(17.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tuto rozpravu otevírám a táži se na vaše přihlášky do ní. Není taková přihláška, rozpravu končím.

 

Budeme hlasovat o způsobu volby, navržená je volba tajná.

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 108, které jsem zahájila. Táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 108 přítomno 187, pro 152, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Přerušuji tedy projednávání bodu číslo 38. Zahajuji projednávání bodu číslo 39 a tímto bodem je

 

39.
Návrh na volbu členů vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k vyšetření
okolností výběrového řízení a uzavření smlouvy na dodávku výkonového mýta
pro nákladní vozidla nad 12 tun mezi Českou republikou a firmou Kapsch

 

Pan předseda volební komise Petr Tluchoř má slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Poslanecká sněmovna svým usnesením číslo 234 ze dne 8. února 2007 zřídila tuto vyšetřovací komisi. Stanovila zároveň, že komise bude mít deset členů volených na základě paritního zastoupení.

Ve stanovené lhůtě předložily poslanecké kluby tyto návrhy: Jiří Carbol - KDU-ČSL, Richard Dolejš - ČSSD, Jiří Hanuš - KDU-ČSL, Věra Jakubková - Strana zelených, Karel Korytář - ČSSD, Zdeněk Prosek - ODS, Přemysl Rabas - Strana zelených, Václav Snopek - KSČM, Karel Šidlo - KSČM a Oldřich Vojíř - ODS. Návrhy byly zaslány poslaneckým klubům.

Podle ustanovení § 115 odst. 3 jednacího řádu o způsobu volby rozhoduje Poslanecká sněmovna. Volební komise navrhuje volbu veřejnou pomocí hlasovacího zařízení. Ještě dodávám, en bloc, nebude-li proti tomu námitka.

Nyní prosím, paní předsedající, abyste otevřela rozpravu k navrženým kandidátům.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane předsedo, rozpravu otevírám a žádám vás o vaše přihlášky do ní. Žádná přihláška není, rozpravu tedy končím a budeme hlasovat o navrženém způsobu volby.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Paní předsedající, já se domnívám, že to není potřeba. Hlasuje se o tajné volbě; pokud nebyla vznesena námitka proti veřejné volbě a návrh na tajnou volbu, můžeme rovnou volit a nemusíme o tom hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pokud tedy není námitka, budeme hlasovat. Prosím, pane předsedo, o další slova.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Hlasovat bychom měli o navržené kandidátce, kterou ještě pro jistotu zopakuji, en bloc, jedním hlasováním: Jiří Carbol, Richard Dolejš, Jiří Hanuš, Věra Jakubková, Karel Korytář, Zdeněk Prosek, Přemysl Rabas, Václav Snopek, Karel Šidlo a Oldřich Vojíř. Deset kandidátů na deset míst.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 109 a táži se, kdo je pro, aby komise pracovala v tomto složení. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 109 přítomno 187, pro 165, proti 1. Toto usnesení jsme schválili.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Konstatuji tedy, že Poslanecká sněmovna zvolila členy vyšetřovací komise. Rád bych připomněl, že lhůta na podávání návrhů na předsedu této komise je dnes do 18 hodin. Věřím, že se toho všichni zhostí. Tím je bod podle mě uzavřen a můžeme pokročit k dalšímu bodu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Bod číslo 39 je ukončen a budeme se věnovat bodu číslo 40, jehož projednávání zahajuji. Tímto bodem je

 

40.
Návrh na volbu vedoucího stálé delegace Parlamentu
do meziparlamentní organizace

 

Prosím, pane předsedo, opět o uvedení do tohoto bodu.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano. Ve stanovené lhůtě byl volební komisi předložen poslaneckým klubem KSČM návrh na vedoucího stálé delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, a to Václav Exner z KSČM.

Vedoucí stálých delegací Parlamentu se volí většinovým způsobem a tajným hlasováním.

K dnešnímu dni je rovněž neobsazeno místo vedoucího stálé delegace Parlamentu do Shromáždění Západoevropské unie. Volební komise navrhuje, aby Poslanecká sněmovna přijala usnesení, že souhlasí s tím, aby vedoucího stálé delegace Parlamentu do Shromáždění Západoevropské unie zvolil Senát Parlamentu České republiky, a pověřuje předsedu Poslanecké sněmovny doručit toto usnesení předsedovi Senátu Parlamentu České republiky.

Nyní prosím, paní předsedající, abyste otevřela rozpravu k navrženým kandidátům na vedoucího stálé delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a také k návrhu volební komise na usnesení Poslanecké sněmovny k volbě vedoucího stálé delegace Parlamentu do Shromáždění Západoevropské unie.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Otevírám rozpravu a prosím o vaše přihlášky. Žádná není, rozpravu končím.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. V rozpravě tedy nebyly podány žádné návrhy. Nejdříve prosím, paní předsedající, abyste nechala hlasovat o navrženém usnesení tohoto znění:

"Poslanecká sněmovna

1. souhlasí s tím, aby vedoucího stálé delegace Parlamentu do Shromáždění Západoevropské unie zvolil Senát Parlamentu České republiky;

2. pověřuje předsedu Poslanecké sněmovny doručit toto usnesení předsedovi Senátu Parlamentu České republiky."

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 110. Kdo souhlasí s takto navrženým usnesením? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 110 přítomno 185, pro 153, proti 10. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. A nyní, protože Poslanecká sněmovna rozhodla o tajné volbě, prosím, paní předsedající, abyste přerušila projednávání tohoto bodu a vyhlásila konání všech tajných voleb. Na vydávání lístků navrhuji dobu 20 minut a na sčítání poté 40 minut. S výsledky bych ale seznámil Poslaneckou sněmovnu zítra ráno.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Přerušuji tedy projednávání i tohoto bodu a dále se budeme řídit návrhy pana předsedy volební komise. Upozorňuji tedy, že za chvíli začne vydávání hlasovacích lístků.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vydávání hlasovacích lístků bude tedy zahájeno v 17.50 a ukončeno v 18.10.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za toto upozornění a jen ještě dodávám, že toto jsou poslední body dnešního jednacího dne. Poté kdy proběhne toto kolo voleb, bude skončen náš dnešní program a pokračovat budeme zítra, ve středu 21. 3., pevně schváleným bodem, kterým je bod číslo 43.

A ještě si nevím rady s tou peněženkou. Předám ji, jak jsem řekla, Kanceláři Poslanecké sněmovny. Jenom doufám, že nás možná sleduje někdo v kuloárech, komu patří, pokud ne poslankyni nebo poslanci, někomu z novinářů nebo hostů. Vyzývám je, pokud mě slyší, ať teď hned si pro tu peněženku přijdou. Jinak žádám pracovníky Kanceláře Sněmovny, aby také oni se neprodleně dostavili, abych jim ji mohla předat. Děkuji.

 

(Jednání skončilo v 17.48 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP