(12.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Prosím, abyste tyto návrhy předala panu zpravodaji, abychom je potom mohli podrobit hlasování.

Ptám se na další přihlášku do rozpravy. Není taková přihláška, končím tedy rozpravu a budeme se moci zhostit hlasování, poté co přivolám naše kolegy. Je před námi rozhodnutí jednak o návrhu, který je obsažen v usnesení zahraničního výboru 72/1, jednak jsou zde dva návrhy, které předložila paní poslankyně Kateřina Konečná. Prosím pana zpravodaje, aby nás seznámil s dalším postupem.

 

Poslanec František Novosad: Napřed budeme hlasovat o návrhu: Poslanecká sněmovna vyslovuje nesouhlas s ratifikací smlouvy.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Já se domnívám, že už všichni přišli do jednací síně, jak jsem je přivolávala gongem, takže se domnívám, že už můžeme začít hlasovat. Nicméně je zde žádost na odhlášení, proto vás odhlašuji a prosím o novou registraci.

 

První návrh, o kterém budeme rozhodovat, je návrh na vyslovení nesouhlasu s touto smlouvou.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 89. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 89 přítomno 122, pro 24, proti 91. Návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec František Novosad: Druhý návrh: Poslanecká sněmovna souhlasí s výhradou článku 5 - humanitárním - teď to nemůžu přečíst, omlouvám se.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Požádáme paní poslankyni, aby to přečetla přesně. Slovo má paní poslankyně Kateřina Konečná.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Zní to tak, že Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s ratifikací Dohody mezi Českou republikou a OSN o relokaci svědků s výhradou článku 5.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 90, které jsem zahájila. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 90 přítomno 125, pro 21, proti 66. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec František Novosad: Za třetí doporučuji to, co bylo přečteno, to znamená: Zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas s ratifikací Dohody mezi Českou republikou a Organizací spojených národů o relokaci svědků Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii. - Doporučuji ke schválení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 91. Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 91 přítomno 125, pro 99, proti 19. Návrh usnesení byl schválen, s usnesením byl vysloven souhlas.

 

Končím projednávání bodu č. 45. Děkuji jak panu ministrovi, tak panu zpravodaji.

Dalším bodem je bod číslo

 

46.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dodatkový protokol k Ženevským úmluvám z 12. srpna 1949
o přijetí dalšího rozeznávacího znaku, přijatý dne 8. prosince 2005 v Ženevě
/sněmovní tisk 77/ - druhé čtení

 

Úvodní slovo patří ministru zahraničních věcí Karlu Schwarzenbergovi. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Diplomatická konference vysokých smluvních stran Ženevských úmluv na ochranu obětí války z roku 1949 přijala dne 8. prosince 2005 Dodatkový protokol k Ženevským úmluvám o přijetí dalšího rozeznávacího znaku. Dne 12. dubna 2006 v Bernu podepsal Protokol III s výhradou ratifikace velvyslanec České republiky ve Švýcarsku Josef Kreuter.

Znaky uznané Ženevskými úmluvami, to je červený kříž, červený půlměsíc a červený lev a slunce, jsou používány ve více než 190 zemích světa za účelem ochrany zdravotnického personálu a zařízení během ozbrojeného konfliktu a pro označení národních společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce, Mezinárodního výboru Červeného kříže a Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce. Podle stávajících pravidel může každý stát a jeho národní společnost používat pouze jeden z výše uvedených uznaných znaků, které byly však v některých konfliktech vnímány jako znaky mající určité náboženské, kulturní, etnické či politické souvislosti. Toto nazírání oslabilo jejich ochrannou úlohu. Některé národní společnosti nejsou navíc ochotny používat výlučně znak červeného kříže či červeného půlměsíce, což je případ zejména izraelské společnosti Magen David Adom, která používá znak červené Davidovy hvězdy.

Protokol III náleží do kategorie takzvaných prezidentských smluv. Jedná se o mezinárodní smlouvu, jejíž ratifikace vyžaduje souhlas Parlamentu České republiky.

Hlavní přínos Protokolu III: Doplnění rozeznávacích znaků uznaných Ženevskými úmluvami o další znak označovaný - nevím proč - jako červený krystal, který je tvořen červeným čtvercovým rámcem na bílém poli postaveným na hrot. Červený krystal nemá žádné náboženské, politické či národní konotace a měl by tak díky své univerzální přijatelnosti zajistit účelnější ochranu zdravotnického personálu a zařízení během ozbrojeného konfliktu.

Červený krystal nenahrazuje stávající znaky, doplňuje je a má s nimi rovnocenný mezinárodněprávní status. Červený krystal bude možno používat samostatně nebo v kombinaci s jiným znakem, který do něj může být vložen. Do červeného krystalu bude tedy možné vložit vlastní národní znak za podmínek stanovených Protokolem III, které červená Davidova hvězda používaná izraelskou národní společností splňuje. Národní společnosti, které se rozhodnou pro identifikační účely začlenit do červeného krystalu jiný znak, budou moci tento znak používat pouze na svém státním území.

Posílení univerzality Mezinárodního hnutí Červeného kříže a Červeného půlměsíce: Protokol III umožnil, aby Mezinárodním výborem Červeného kříže byly uznány a do tohoto hnutí přijaty některé další národní společnosti, které nemohou akceptovat stávající znaky, zejména izraelská národní společnost Magen David Adom.

Protokol III je z hlediska České republiky neproblematický a účelný dokument přispívající k univerzální aplikaci Ženevských úmluv a k posílení práva ozbrojených konfliktů. Ratifikace Protokolu III nepřinese žádnou změnu těm státům a národním společnostem, které dosud užívaly znak červeného kříže, což je též případ České republiky a Českého červeného kříže.

Dne 13. 12. 2006 byl návrh na vyslovení souhlasu s ratifikací Protokolu III schválen výborem pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu. Dne 17. 1. 2007 byl návrh na vyslovení souhlasu s ratifikací Protokolu III schválen zahraničním výborem Poslanecké sněmovny.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Žádám nyní zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Jana Hamáčka o seznámení nás všech se sněmovním tiskem 77/1, což je usnesení zahraničního výboru.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP