(11.40 hodin)

Poslanec Karel Vymětal: Pokud nebyl přijat tento návrh, tak je navrženo vypustit z textu usnesení v bodě II slova "do konce třetího volebního období dočasnou".

 

Místopředseda PSP František Brožík: Ano, je nám to všem jasné, tedy komise Poslanecké sněmovny.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 518 z přítomných 145 poslanců pro 67, proti 59. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Karel Vymětal: Další pozměňovací návrh je text v bodě II změnit na znění: "Určuje počet členů této komise na 11, a to 3 poslanci ČSSD, 2 poslanci ODS, 1 poslanec KSČM, 1 poslanec KDU-ČSL, 1 zástupce Ministerstva financí, 1 zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu, 1 zástupce Ministerstva spravedlnosti a 1 zástupce Ministerstva vnitra."

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pane zpravodaji, já si myslím, že v tomto bychom ale měli vzít v potaz všechny návrhy, i návrh pana poslance Korbela, který právě zahajoval počtem 13, poté 11, poté ještě 9, a měli bychom asi orientačně hlasovat nejprve, která varianta získá největší podporu, protože je to počet poslanců a nemění to nic na faktu, ale je to pouze číselná hodnota, tak já bych doporučoval orientační hlasování o počtech v komisi, ne o počtech jednotlivých zástupců, ale o počtech v komisi. Jestli se rozhodneme pro 13, pro 11 nebo pro 9. Orientačně.

 

Poslanec Karel Vymětal: Je možná takováto interpretace, ale vzhledem k tomu, že všechny tři návrhy se liší ve všech číslech až na některé vybrané, tak si myslím, že to jsou samostatné návrhy a je o možno v pořadí, v jakém byly předloženy, o nich hlasovat. Ony se neliší ve všech číslech, ale jen v některých číslech.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Dobře, budeme tedy hlasovat o jednotlivých návrzích. Takže první návrh je počet 11 a tak, jak jste hovořil - ČSSD 3, ODS 2, KSČM 1, KDU-ČSL 1 a pak 4 zástupci z resortů.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 519 z přítomných 148 poslanců pro 21, proti 112. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Karel Vymětal: Další návrh je, že tentýž bod se mění na znění: "Určuje počet členů této komise na 9, a to 2 poslanci ČSSD, 2 poslanci ODS, 1 poslanec KSČM, 1 zástupce Ministerstva financí, 1 zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu, 1 zástupce Ministerstva spravedlnosti a 1 zástupce Ministerstva vnitra."

 

Místopředseda PSP František Brožík: Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 520 z přítomných 150 poslanců pro 23, proti 112. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Karel Vymětal: Poslední pozměňovací návrh předložil pan poslanec Korbel, a ten zní, že v bodě II "zvyšuje počet členů této komise z 9 na 13, a to 3 poslanci ČSSD, 3 poslanci ODS, 1 poslanec KSČM, 1 poslanec KDU-ČSL, 1 poslanec US, 1 zástupce Ministerstva financí, 1 zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu, 1 zástupce Ministerstva spravedlnosti a 1 zástupce Ministerstva vnitra".

 

Místopředseda PSP František Brožík: Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 521 z přítomných 151 poslanců pro 89, proti 56. Návrh byl přijat.

Jen bych pro vykřikující pány kolegy z lavic chtěl upřesnit, že podle § 47 sněmovna může ze svých poslanců a dalších osob, kteří nejsou poslanci, zřizovat stálé nebo dočasné komise, takže osoby, které jsou zde navrženy za jednotlivé resorty, jsou v souladu s jednacím řádem s § 47 zákona 90 o jednacím řádu.

Ještě pan zpravodaj.

 

Poslanec Karel Vymětal: Já bych si dovolil blahopřát panu kolegovi Korbelovi k snad konečnému schválení této komise.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. Takže jsme přijali usnesení, které mění pouze onu část II, kde se určuje počet členů a rozdělení podle jednotlivých klubů a zástupců resortů. Myslím si, že není třeba již nic jiného podrobovat hlasování. Usnesení, které navrhl pan poslanec Korbel, bylo schváleno a já končím bod 69. Děkuji panu poslanci Korbelovi i panu kolegovi Vymětalovi.

Jako další je bod č. 70.

Ještě se hlásí předseda volební komise.

 

Poslanec Jan Vidím: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, vzhledem k tomu, že Poslanecká sněmovna právě svým usnesením zvětšila počet členů projednávané dočasné komise, je nezbytné vyhlásit lhůtu pro podávání návrhů pro čtyři dosud neobsazená místa zástupci resortů. Vyhlašuji tuto lhůtu na podávání návrhů do 10. ledna do 17.00 hodin.

Současně upozorňuji velectěné poslanecké kluby, že není možno podávat návrhy bez konkrétního jména zástupce příslušného resortu. Proto tedy žádám o konkrétní jména zástupců resortů tak, jak Poslanecká sněmovna svým hlasováním rozhodla. Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane předsedo, věřím, že všichni odpovědní poslanci za jednotlivé kluby vaše sdělení slyšeli a poznačí si datum 10. ledna.

 

Jako další bod je bod číslo

 

70.
Informace o zvýhodněném financování za I. pololetí roku 2000 /sněmovní tisk 721/

 

Podle zákona č. 58/1995 Sb., o pojišťování a financování vývozu se státní podporou a o doplnění zákona č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů, je povinna Česká exportní banka, a. s., Praha, podávat dvakrát ročně Poslanecké sněmovně informaci o zvýhodněném financování.

Informaci projednal hospodářský výbor a rozpočtový výbor. Usnesení obou výborů byla rozdána jako sněmovní tisky 721/1 a 721/2. Prosím, aby se postupně ujali slova zpravodajové výborů poslanci Karel Vymětal a Jiří Patočka a informovali nás o jednání výborů a přednesli návrh na usnesení Poslanecké sněmovny.

Prosím pana poslance Karla Vymětala, případně může začít samozřejmě i kolega Jiří Patočka, který je již připraven, a pan kolega Vymětal může zatím zaujmout místo u stolku zpravodajů.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Patočka: Děkuji, pane předsedající. Na poslední schůzi Poslanecké sněmovny jsme projednávali stejné téma. Je to za rok 1999, čili myslím si, že by bylo asi ve věci tuto informaci velmi zestručnit, protože nedošlo v činnosti České exportní banky k zásadním změnám nebo zásadním tendencím ve vývoji.

Řeknu jen některé souhrnné výsledky. Česká exportní banka v podstatě stagnuje s objemem úvěrových smluv v meziročním srovnání s loňským prvním pololetím. Objem těchto úvěrů je cca 16 miliard korun, struktura se člení na dlouhodobé úvěry, které jsou ve výši 9 miliard, krátkodobé 6,2 miliardy a bankovní záruky 0,6 miliardy. Teritoriální orientace zůstává prakticky beze změny. Je to na území Společenství nezávislých států a na rozvojové země, což je 90 % objemu, který Česká exportní banka zajišťuje.

Malé a střední podnikání činí z poskytnutých úvěrů cca 31 %.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP