(14.40 hodin)
(pokračuje Buzková)

Vávra Eduard: Slibuji.

Vidím Jan: Slibuji.

Vícha Josef: Slibuji.

Vlček Miloslav: Slibuji.

Vlčková Miroslava: Slibuji.

Vojíř Oldřich: Slibuji.

Vojtilová Jitka: Slibuji.

Vostrá Miloslava: Slibuji.

Votava Václav: Slibuji.

Výborný Miloslav: Slibuji.

Vykydal Ivo: Slibuji.

Vymětal Karel: Slibuji.

Zahradil Jan: Slibuji.

Zajíček Tom: Slibuji.

Zaorálek Lubomír: Slibuji.

Záruba Bohuslav: Slibuji.

Zeman Eduard: Slibuji.

Zgarba Petr: Slibuji.

Zralý Antonín: Slibuji.

Zvěřina Jaroslav: Slibuji.

 

Poslanec Václav Klaus: Děkuji paní poslankyni Petře Buzkové. Pro úplnost se vás táži, zda jste všichni složili slib. Protože se nikdo nehlásí, mohu konstatovat, že poslanecký slib bez výhrad složili všichni přítomní poslanci.

Třetím bodem našeho dnešního programu je

 

3.
Informace o ustavení volební komise Poslanecké sněmovny a o volbě jejích funkcionářů

 

Seznam členů volební komise podle jejich členství v poslaneckých klubech vám byl rozdán na lavice.

Žádám zvoleného předsedu volební komise poslance Pavla Hojdu, aby nám představil její členy, které prosím, aby při čtení svého jména povstali. Poté nás předseda volební komise bude informovat o výsledku prvního jednání komise. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Pavel Hojda: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, v souladu s bodem 2 a 3 čl. 1 volebního řádu Poslanecké sněmovny se dne 8. července 2002 sešla skupina poslanců delegovaná poslaneckými kluby na základě parity a pod vedením poslankyně Hany Orgoníkové ustavila z návrhů poslaneckých klubů volební komisi podle zásady poměrného zastoupení v počtu 11 členů.

Jedná se o následující poslance:

za poslanecký klub ČSSD poslankyně Anna Čurdová, poslankyně Eva Nováková, poslanec Antonín Sýkora, poslanec Václav Votava;

za poslanecký klub ODS poslanec Michal Doktor, poslanec Jiří Patočka a poslanec Jan Vidím;

za poslanecký klub KSČM poslanec Pavel Hojda - to je moje maličkost - a poslanec Antonín Zralý;

za poslanecký klub KDU-ČSL poslanec Jiří Karas a za poslanecký klub US-DEU poslanec Vlastimil Ostrý.

Dnes, 9. července, se konala ustavující schůze volební komise, která zvolila předsedou volební komise poslance Pavla Hojdu, místopředsedkyní volební komise poslankyni Evu Novákovou a ověřovateli volební komise poslance Jiřího Karase a poslance Vlastimila Ostrého.

Dovolte mi ještě říci několik slov k ustavení volební komise. Podle § 24 jednacího řádu Poslanecká sněmovna na ustavující schůzi bere na vědomí ustavení volební komise pro volby konané na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny. Striktním výkladem tohoto ustanovení by Poslanecká sněmovna na své 2. schůzi ustanovovala volební komisi znovu. Při použití ustanovení § 116 odst. 2 jednacího řádu a čl. 1 bod 7 volebního řádu je možné již na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny vzít na vědomí ustanovení volební komise pro volby konané Poslaneckou sněmovnou a pro nominace vyžadující souhlas Poslanecké sněmovny pro celé čtyřleté volební období. Tento způsob ustanovení volební komise byl zvolen i v předchozím volebním období a osvědčil se. Proto bych chtěl požádal Poslaneckou sněmovnu, aby vzala na vědomí ustanovení volební komise, a to pro celé čtyřleté volební období Poslanecké sněmovny.

Děkuji.

 

Poslanec Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Hojdovi. Dříve než otevřu rozpravu, vás chci upozornit, že podle § 116 odst. 2 našeho jednacího řádu bere sněmovna ustanovení volební komise na vědomí, neboli v rozpravě nelze navrhovat nové členy.

Přednesu návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna bere na vědomí ustavení volební komise Poslanecké sněmovny pro volby konané na ustavující schůzi sněmovny a pro volby konané Poslaneckou sněmovnou a pro nominace vyžadující souhlas Poslanecké sněmovny ve čtvrtém volebním období v tomto složení:
předseda - Pavel Hojda; místopředseda - Eva Nováková; ověřovatelé - Jiří Karas, Vlastimil Ostrý; členové - Anna Čurdová, Michal Doktor, Jiří Patočka, Antonín Sýkora, Jan Vidím, Václav Votava, Antonín Zralý."

To byl návrh usnesení. Nyní zahajuji rozpravu, a protože se všichni neznáme, prosím sdělit své jméno před vystoupením.

Přeje si někdo vystoupit k informaci předsedy volební komise? Nepřeje-li si, tak rozpravu končím.

Přistoupíme k vůbec prvému hlasování na této schůzi. Prosím, abyste se všichni přihlásili poprvé svými identifikačními kartami.

 

Dám hlasovat o návrhu usnesení tak, jak jsem ho před asi minutou přednesl.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 1 z přítomných 197 poslanců 178 pro, 7 proti. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP