(14.50 hodin)
(pokračuje Březina)

Považuji za nutné takto k vám promluvit, protože se domnívám, že nepřijetím této naší navrhované úprav by byla promarněna dost důležitá možnost s daným stavem něco udělat.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane hejtmane. Také pan zpravodaj Zeman chce uplatnit možnost vystoupit se závěrečným slovem.

 

Poslanec Eduard Zeman: Budu velmi stručný. Znovu zdůrazňuji, že jsou to dva problémy. Již jsme odstranili naprosté nesmysly, které se do zákona dostaly.Tyto nesmysly by znemožnily hlasovat. Souhlasím s předkladatelem, že nyní je zákon hlasovatelný, ale základní problém zde trvá. Základní problémy jsou dokonce dva. Jeden je, že máme již k dispozici návrh školského zákona, který tyto věci má zohlednit a řešit. Zejména bych se obracel směrem vpravo, odkud často zaznívá, že věci máme řešit systémově. Prosím kolegy na pravici, aby respektovali svá dlouholetá programová usnesení a věci řešili systémově. Školský zákon je na dohled, máme ho k dispozici, a tam je prostor toto řešit. Nepokoušejme se dělat partyzánské akce tam, kde máme na dohled ve stejném časovém horizontu velký zákon, který by tyto věci ošetřit měl.

Znovu opakuji to, co jsem řekl. Nebyla odstraněna základní slabina, což je rozpor v tom, kdo určuje a kdo platí. To je systémová hluboká chyba. Proto trvám na tom, že tento zákon nemá být přijat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane poslanče. Zeptám se na závěrečné slovo zpravodaje pro sociální politiku poslance Janečka.

 

Poslanec Josef Janeček: Jsem strašně smutný z toho, když slyším od sociální demokracie tato slova. Říkám to jako koaliční poslanec, protože program této vlády a této koalice je také sociální citlivost. Toto je přesně to místo, které je z pohledu rehabilitace postižených dětí, z pohledu jejich integrace do života to nejbolavější. Je to místo, které bylo strašně dlouho neřešeno, je to místo, o kterém všichni víme, a můžeme pouze poděkovat navrhovatelům, že se ujali vůle toto bolavé místo vyřešit.

Co se týká oné námitky, že můžeme počkat na velký školský zákon, je to námitka, která neobstojí z několika důvodů. Za prvé zákon ještě není předložen, a pokud bude předložen, bude moci býti projednáván v prvním čtení až na zářijové schůzi. Jak bývá u velkých norem zvykem, lze předpokládat, že doba k projednávání bude prodloužena. Potom je zde Senát a schválení prezidenta. I kdyby to bylo všechno schváleno, tento zákon může být účinný možná ve druhém pololetí školního roku, ale pravděpodobně až další školní rok, kdežto tento návrh zákona umožňuje, aby tato opatření, která jsou z hlediska integrace zdravotně postižených dětí naprosto zásadní, byla uzákoněna první den od vyjití zákona ve Sbírce, tj. od 1. září t. r., maximálně o měsíc později.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Jsme za závěrečnými slovy a je před námi hlasování o jediném návrhu, který padl v podrobné rozpravě. Tímto návrhem byl návrh pana poslance Eduarda Zemana na zamítnutí předložené normy. Ještě zazvoním, aby k tomuto hlasování stihli všichni přijít.

 

Zahajuji hlasování, které bude mít pořadové číslo 58. Kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 58 skončilo. Z přítomných 153 pro 77, proti 27. Návrh byl přijat.

 

Prosím chvíli o strpení, protože registruji signály těch, kteří jdou kontrolovat právě proběhlé hlasování.

Prosím zástupce klubů o sdělení, zda hlasování je platné, či bude někým zpochybněno. Žádné avízo zpochybnění nedostávám.

Konstatuji tedy, že návrh zákona zastupitelstva Olomouckého kraje byl zamítnut. Tím končí projednávání tohoto tisku.

 

Pokračovat v našem jednání budeme schváleným bodem našeho pořadu, kterým je bod

 

13.
Vládní návrh zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů
/sněmovní tisk 256/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede místopředseda vlády a ministr vnitra Stanislav Gross, kterého prosím, aby se ujal slova.

Vás, vážené kolegyně a kolegové, prosím, abychom se soustředili na toto úvodní slovo k normě, která je bezpochyby velmi důležitá. Prosím o klid v jednací síni.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, paní poslankyně a páni poslanci, počkám -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Chci vás, vážený pane místopředsedo požádat o omluvu za to, že vás přeruším, ale všechny kolegyně a kolegy ještě jednou vyzývám. Prosím, aby hlouček u dveří šel věci, které nepatří do tohoto projednávání, které je před námi, řešit mimo jednací síň, pokud se nemůžete soustředit na to, co bude právě probíhat. Prosím ještě jednou o klid v jednacím sále!

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Nedělám si iluze, že to bude o mnoho lepší, ale přesto děkuji za snahu o vytvoření lepších pracovních podmínek.

Kolegyně a kolegové, chtěl bych tento návrh zákona uvést ve druhém čtení poměrně stručně, protože hlavní debata proběhla v rámci prvního čtení a v rámci projednávání v příslušných výborech v Poslanecké sněmovně. Jen bych snad řekl, což vyplývá také z návrhu tohoto zákona, že se jedná o návrh zákona, který má komplexně reagovat a upravit specifický služební vztah příslušníků plnících úkoly státu na úseku bezpečnosti.

Tento návrh byl projednán v orgánech Poslanecké sněmovny poté, co po poměrně podrobné debatě prošel prvním čtením. Chtěl bych poděkovat za vstřícný a racionální průběh rozpravy v prvním čtení. Byl projednáván ve dvou orgánech - ve výboru pro evropskou integraci, kde byl tento návrh zákona doporučen, a velmi podrobně a zevrubně byl projednáván ve výboru pro obranu a bezpečnost, kde jsme trávili mnoho hodin nad přijetím usnesení výboru pro obranu a bezpečnost, o kterém předpokládám, že ho máte k dispozici. Doufám, že je v podobě sněmovního tisku, tak aby nemuselo být načítáno celé v průběhu podrobné rozpravy k tomuto zákona.

Chtěl bych poděkovat oběma výborům za přístup k návrhu. Chtěl bych poděkovat i legislativě Poslanecké sněmovny, která s tím také měla velký kus práce, abychom dokázali ztvárnit názory a závěry výboru pro obranu a bezpečnost do legislativní podoby.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP