(16.50 hodin)
(pokračuje Horníková)

Jednoznačně to není většina obyvatelstva. Dále si uvědomme, že kraje mají různou velikost, mají různý počet mandátů, čili různý počet zastupitelů. A opět, tato novela s tímto nepočítá. Tato novela může být velmi nebezpečnou novelou pro strany, které mají malou podporu voličů, které jsou stranami, kde může dojít k významným změnám na kandidátce, jsou náchylné k těmto změnám, při možnosti různých dohod, úmluv, smluv atd. může lehce dojít k tomu, že dojde k úplnému rozbití této kandidátky.

Už jsem to tady jednou říkala, já jsem hledala v materiálu předkladatele i v materiálech různých statistických úřadů, zda se někdo skutečně zabýval tím, aby vyhodnotil stávající volební zákon se stávajícími čísly tak, aby z něho vyšly nějaké závěry, které nás vedou právě k číslům, která předkládají předkladatelé, a nic takového jsem nikde nenašla.

Takže mi dovolte závěr. Pokud budeme usilovat v této Sněmovně o to, aby volební zákon byl zákonem, který bude nastavovat jasná pravidla, pravidla, která budou co možná nejspravedlivější pro všechny, tak pokud budeme hledat taková pravidla, která budou vlastně pravidly, která můžou získávat autoritu politickým stranám, ale zároveň je také budou stavět do pozice zodpovědnosti politických stran, protože politická strana zodpovídá za svoji kandidátku, měla by také zodpovídat za své kandidáty - to znamená, je to věc, kterou předkládá voličům velmi seriózně - tak by si za ni měla zodpovídat a volič by takto tu kandidátku měl vnímat.

Takže závěrem. Tento zákon podle názoru mého v žádném případě nevytváří rovné a stejné podmínky pro všechny kraje a politické strany, nevytváří spravedlivý kompromis. Myslím, že bychom se museli zamyslet daleko víc nad způsobem preferencí, pokud bychom tu rovnoprávnost hledali, a proto jsem přesvědčena, že tato věc je k diskusi, ale tento zákon je zákonem, který je podle mého názoru velmi povrchní, a proto ten problém řešit nemůže.

Proto v tuto chvíli navrhuji zamítnutí této novely zákona. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Zdeňce Horníkové. Kdo další se hlásí do rozpravy k návrhu zákona? Vidím pana poslance Zdeňka Jičínského. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane místopředsedo, musím říci, že mě k vystoupení vyprovokovala paní kolegyně Horníková, protože některé její požadavky jsou, myslím, absolutní. Dobře víme, že žádný volební zákon není takový, aby byl spravedlivý, protože pojem spravedlnosti se u volebního zákona dá dost těžko používat, ale možná v určitém přeneseném smyslu z hlediska jisté rovnosti apod. se nějaká kritéria použít dají.

Ale přesto si myslím, že zamítnutí je nejjednodušší cesta, ale myslím, že by bylo výhodnější postoupit návrh do druhého čtení. Ty její námitky, a řadu z nich uznávám, je možné podrobit věcné diskusi, je možné si sem na výbor pozvat i politology, kteří se problematikou i statistických výsledků, statistických rozborů těch nebo oněch voleb zabývají. Uvádím např. politologa Lebedu. Můžeme prodloužit lhůtu. O těch věcech je třeba diskutovat, protože v průběhu těch sedmnácti let se ukázalo - a já osobně si myslím, že bylo dobře, že jsme zavedli systém poměrného zastoupení, ale zároveň se ukazuje, že třeba kandidátky stran spojovat s jejich personálním složením a že tak jak dochází k určitému ochabování zájmu lidí o věci veřejné, o určité znechucování politikou, tak je třeba nějak lidem usnadnit vazbu nejenom k programům a kandidátkám stran, ale k těm lidem, kteří na těch kandidátkách jsou. Čili moment posílení osobního spojení voliče a kandidáta, kterého preferuje, je po mém soudu důležitý. Jestli to, jak je to navrženo, je optimální řešení, nebo ne, je jiná záležitost. Také není ani vyloučeno, protože jsou opravdu kraje různé velikosti, že by bylo možné stanovit různý počet preferencí podle velikosti krajů, prostě udělat kraje dvou kategorií. To není vyloučeno.

Já si myslím, že tady je dost momentů, které by stály za to, aby byly zhodnoceny tím, že se o nich bude jednat ve výborech, než na základě podrobnější rozpravy a podrobnější argumentace, než je možná v prvním čtení, se Sněmovna rozhodne, zda ano, nebo ne.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Jičínskému. Kdo další do rozpravy? Nikoho nevidím, rozpravu končím. Ptám se, jestli je požadavek na závěrečné slovo předkladatele nebo zpravodaje. Ne, ani jeden.

Shrnu tedy. V rozpravě je k hlasování jeden návrh, který přednesla kolegyně Zdeňka Horníková, a to je návrh na zamítnutí návrhu. Pokusím se přilákat ty, kteří budou mít zájem o hlasování o tomto návrhu. Odhlásím vás a požádám vás o novou registraci. Přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

V hlasování pořadové číslo 80 rozhodneme o návrhu z rozpravy na zamítnutí tisku 143.

Zahájil jsem hlasování číslo 80. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 80 z přítomných 147 pro 69, proti 60. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme tedy pokračovat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Ptám se, jestli má někdo jiný návrh. Nevidím, budeme tedy hlasovat o tomto návrhu na přikázání.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 81. Ptám se, kdo je pro přikázání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 81 z přítomných 149 pro 124, proti 5. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

 

Děkuji zástupci navrhovatelů panu poslanci Robinu Böhnischovi a zároveň zpravodaji panu poslanci Jiřímu Krátkému a končím bod číslo 32.

 

Dalším bodem našeho jednání je bod číslo 33. Je jím

 

33.
Návrh poslanců Stanislava Grospiče, Vojtěcha Filipa, Zuzky Bebarové - Rujbrové,
Pavla Kováčika, Miroslava Grebeníčka, Josefa Vondrušky, Marty Bayerové,
Zdeňka Maršíčka, Josefa Šenfelda a Petra Braného na vydání ústavního zákona,
kterým se mění a doplňuje ústavní zákon č. 1/1993 Sb.,
Ústava České republiky, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 146/ - prvé čtení

 

Konstatuji, že stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 146/1. Žádám zástupce navrhovatelů pana poslance Stanislava Grospiče a zpravodaje pro prvé čtení, kterým je pan poslanec Marek Benda, aby zaujali místo u stolku zpravodajů. Prosím, aby zástupce navrhovatelů pan poslanec Stanislav Grospič předložil uvedený návrh. Prosím, pane navrhovateli.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP