(15.40 hodin)
(pokračuje Kalaš)

Je nutno jej provádět kontinuálně bez ohledu na z toho plynoucí možné ohrožení hlavní činnosti veřejné výzkumné instituce, a tak výkon státní geologické služby nelze poměřovat ekonomickými kritérii ziskovosti.

Vláda na své schůzi z 11. října tohoto roku projednala a posoudila předmětný návrh zákona a vyslovila s ním souhlas.

Vážené paní poslankyně, vážení pánové poslanci, byl bych rád, kdybyste mohli tento návrh v této formě podpořit. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Táži se, kdo se hlásí z místa do obecné rozpravy. Jenom bych poprosil pana poslance Mencla, aby zopakoval návrh na zkrácení lhůty k projednání.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji, pane předsedo. Po dohodě s předsedou kulturně-školského výboru návrh zní: zkrácení lhůty na projednání ve výboru o 59 dní. Jak jsem informován, výbor je připraven se sejít dnes po schůzi.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Hlásí se z místa ještě někdo do obecné rozpravy? Nikdo se nehlásí, obecnou rozpravu končím.

Ptám se, jestli pan zástupce navrhovatelů chce vystoupit se závěrečným slovem. (Nechce.) Pan zpravodaj? Pane zpravodaji, chcete vystoupit se závěrečným slovem? Nechce.

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Má někdo jiný návrh? Jiný návrh nevidím. Tedy přistoupíme k hlasování.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 14 z přítomných 178 poslanců hlasovalo pro návrh 128, proti návrhu nikdo. Návrh byl schválen.

 

Nyní budeme hlasovat o zkrácení lhůty k projednání o 59 dnů. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 15 z přítomných 178 poslanců hlasovalo pro návrh 130 poslanců, proti návrhu nikdo. I tento návrh jsme schválili.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a taktéž jsme zkrátili lhůtu k projednání o 59 dnů. Děkuji panu předkladateli i panu zpravodaji a bod číslo 3 končím.

 

Budeme pokračovat bodem číslo 4, a to je

 

4.
Návrh na zřízení stálých komisí Poslanecké sněmovny, stanovení počtu členů
a způsobu jejich ustavení nebo volby

 

V minulém volebním období zřídila Poslanecká sněmovna tyto stálé komise: stálou komisi Poslanecké sněmovny pro bankovnictví, stálou komisi Poslanecké sněmovny pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny, stálou komisi Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky, stálou komisi Poslanecké sněmovny pro rodinu a rovné příležitosti. Proto v souladu s § 47 jednacího řádu navrhuji Poslanecké sněmovně, aby i v tomto volebním období zřídila:

1. stálou komisi Poslanecké sněmovny pro bankovnictví - navrhuji stanovit počet jejích členů na osmnáct a navrhuji, abychom tuto komisi ustavili podle zásady poměrného zastoupení;

2. stálou komisi Poslanecké sněmovny pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny - navrhuji stanovit počet jejích členů na dvanáct a navrhuji, abychom tuto komisi ustavili podle zásad poměrného zastoupení;

3. stálou komisi Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky - navrhuji stanovit počet jejích členů na osmnáct a navrhuji, abychom tuto komisi ustavili podle zásady poměrného zastoupení;

4. stálou komisi Poslanecké sněmovny pro rodinu a rovné příležitosti - navrhuji stanovit počet jejích členů na dvanáct a navrhuji, abychom tuto komisi ustavili podle zásad poměrného zastoupení.

Slyšeli jste mé návrhy na zřízení stálých komisí. Ptám se zástupců jednotlivých poslaneckých klubů, zda chtějí vystoupit s pozměňovacími či jinými návrhy.

Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám žádné písemné přihlášky. Hlásí se někdo z místa? Nikoho nevidím, končím všeobecnou rozpravu.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Ani tady nemám žádné písemné přihlášky. Ptám se, jestli se hlásí někdo z místa. Nikdo se nehlásí, končím podrobnou rozpravu.

Pokud nejsou námitky, nechám hlasovat o návrzích usnesení jako celku.

Poslanecká sněmovna

I. podle § 47 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, zřizuje stálou komisi Poslanecké sněmovny pro bankovnictví, stálou komisi Poslanecké sněmovny pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny, stálou komisi Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky, stálou komisi Poslanecké sněmovny pro rodinu a rovné příležitosti;

II. určuje počet členů stálé komise Poslanecké sněmovny pro bankovnictví na 18, stálé komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny na 12, stálé komise Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky na 18, stálé komise Poslanecké sněmovny pro rodinu a rovné příležitosti na 12;

III. stanoví, že uvedené komise budou ustaveny podle zásady poměrného zastoupení.

 

Teď tedy přistoupíme k hlasování o tomto usnesení. Kdo s tímto usnesením souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 16 z přítomných 178 poslanců pro návrh 142, proti návrhu nikdo. Konstatuji, že návrh usnesení byl přijat.

 

Končím bod 4. Přistoupíme k bodu 5, kterým je

 

5.
Návrh na zřízení stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti
Bezpečnostní informační služby a způsobu jejího ustavení nebo volby

 

Podle § 18 zákona č. 154/1994 Sb., o Bezpečnostní informační službě, zřizuje Poslanecká sněmovna zvláštní kontrolní orgán pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby, skládající se ze sedmi poslanců. Podle § 47 jednacího řádu navrhuji, aby tento kontrolní orgán měl postavení stálé komise Poslanecké sněmovny. V souladu s § 115 odst. 3 jednacího řádu dále navrhuji, aby jeho členové byli voleni většinovým způsobem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP