(14.30 hodin)
(pokračuje Emmerová)

Nicméně se nemohu ubránit tomu, abych se znova nezmínila o léčitelích a jejich funkci. Zákon nic takového nezakazuje, takže to, že léčitelé se ozývají, resp. jejich klienti se ozývají, že je snad tato péče zakázaná, není pravda.

Na druhé straně chci říci, že určité podhoubí pro léčitele, kteří nejsou všichni stejní, u kterých se nedá léčebný účinek často prokazovat, toto podhoubí tvoří ti lékaři, kteří alternativních metod, a to různých - mám na mysli zejména homeopatii - užívají. Chtěla bych vám jen znovu zopakovat to, co jsem kdysi v této sněmovně říkala, co doporučuje krční lékařka, když dítě dostane akutní zánět mandlí - angínu. Doporučuje na levou mandli chlorid rtuťný, na pravou mandli chlorid rtuťnatý, eventuálně odvar z rulíku. Pokud by toto do tří dnů nepomohlo, tak se odebrat k odborníkovi, k lékaři krčnímu nebo na chirurgii. Zvláště mě zaujala ta chirurgie, protože ano, za tři dny se může stát, že v krku bude mít postižené dítě např. absces. Domnívám se, když toto dokáže hlásat vzdělaná lékařka a toto doporučovat, že je to do jisté míry zločin. Kdysi jsem se na toto téma bavila v pořadu Aréna se známým doktorem Rýcem, to je také zastáncem homeopatie.

Na druhé straně chci říci, že homeopatie je metoda, kde je hojně využíván takzvaný placebo efekt. To je věc, která v naší klasické medicíně bývá zanedbávána: pohovor lékaře s nemocným, jeho vyslechnutí, respektování jeho stížností, nepodceňování, žádné ironizující poznámky atd., to bohužel se málokdy děje, anebo lépe řečeno jsou lékaři, kteří těchto metod bohužel nevyužívají a tuto záležitost podceňují. Ve využívání psychoterapeutického efektu má klasická medicína určitě dluhy a měla by se od léčitelů, kteří užívají alternativní metody, v tomto směru poučit.

Jinak bych chtěla říci, to, co bylo také kritizováno, takzvaná nepřesnost terminologická, nevyhraněnost určitých kategorií. Já se tomu nedivím a hlavně bychom si měli uvědomit, že v porevoluční době došlo k právě těmto terminologickým zmatkům. Například "akutní lůžka" - pod to se zahrnuje cokoliv, dokonce lůžka standardní péče, kterých je většina. Potom tedy tato čísla nejsou srovnatelná ani směrem dozadu, ani směrem k sousedům. Myslím si, že toto by měl tento zákon zásadně napravit, ale bohužel, pokud by byl zamítnut, tak jak navrhli tři ze šesti diskutujících, tak potom bude na nápravu zase pozdě.

Takže já bych své vystoupení již uzavřela. Chtěla bych znovu zopakovat, že diskutovalo šest poslanců a poslankyň. Třikrát tady zazněl návrh na zamítnutí, jedenkrát, pokud by nedošlo k zamítnutí, na vrácení k přepracování. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji pěkně, paní poslankyně. A pan předseda klubu KSČM si jistě vezme půl hodiny přestávku, jako dopoledne.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo, nebudu ohlašovat přestávku na klub KSČM, jenom musím reagovat na závěrečná slova pana ministra zdravotnictví. Chtěl bych říci, že si pana ministra velmi vážím pro jeho velkou odbornost, ale v závěrečném slovu se dopustil podle mého soudu něčeho jiného, než je nepřesnost. Já prostě nemohu nevidět v zákoně § 51 odst. 1, § 63 odst. 2 písm. j) a § 65 odst. 1 písm. a), kde se o těchto tzv. ekonomických záležitostech mluví. Je v tomto zákoně hrazená péče a je to pro nás zásadní důvod, abychom takový zákon nepodpořili. Já prostě chci, aby byla respektována Ústava ČR. Mluvil jsem o tom v případě zdravotnictví několikrát v této sněmovně.

Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Doufám, že již nikdo další se nehlásí. Dám tedy hlasovat. Prosím, abyste se odhlásili, protože tady byla jiná předpolední sestava.

 

Dám tedy hlasovat o trojnásobném návrhu na zamítnutí tohoto vládního návrhu zákona o zdravotní péči.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 87 z přítomných 175 poslanců 112 pro, 59 proti. Návrh na zamítnutí byl přijat.

 

Tím musím poděkovat panu ministrovi, paní zpravodajce a přesunout se k dalšímu bodu.

Hlásí se pan poslanec Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, páni ministři, dámy a pánové, dovolím si připomenout svůj procedurální návrh, který jsem přednesl ráno v době, kdy sněmovna byla skoro prázdná, nebylo možné o něm hlasovat. Jde mně o to, že pan předseda vlády je na celý den dnes omluven. Mají být interpelace na předsedu vlády, kde jsme dva interpelující - pan místopředseda Langer a já. Máme ještě jednací den čtvrtek příští týden. Navrhuji, aby dnes se souhlasem interpelujících se interpelace na předsedu vlády nekonaly. Tento čas bude možné efektivně využít k normální práci Poslanecké sněmovny.

Jsem si vědom toho, že je to trochu sporné z hlediska jednacího řádu. Zkoumal jsem však, jestli jednací řád zcela kategoricky stanoví, že musí být každý čtvrtek tím dnem, kdy mají být interpelace v tomto smyslu. Zcela jednoznačně jsem to tam nenašel. Domnívám se, že o věci může sněmovna rozhodnout hlasováním.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dám slovo paní místopředsedkyni Buzkové, která vám asi řekne to, že mnozí z nás zcela soucítíme s vaším návrhem, považujeme ho za spravedlivý, nicméně mně se zdá, že není o něm možné dát hlasovat, že by byl v rozporu s jednacím řádem, jakkoli to považuji za vadu a chybu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené kolegyně a kolegové, vzhledem k tomu, že pan předseda Klaus již velkou část toho, co jsem chtěla říci, řekl za mne, chci pouze říci, že bohužel podle mého soudu taktéž nelze o tomto návrhu hlasovat, protože jednací řád jasně stanoví, že je-li jednacím dnem čtvrtek, zařadí se od 16 do 17 hodin interpelace na předsedu vlády, pakliže takovéto interpelace jsou. V tomto případě tyto interpelace jsou, a z toho důvodu interpelace na předsedu vlády zcela v souladu s jednacím řádem dnes proběhnout musí, byť naprosto chápu snahu navrhovatelů tohoto návrhu, že je velmi nepříjemné, když se tyto interpelace projednávají v nepřítomnosti interpelovaného předsedy vlády.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Čili sdílíte též názor, že o tom není možno dát hlasovat. Já si to myslím též. Ještě jednou pan poslanec Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, v souladu s jednacím řádem vznáším námitku proti vašemu rozhodnutí nehlasovat o mém návrhu a prosím, aby se o mé námitce a podle výsledku pak případně o návrhu hlasovalo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP