(9.10 hodin)
(pokračuje Páralová)

Výklad ministerstva ale žádnou stranu příliš nepřesvědčil.

Myslím, že na atmosféru jednání nikdy nezapomenu. Nikdy nezapomenu na živnostníka, který mi po jednání řekl: "Mám dvě děti a třetí na cestě. Jsem živnostník, a nikdo se mnou letos nechce uzavřít smlouvu, protože se bojí, že dostane dvoumilionovou pokutu. Teď se rozděluje práce. Za týden, dva bude po kšeftu. Vysvětlete prosím šéfům firem, ale rychle, že se nemusí bát dát nám práci. U nás je třináctiprocentní nezaměstnanost. Práce není. Co v tom Parlamentu proboha děláte? Jak jste to mohli schválit?"

Lidi nezajímá, kdo udělal chybu, zda vláda, nebo Parlament. Ani je nezajímá, jak kdo hlasoval. Živnostníkovi je srdečně jedno, že jsem udělala vše, co bylo v mých silách, aby nebyl zákon o zaměstnanosti přijat, nebo že jsem proti tomuto zbytečnému omezování ústavního práva na svobodné podnikání bojovala. Myslím, že kolegovi Severovi, který spolu s celou koalicí pro tento paragraf vždy hlasoval, muselo být ještě daleko hůř než mně. Lidé nyní potřebují slyšet jasnou zprávu. Vím, že vláda tento týden konečně přiznala svou chybu tím, že schválila změnu § 13 zákona o zaměstnanosti. Ve hře je i úplné zrušení § 13. Než nabude změna zákona účinnosti, bude ale dále panovat nejistota. Je začátek roku a je velmi důležité, aby firmy i živnostníci věděli, jak se budou v této věci chovat úřady. Jsem přesvědčena, že pokud ministr práce a sociálních věcí, případně ministr financí z tohoto místa veřejnosti vysvětlí, jaký bude další postup v této věci a jak se v mezidobí budou chovat jimi řízené úřady, přispěje to k uklidnění situace.

Mnoho lidí nás napjatě sleduje na internetu. Z výše uvedených závažných důvodů žádám ctěnou Sněmovnu, aby schválila zařazení nového bodu na jednání dnešní schůze s názvem "Informace ministra práce a sociálních věcí o postupu vlády ve věci § 13 zákona o zaměstnanosti". Navrhuji, aby byl tento bod zařazen jako poslední, tedy jako osmý bod dnešního jednání. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Mám název tohoto návrhu. Další se hlásí pan poslanec Bratský, také předpokládám s návrhem do pořadu schůze.

 

Poslanec Petr Bratský: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, je mi to líto, že je to zrovna na mimořádné schůzi Sněmovny, ale dovolím si také navrhnout ještě jeden mimořádný bod, a to je "zpráva buď vlády, nebo ministra financí o dalším postupu státní moci ve věci bývalého Fondu dětí a mládeže, dokončení převodu majetku dle předchozích usnesení Poslanecké sněmovny a vyšetření machinací, které tento majetek nezákonným způsobem postihly".

Vedou mě k tomu informace z posledních dnů, které závažným způsobem dokazují, že se v poslední době odehrává něco, co bych nazval políčkem do tváře všem poslancům této Sněmovny, kteří přijali určitá usnesení. Chtěl bych to zdůvodnit tímto. Jsou to alarmující informace o machinacích, které stále pokračují, a neustále každým dnem přibývá nových trestních oznámení. Je to ukrývání osob vážně podezřelých z trestné činnosti na vysokých postech státních firem. Například bývalý likvidátor, touto Sněmovnou odvolaný ještě před Vánocemi, Pavel Žák se stal generálním ředitelem firmy Stavocentral, akciová společnost, která je vlastněna výhradně státem. Vědělo o tom vůbec Ministerstvo financí? Je nutné ujištění ministra financí, případně vlády, že majetek bude opravdu převeden tak, jak Sněmovna rozhodla, a že nebude v mezidobí ještě neprůhledně rozkraden další. Je třeba ujištění, jak je možné, že se tito lidé, které Sněmovna buď odvolala, nebo na které poukázala a mají být vyšetřováni, ukrývají na tak vysokých postech firem, které vlastní stát.

Pevně věřím, že když navrhnu, aby byl tento bod zařazen jako krátký s krátkým a jednoduchým usnesením jako poslední bod, tedy ještě po bodu, co uváděla kolegyně Páralová, že Sněmovna vyslyší v této závažné věci, bude jednat a že nebudeme muset čekat dalších 14 dní. Obávám se skutečně, že za dalších 14 dní by mohly nastat další vážné škody na státním majetku.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ptám se, kdo další se hlásí do rozpravy k návrhu pořadu schůze. Sdělím mezitím, že pan poslanec Zajíček má náhradní kartu č. 23.

Pokud se k návrhu pořadu už nikdo nehlásí, tak bych rozpravu k návrhu pořadu ukončil.

Budeme hlasovat o návrzích, které tady zazněly. Zazvoním na poslance.

 

První návrh jsem přednesl sám. Jenom vám připomenu, že to byl návrh zařadit také jako poslední bod programu schůze "Návrh rozpočtu Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami, tisk 791".

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zařazení tohoto bodu do pořadu schůze, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 2. Z přítomných 187 poslanců pro hlasovalo 160, proti 2. Návrh byl přijat. To je nyní tedy poslední bod našeho programu.

 

Pak byl návrh paní poslankyně Aleny Páralové, která navrhla zařadit jako nový bod "Informaci ministra práce a sociálních věcí o postupu vlády ve věci § 13 zákona o zaměstnanosti". Také navrhovala zařadit to nyní jako poslední bod programu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zařazení tohoto bodu do programu naší schůze, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 3. Přítomno 188 poslanců, pro hlasovalo 90, proti 31. Tento návrh paní poslankyně Aleny Páralové přijat nebyl.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP