(11.10 hodin)

Poslanec Michal Doktor: Nebudu na mikrofon opakovat ten přívlastek, kterého jsem se tady dočkal. (Reakce na poznámku - pan poslanec se po úraze momentálně pohybuje za pomoci berlí.)

Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych chtěl protestovat proti tomu, že tady ve vší tichosti připravujeme zavedení nové daně. Nechtěl bych ji ani snižovat tím, že bych ji parafrázoval jako novou Jandákovu kulturní daň. Jsem si vědom toho, že koncept návrhu připravil dřívější ministr kultury pan Pavel Dostál. Nicméně myslím, že je třeba říci, že ten odvod, který je zde navrhován, bude účinný a bude působit jako daň. Bude také podobným způsobem vybírán, přestože má sloužit bohulibému účelu, bude mít také své náklady ze správy toho provozu fondu kinematografie.

Já myslím, že je třeba říci, že zde dochází k takovému zvláštnímu stavu, kdy na podporu tvorby - české tvorby - budou vybírány také peníze z tvorby, která s tou českou kulturou nemá nic společného. Proto bych chtěl také požádat formou otázky pana ministra kultury stávajícího, zda by mi osvětlil, jak byl tento návrh komunikován například se zastupitelskými úřady cizích států. Distributoři kulturních děl, která budou na CD nosičích a videonosičích, budou odvádět námi stanovené procento tržby do tohoto fondu, a nezlobte se na mě, mně připadá poněkud zvláštní podporovat českou tvorbu tím, že zdaníme tvorbu zahraniční. Je tedy třeba říci, že až stanovíme to povinné procento odvodu, všichni, kteří si půjčí CD nosiče nebo videonosiče se zahraniční tvorbou, budou platit daň na tvorbu tuzemskou. Nepřipadá mi to spravedlivé. Myslím si, že je to věc, kterou by měl mít pan ministr kultury vykomunikovánu především se zástupci těch zemí, jejichž tvorba je v České republice nejprodávanější. Považuji to za jakýsi poněkud zvrácený způsob toho, aby zpoplatnění té úspěšnější nebo relativně úspěšnější tvorby bylo používáno na podporu tvorby české.

Chápu, že je zde připravena jakási většina, která je ochotna prohlasovat i návrh, který je navržen usnesením garančního výboru. Chtěl bych poprosit pro zmírnění důsledků toho, co jsem zde popsal, alespoň o podporu pozměňujícího návrhu pan kolegy Suka, který navrhuje ten poplatek snížit na pouhé jedno procento aspoň u těch distributorů vybraných děl, respektive distributorů těch nosičů. Já sám za sebe tento návrh podpořit nemůžu, považuji jej za naprosto nespravedlivý a naprosto nesystémový. Tu Jandákovu kulturní daň bych si představoval uplatňovat úplně jinak. Myslím si, že ministr kultury i vláda je povinna, chápe-li podporu české tvorby jako jednu ze svých priorit, najít kvalifikovanou rozpočtovou rezervu nebo stanovit rozpočtovou prioritu tím, že přidělí prostředky příslušnému ministerstvu, a nečinit to takto, kdy zavádím další skryté zdanění ve formě stanovení sice poplatku, ale ve skutečnosti další daně.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Nikoho nevidím. Rozpravu tedy končím. Ptám se na případné závěrečné slovo pana ministra i paní zpravodajky. (Zpravodajka nežádá o závěrečné slovo.) Pan ministr.

 

Ministr kultury ČR Vítězslav Jandák: Dámy a pánové, vážený pane poslanče, já bych nesouhlasil s tím, že se jedná o daň. To za prvé. Za druhé: Kultura - na světě je jedna kultura, a pakliže pomůže jiné kultuře, já v tom nevidím nic špatného. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji vám. Nyní přistoupíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Já prosím paní zpravodajku, aby oznámila postup při hlasování.

 

Poslankyně Kateřina Dostálová: Děkuji za slovo. Vážení kolegové, nejdříve budeme hlasovat o komplexním pozměňovacím návrhu výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu pod bodem A. Bude-li schválen, je F2 nehlasovatelné. Posléze budeme hlasovat o B1, B2 a B4 společně z důvodu věcné souvislosti. Pokud bude tento návrh schválen, bude D1 a C3 nehlasovatelné. Nebude-li schválen, dám hlasovat o pozměňujícím návrhu pod písmenem D1. Nebudou-li schváleny ani návrhy B1, B2 a B4, ani D1, budeme hlasovat o návrhu pod písmenem C3. Dále samostatně nechám hlasovat o návrhu pod bodem B3. Tam budeme hlasovat o třech alternativách, jsou to tři orientační hlasování. Dále je samostatně bod B5, potom se dostaneme společně k hlasování o bodu C1, C2 a C6, opět jde o věcnou souvislost. Dále bod C4 a C5, opět společně. Za sedmé budeme hlasovat o bodu D2. Za osmé budeme hlasovat o bodu D3. Bude-li bod D3 schválen, bude návrh pod písmenem E nehlasovatelný. Za deváté budeme hlasovat o bodu F1 a za desáté odhlasujeme navržené legislativně technické úpravy, které jsem přednesla, a pak můžeme hlasovat o zákonu jako o celku.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda má někdo námitky proti takto navrženému postupu dalšího jednání a hlasování. Nikoho nevidím.

 

A protože tato procedura je poměrně složitá, dovolím si nechat hlasovat o návrhu postupu, tak jak jej paní zpravodajka tady přednesla.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasíte, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku.

(Zpravodajka sděluje, že hlasovací zařízení u řečnického pultu není funkční.) Skutečně ne? Tam je možná někdo přihlášen.

 

Poslankyně Kateřina Dostálová: Zůstal zde někdo přihlášený, vážení kolegové?

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano, je tam někdo přihlášený - takže jinou kartou, s největší pravděpodobností. Já vás asi všechny odhlásím. Už je to dobré? (Zpravodajka sděluje, že není.) To předchozí hlasování prohlašuji za zmatečné. (Hlasování pořadové číslo 228.)

 

Zahajuji znovu hlasování. Kdo souhlasí s navrženým postupem, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 229 z přítomných 174 pro hlasovalo 154, proti nikdo. Postup byl schválen.

 

Já vás poprosím, paní zpravodajko, abyste předkládala jednotlivé návrhy.

 

Poslankyně Kateřina Dostálová: Teď budeme hlasovat o komplexním pozměňovacím návrhu pod písmenem A.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Stanoviska? (Zpravodajka souhlas.) Pan ministr? (Souhlas.) Děkuji.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zvedněte ruku a stiskněte tlačítko. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 230 z přítomných 173 pro bylo 153, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Kateřina Dostálová: Teď se stává nehlasovatelným návrh pod písmenem F2. Teď dám hlasovat o písmenech B1, B2 a B4 společně.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Stanoviska? (Zpravodajka souhlas, ministr nesouhlas.) Děkuji.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zvedněte ruku a stiskněte tlačítko. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 231 z přítomných 173 pro hlasovalo 35, proti 99. Návrh nebyl přijat.

 

Poslankyně Kateřina Dostálová: Takže tento návrh nebyl schválen, tudíž dám hlasovat o návrhu pod písmenem D1.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Stanoviska? (Zpravodajka souhlas, ministr nesouhlas.)

 

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro, zvedněte ruku a stiskněte tlačítko. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 232 z přítomných 172 pro hlasovalo 36 a proti bylo 95. Návrh nebyl přijat.

 

Poslankyně Kateřina Dostálová: Pokud nebyla schválena ani varianta B1, B2 a B4 ani D1, dám hlasovat o návrhu pod písmenem C3.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Stanoviska, prosím. (Zpravodajka zásadně nesouhlas, ministr nesouhlas.)

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, zvedněte ruku a stiskněte tlačítko. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 233 z přítomných 172 pro hlasovalo 8, proti 135. Návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP