(15.30 hodin)
(pokračuje Němcová)

Svolávám zároveň naše kolegy do sněmovny, ale nyní se chci ujistit u pana zpravodaje, protože já v prezidiálce nemám záznam o tom, že padl návrh na vrácení nebo na zamítnutí, ale s paní místopředsedkyní Kupčovou si chceme ujasnit, zda skutečně takový návrh podán při předchozím projednávání ve sněmovně nebyl. (Hluk ve sněmovně. Zpravodaj se mimo mikrofon domlouvá s pracovníkem legislativy.) Myslíme si, že paní poslankyně Eva Dundáčková takový návrh podala.

Prosím, abyste nás informoval, pane zpravodaji.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Já jsem byl informován o tom, že paní poslankyně podala návrh na zamítnutí. Pokud nebude přijat, tak aby bylo dáno dočasné komisi pro otázky ústavy. My jsme to vyřešili na posledním jednání, šlo to do dočasné komise. V tomto jednání nikdo návrh na zamítnutí nepodal. Nevím, co víc bych k tomu řekl.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Viděla jsem, že jste se domlouval s legislativou. Pokud to byl podmíněný návrh tohoto typu, tak se domnívám, že nyní můžeme hlasovat o návrhu na přikázání do výborů. Zeptám se, zda je nějaká námitka v tuto chvíli od některého z členů Poslanecké sněmovny. Nevidím takovou námitku.

Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavně právnímu výboru. Má prosím někdo jiný návrh? Není tomu tak. Přistoupíme k hlasování.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 71 a táži se, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání ústavně právnímu výboru. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování s pořadovým číslem 71 z přítomných 144 pro se vyslovilo 122, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání ústavně právnímu výboru, a končím projednání bodu číslo 34, sněmovního tisku 349.

 

Dalším bodem, který je před námi, je bod číslo

 

35.
Vládní návrh zákona o zrušení Státního fondu pro zúrodnění půdy
/sněmovní tisk 626/ - prvé čtení

 

Poprosím, aby z pověření vlády tento návrh uvedl ministr zemědělství Jaroslav Palas. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, páni poslanci, dovolte mi, abych Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR představil vládní návrh zákona o zrušení Státního fondu pro zúrodnění půdy, sněmovní tisk 626.

Poslední novelou zákona č. 77/1969 Sb., o Státním fondu pro zúrodnění půdy, provedenou zákonem č. 388/1991 Sb., došlo k omezení příjmů Státního fondu pro zúrodnění půdy vytvořením Státního fondu životního prostředí, do kterého byly převedeny příjmy Státního fondu pro zúrodnění půdy za dočasný a trvalý zábor zemědělské půdy. Důvodem pro předložení tohoto vládního návrhu zákona, kterým se Státní fond pro zúrodnění půdy i zákon č. 77/1969 Sb., ve znění zákona č. 388/1991 Sb., zrušuje, je skutečnost, že se jedná o právní úpravu, která již v současné době neodpovídá našemu právnímu řádu, zejména pak zákonu č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a také to, že Státní fond pro zúrodnění půdy, který hospodaří od roku 1990 bez dotace ze státního rozpočtu, je financován pouze ze zdrojů generovaných starými pohledávkami. Jde převážně o splátky poskytnutých půjček do roku 1990 zemědělským organizacím a o vratky na základě nepřiznaných subvencí, které postupně klesají.

Předkládaný vládní návrh zákona navrhuje jako termín zrušení Státního fondu pro zúrodnění půdy a tím i zákona č. 77/1969 Sb., o Státním fondu pro zúrodnění půdy, ve znění zákona č. 388/1991 Sb., den 1. leden 2006. Způsob naložení s eventuálním zbylým majetkem, právy a závazky Státního fondu pro zúrodnění půdy řeší návrh zákona převodem na stát zastoupený Ministerstvem zemědělství.

S ohledem na výše uvedené doporučuji Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR přijetí tohoto vládního návrhu zákona o zrušení Státního fondu pro zúrodnění půdy, sněmovní tisk 626, ke schválení v prvním čtení a postoupení k dalšímu projednání. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Prosím zpravodaje pro prvé čtení poslance Petra Zgarbu, aby se ujal slova.

 

Poslanec Petr Zgarba: Vážená paní místopředsedkyně, poslankyně, kolegové poslanci, dovolte mi, abych přednesl krátkou zpravodajskou zprávu.

Předkládaný návrh zákona je velmi stručný. Obsahuje pouze tři paragrafy, kde je podstatou věci zrušení fondu pro zúrodnění zemědělských půd. De facto se jedná o fond, který je v tuto chvíli mrtvý, protože v 90. letech bylo rozhodnuto, že zdroje, které byly reinvestovány prostřednictvím fondu pro zúrodnění půd, které byly inkasovány za zábory zemědělské půdy, byly přesunuty jednou polovinou ve prospěch obcí, druhou polovinou ve prospěch fondu životního prostředí, tudíž v současné době v podstatě fond pro zúrodnění půd nemá opodstatnění. Toť vše.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Otvírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku, ptám se proto, zda se někdo hlásí z místa. Nevidím takovou přihlášku, proto končím obecnou rozpravu.

Nezazněly žádné návrhy ani na vrácení, ani na zamítnutí, můžeme se tedy zabývat návrhem na přikázání tohoto návrhu zákona. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zemědělskému výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak. Můžeme tedy přistoupit k hlasování o přikázání tohoto návrhu zákona.

 

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 72, které zahajuji. Táži se, kdo je pro, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zemědělskému výboru. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování s pořadovým číslem 72 z přítomných 142 pro bylo 98, proti nebyl nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že návrh jsme přikázali k projednání zemědělskému výboru. Končí tím projednávání bodu 35, sněmovního tisku 626.

 

Můžeme pokračovat dalším bodem našeho schváleného pořadu schůze. Tím je bod číslo

 

37.
Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 193/1999 Sb.,
o státním občanství některých bývalých československých státních občanů,
ve znění zákona č. 320/2002 Sb.
/sněmovní tisk 612/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 612/1. Z pověření Senátu předložený návrh zákona uvede senátorka Jitka Seitlová, případně tady mám napsáno v závorce pan senátor Jaroslav Šula. Poprosím Kancelář Poslanecké sněmovny, abych dostala informaci o tom, zda jsou přítomni a zda můžeme v tuto chvíli pokračovat v projednávání.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP