Neautorizováno !


 

(17.10 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Kdo ještě se hlásí do všeobecné rozpravy? Pokud nikdo, všeobecnou rozpravu končím.

Otevírám rozpravu podrobnou. Hlásí se paní místopředsedkyně Němcová, potom pan poslanec Petr Pleva.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji ještě jednou za slovo. Vážený pane místopředsedo, já se pokouším formulovat ten návrh pro Poslaneckou sněmovnu. Domnívám se, že by mohl znít tak, že Poslanecká sněmovna přerušuje projednávání tohoto bodu do doby předložení závazného stanoviska Ministerstva financí a Ministerstva kultury k této akci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Slyšeli jsme tento návrh. Pan navrhovatel zřejmě i v roli zpravodaje si ho pamatuje nebo zapsal.

Pan poslanec Petr Pleva, potom pan poslanec Recman.

 

Poslanec Petr Pleva: Dovolil bych si předložit následující pozměňovací návrh k usnesení rozpočtového výboru, a to vypustit slova "Ministerstva kultury".

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pan poslanec Svatomír Recman.

 

Poslanec Svatomír Recman: Pane místopředsedo, tady se četla vždycky ta druhá část. Já bych přečetl návrh usnesení, které vychází z usnesení rozpočtového výboru, a který doporučuje, aby ho Poslanecká sněmovna přijala. To znamená, bylo by to usnesení: "Poslanecká sněmovna za prvé podporuje záměr řešení disproporce potřebné kapacity na umístění novodobých fondů v Národní knihovně České republiky a rekonstrukce Klementina; za druhé doporučuje Ministerstvu financí a Ministerstvu kultury, aby do finančního výhledu na následující léta zařadila finanční prostředky na výše uvedenou záležitost." Jsem přesvědčen, že bychom o obou bodech mohli hlasovat najednou, svým způsobem to souvisí.

Musím říct, že nejsem příznivcem, abychom přerušili projednávání tohoto bodu. Vycházím z toho, že nám ministr kultury ani ministr financí nebudou schopni dát závazné stanovisko k této problematice, protože vláda v této podobě bude zasedat ještě dva, dva a půl měsíce, třetího června v podstatě skončí. A návrh státního rozpočtu, tak jak plyne ze zákona o státním rozpočtu České republiky a rozpočtových pravidlech, bude v Poslanecké sněmovně koncem září předkládat již nová vláda.

Pan poslanec Bratský hovořil o tom, že to skutečně má doporučující charakter, že to je spíš politický apel Sněmovny na příslušné ministry, a jsem přesvědčen o tom, že pokud bychom odročili přijetí tohoto usnesení, že bychom jenom zbytečně ztráceli čas. Doporučuji přijmout usnesení v té podobě, to dvoubodové, jak jsem jej přečetl, a nikoliv odročovat projednávání tohoto bodu na příští schůzi.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Čili tak jak to přednesl rozpočtový výbor. Děkuji.

 

Poslanec Petr Bratský: Děkuji, pane předsedající. Já se ještě hlásím do rozpravy proto, abych zjednodušil proces hlasování, neboli se ztotožňuji s usnesením rozpočtového výboru, dokonce i podle kolegy Recmana bych navrhl hlasování najednou o obou částech, aby to bylo zjednodušeno. Potom bych, když dovolíte, předložil svůj názor, jak bychom měli hlasovat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Kdo dále se hlásí do podrobné rozpravy? Pokud nikdo, podrobnou rozpravu končím a poprosím o spolupráci pana poslance Petra Bratského.

Nejprve bychom měli rozhodnout o návrhu místopředsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové, která navrhuje usnesení: "Poslanecká sněmovna přerušuje projednávání tohoto bodu do doby závazného vyjádření Ministerstva kultury a Ministerstva financí." Řekl jsem to, paní místopředsedkyně, přesně? (Ano.)

Ještě jednou zazvoním. Odhlásím vás, poprosím o novou registraci. (Probíhá přihlašování.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 430. Kdo s návrhem souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Je to návrh na přerušení projednávání tohoto bodu. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, hlasovalo 95 poslanců, pro bylo 27, proti 32. Tento návrh nebyl přijat.

 

A jako další návrh je…

 

Poslanec Petr Bratský: … návrh kolegy Plevy vypustit z usnesení rozpočtového výboru slova "Ministerstva kultury".

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Podrobíme hlasování. Hlasování 431 bylo zahájeno. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, hlasovalo 95 poslanců, pro bylo 27, proti 26. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

A nyní, tuším, zbývá hlasovat o usnesení tak, jej předložil rozpočtový výbor, tedy - já to přečtu. Je to ve dvou bodech a je návrh, aby se o obou bodech hlasovalo současně.

"Poslanecká sněmovna podporuje záměr řešení disproporce potřebné kapacity na umístění novodobých fondů v Národní knihovně České republiky a rekonstrukce Klementina. Za druhé - doporučuje Ministerstvu financí a Ministerstvu kultury, aby do finančního výhledu na následující léta zařadila finanční prostředky na výše uvedenou záležitost."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 432. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, hlasovalo 97 poslanců, 74 bylo pro, 5 proti. Návrh byl přijat. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Dámy a pánové, dalším bodem, kterému jsme se měli věnovat, je Návrh na zproštění povinnosti zachovávat mlčenlivost všechny osoby zařazené nařízeními ministra vnitra do specializovaného pracovního týmu Mlýn. Je to bod 153. Připomínám, že ministr vnitra František Bublan je řádně omluven, a protože má úvodní slovo, nezbývá mi, než v souladu s dohodou, která snad platí i v tuto chvíli, konstatovat, že tento bod propadá z důvodu nepřítomnosti na závěr této schůze.

V mezidobí se hlásí pan místopředseda Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, nechci prodlužovat jednání Poslanecké sněmovny. Chci jen upozornit, že jsme právě vyřadili z našeho programu bod, který v této Sněmovně čeká na své projednání bez čtrnácti dnů jeden rok, že jsme vyřadili z našeho programu bod, na základě kterého jednal výbor pro obranu a bezpečnost, a to z důvodu vážných pochybností o tom, zda Policie ČR, resp. její část, nebyla zneužívána k ryze politickým účelům, a to ke sledování politických protivníků tehdejšího ministra vnitra Stanislava Grosse.

Musím vyjádřit své velké zklamání nad způsobem, jakým Poslanecká sněmovna chce - nebo nechce plnit svoji kontrolní pravomoc vůči vládě, a chci zdůraznit, že ať již tedy se odhodláte, kolegyně a kolegové, tento bod projednat v průběhu existence této Poslanecké sněmovny, v žádném případě, pokud řeknete ne, nepřipustím, aby tento bod byl zameten pod koberec, a i v příští Poslanecké sněmovně, pokud se mi podaří být do ní zvolen, budu trvat na tom, společně s mými kolegy, aby se jednoznačně buď potvrdily, nebo vyvrátily pochybnosti o zneužívání Policie ČR k politickým účelům, a pokud by se potvrdily, tak ke stanovení konkrétní odpovědnosti konkrétních osob, ať již z řady současných nebo bývalých policistů nebo politiků.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane místopředsedo. Zahajuji, resp. nezahajuji bod 158, což je Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy České republiky, bod, který měla odůvodnit paní ministryně Petra Buzková. Musím vás informovat, že v mezidobí došla omluvenka od paní ministryně, takže v souladu s naší dohodou nemůžeme v tuto chvíli bod projednat.

 

Budeme se věnovat dalšímu bodu, což je bod

 

159.
1. doplněk plánu vojenských cvičení jednotek a štábů Armády České republiky
se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně v roce 2005
/sněmovní tisk 962/

 

Opět pan ministr Karel Kühnl se ujme slova.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP