(18.00 hodin)
(pokračuje Šťastný)

Já vás chci proto požádat, resp. požádat předkladatele, jeho předložený návrh, pane poslanče Rathe, prostřednictvím předsedajícího schůze… (Oslovený vede rozhovor s jiným poslancem.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Já vám rozumím, pane poslanče. Požádám všechny kolegy, aby buď poslouchali…

 

Poslanec Boris Šťastný: Chci vás z tohoto místa ještě jednou požádat, stejně tak jako pan ministr zdravotnictví, o zpětvzetí uvedeného návrhu, přičemž slibuji, že bude obsažen v nově navrhovaném zákoně o zdravotním pojištění, a jsme připraveni tento návrh s vámi v tomto ohledu a v tomto konkrétním bodě samozřejmě na půdě výboru pro zdravotnictví konzultovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Děkuji panu Borisi Šťastnému. To byla poslední písemná přihláška do rozpravy. Ptám se, kdo se dál hlásí. Ano, vidím pana kolegu. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, vzhledem k tomu, že asi výzva mého předřečníka nebude vyslyšena, přihlásil jsem se do této diskuse.

V projednávaném návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, se předkladatelé snaží řešit problematiku prodeje, darování nebo dědění již smluvního zdravotnického zařízení, které nadále splňuje podmínky pro jeho provozování stanovené zákonem, tím, že při splnění podmínek podle věty první přecházejí v těchto případech na kupujícího, obdarovaného či dědice smlouvy o poskytování zdravotní péče, které měl se zdravotními pojišťovnami uzavřeny prodávající, dárce nebo zůstavitel.

Já sám si myslím, že záměr návrhu zákona jde správným směrem. Současně platný zákon o veřejném zdravotním pojištění byl přijat již v roce 1997, který však byl přijímán s očekávanou dobou platnosti jeden rok. Do dnešního dne se však nepodařilo schválit nový zákon, který by odstraňoval nejen formální, ale i obsahové nedostatky. Od jeho přijetí však byl již mnohokrát novelizován, a jak správně připomněl kolega Šťastný, tak tomu snad bylo již padesátkrát a dneska je to po padesáté první. Nechci připomínat, kdo měl osm let možnost naše zdravotnictví řídit a kolik ministrů zdravotnictví mělo možnost provést úpravu tohoto zákona nebo předložit k projednání nový návrh zákona. Nestalo se tak.

A dnes tady máme návrh zákona předkládaný cestou poslanecké iniciativy, který se opět snaží řešit jednotlivost bez provázanosti k dalším souvisejícím zákonům. Myslíte si, vážené kolegyně a kolegové, že toto je způsob, který vede ke zlepšení kvality našeho právního řádu? Já toto přesvědčení s předkladateli návrhu zákona nesdílím.

Současná vláda považuje reformu zdravotnictví za jednu ze svých priorit. Harmonogram předkládání jednotlivých potřebných zákonů je všeobecně znám a ten nám říká, že nový zákon o veřejném zdravotním pojištění je v současné době připravován s předpokládanou účinností k 1. lednu roku 2009, a tento tuto problematiku řeší skutečně komplexně.

Vzhledem k tomu, že předložený návrh je zařazen nevhodně do části zákona, která neřeší problematiku smluv o poskytování zdravotní péče, ale pouze výjimky z konání výběrového řízení, přičemž přechod registrace v případě prodeje, darování nebo dědění zdravotnického zařízení není ani v platném, ale ani v tomto návrhu zákona jednoznačně řešen, naopak návrh zákona předpokládá přechod smlouvy na nového nabyvatele, ačkoliv převádět lze pouze práva a povinnosti smlouvou založené a ne přímo smluvní vztahy, nečiní mi to žádné potěšení, ale vzhledem ke kvalitě zpracování návrhu zákona a očekávanému vládnímu návrhu zákona o veřejném zdravotním pojištění, jak nám ve svém vystoupení před chvílí potvrdil pan ministr zdravotnictví Julínek, který tuto problematiku bude řešit v potřebném rozsahu a s časovým odstupem pouhých několika měsíců, dávám návrh na zamítnutí tohoto návrhu zákona již v prvním čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji panu poslanci Krajíčkovi. Procedurálně jsme teď, jestli mě sleduje pan zpravodaj, poprvé měli řádný návrh na zamítnutí. Kdo další do rozpravy? Nikoho nevidím, rozpravu končím.

Ptám se pana zástupce navrhovatelů, jestli má zájem o závěrečné slovo. Ano, pan poslanec David Rath.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, výtky nebo připomínky, které tady zazněly, jsou převážně technického charakteru a myslím, že nic nestojí v cestě, aby byly vypořádány v průběhu druhého čtení, případně v průběhu projednání v příslušných výborech. Jde o návrh velmi stručný, velmi jednoduchý, čili ve výboru, pokud skutečně tam nějaké legislativně technické věci závadné jsou, tak je to jednoduše odstranitelné. Čili kde je dobrá vůle, tam se hledá řešení. Kde jaksi dobrá vůle není, tak tam se hledají důvody, proč něco zamítnout.

Já bych jenom chtěl připomenout, že tato právní úprava byla již jednou touto Poslaneckou sněmovnou schválena! Byla jí schválena zhruba před 2,5 roky. Před 2,5 roky tato úprava odešla do Senátu a pak k prezidentu republiky. Díky tomu, že ji vrátil Senát z jiných důvodů, díky tomu, že nakonec ji nepodepsal prezident republiky z jiných důvodů, protože tam byly řekněme další úpravy zákona č. 48, které vyvolávaly určité politické vášně, tak 2,5 roku nemáme tuto úpravu, na které se, jak se zdá, všichni shodneme, že je pro české zdravotnictví potřebná - pro pacienty i pro lékaře. Já se obávám, že pokud zde zase vyhraje řekněme snaha problém odsunout a neřešit, tak můžeme čekat další roky, než úprava bude provedena, protože máloco je v politice přesně naplánovatelné. Copak víme, jestli tato vláda nebude už třeba příští týden vládou v demisi? Copak můžeme spoléhat na to, že zákon, který předloží tato vláda, bude touto Sněmovnou přijat? Čili na to se jistě spoléhat nedá!

A proto shodnete-li se, že podstata je správná, tak technická úprava či technické detaily jsou u takto jednoduché normy řešitelné přímo ve výboru. Čili já bych vás velmi snažně poprosil - ne za sebe, ale za pacienty a za fyzicky podnikající lékaře - abyste propustili tento návrh do výborů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zástupci navrhovatelů. Ptám se pana zpravodaje, jestli má zájem o závěrečné slovo. Má. Pan kolega Alfréd Michalík se závěrečným slovem zpravodaje.

 

Poslanec Alfréd Michalík: Vážený pane předsedající, já budu stručný. V diskusi vystoupili tři poslanci s věcnými příspěvky a tři připomínky byly faktické. Padl návrh na zpětvzetí, který nebyl akceptován, tudíž připadá k hlasování pouze jeden návrh, a to návrh pana poslance Krajíčka, který navrhuje tuto novelu zamítnout v prvním čtení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Budeme se tedy zabývat návrhem na zamítnutí. Já vás všechny odhlásím, požádám vás o novou registraci. Přihlaste se svými identifikačními kartami, a zatím jsem spustil gong, aby se kolegové a kolegyně, které jsem požádal, aby své debaty přesunuli do předsálí, mohli vrátit, pokud mají zájem hlasovat o tomto návrhu.

 

Vypořádáme se s ním v hlasování pořadové číslo 65, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro zamítnutí návrhu. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 65 z přítomných 143 pro 68, proti 67. Návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP