdo souhlasí s návrhem tohoto usnesení? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 150 přítomno 159, pro 107, proti 1. Návrh byl přijat. Konstatuji tedy, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Končím projednávání bodu č. 43, sněmovního tisku 391.

 

Budeme se věnovat dalšímu bodu, druhému pevně schválenému bodu pro dnešní odpoledne. Tímto bodem je

 

47.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Římský statut Mezinárodního trestního soudu
/sněmovní tisk 423/ - prvé čtení

 

O úvodní slovo prosím nejprve pana ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga, poté požádám také ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. (V sále je obrovský hluk!)

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dnes tu před vámi stojím jménem vlády, abych navrhl, aby Česká republika -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, pane ministře. Prosím zejména pana místopředsedu vlády Čunka, protože je velmi nepříjemné, když za zády mluvčího probíhá paralelně hovor, není možné pro řečníka projednávat věc tak, jak si zaslouží. Žádám tedy i všechny ostatní členy Poslanecké sněmovny, aby věnovali pozornost bodu, který je projednáván. Všechny ostatní hovory, prosím, přeneste mimo tuto jednací síň. Děkuji.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Tak ještě jednou.

Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dnes tu před vámi stojím jménem vlády, abych navrhl, aby Česká republika konečně po devíti letech zvláštního otálení zaujala jasné stanovisko k Mezinárodnímu trestnímu soudu. Rád bych zdůraznil, že Česká republika podepsala Římský statut Mezinárodního trestního soudu v dubnu 1999, čili necelý rok po jeho sjednání. V současnosti má tato smlouva 105 smluvních stran. Soud zahájil svou činnost v roce 2002 a dnes řeší případy ze čtyř afrických zemí. Mezinárodní trestní soud je podporován OSN a zejména Evropskou unií. Česká republika je jediným státem Evropské unie, který Římský statut neratifikoval.

Pozice vlády České republiky k Mezinárodnímu trestnímu soudu je tvořena z následujících tří tezí:

1. Z hlediska dlouhodobých zájmů vlády České republiky je výhodnější zaujmout jasný a konečný postoj České republiky k Mezinárodnímu trestnímu soudu, protože náš dosavadní nečitelný postoj snižuje důvěryhodnost České republiky jako státu zasazujícího se o ochranu lidských práv ve světě a tento postoj snižuje také důvěryhodnost aktivit Evropské unie ve vztahu k Mezinárodnímu trestnímu soudu.

2. Vláda České republiky je pro ratifikaci této smlouvy z důvodu podpory myšlenky, pro kterou byl Mezinárodní trestní soud zřízen. Tedy myšlenky, že nikdo nestojí nad právem a beztrestnost za genocidu, válečné zločiny a zločiny proti lidskosti je nepřípustná. Mezinárodní trestní soud je, jak se prokázalo, účinný mezinárodněprávní nástroj demokratických právních států k zajištění potrestání pachatelů, kteří dosud mohli v některých případech využívat vědomých mezer ve vnitrostátním právu nedemokratických a neprávních států k dosažení beztrestnosti za tyto zločiny.

Vláda České republiky si je vědoma problematických aspektů této mezinárodní smlouvy, například, že tři ze stálých členů Rady bezpečnosti nejsou její smluvní stranou. Nicméně vláda České republiky nenalezla žádný opodstatněný argument pro odmítnutí ratifikace, který by chránil zájmy České republiky více než ratifikace této mezinárodní smlouvy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP