(11.30 hodin)

Poslanec Karel Vymětal: Mám proti tomuto výkladu námitku vzhledem k tomu, že se bod nazývá "změna usnesení celého", tak k jakémukoliv bodu je možno předkládat v podrobné rozpravě jakékoliv návrhy, nikoliv k jednomu bodu usnesení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Dobře. Táži se, kdo se dále hlásí do všeobecné rozpravy. Pokud nikdo, rozpravu končím a přistoupíme k rozpravě podrobné, do které, jak jsem pochopil, se přihlásí pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, zdá se, že zřízení komise pro otázky vnitřního trhu se stává evergreenem jednání této sněmovny, poněvadž je to už třetí schůze za sebou v pořadí, která se tímto problémem zabývá, a jestliže tak budeme pokračovat, tak si myslím, že nám to do konce volebního období vydrží, abychom na každé schůzi toto projednávali.

Nebudu tady opakovat to, co bylo řečeno už na minulé schůzi Poslanecké sněmovny a předminulé schůzi Poslanecké sněmovny. Jsem stále přesvědčen o tom, že jde o komisi zbytečnou. Mám pocit, že má sloužit pouze k tomu, aby někdo z poslanců získal služební auto a vyšší plat, místo toho, abychom přijímali legislativní řešení problémů, které má tato republika. Z toho důvodu mi v rámci názvu bodu, tak jak byl schválen a přijat Poslaneckou sněmovnou, dovolte, abych předložil tyto pozměňovací návrhy.

Za prvé navrhuji změnu celého usnesení, a to v tomto znění: "Poslanecká sněmovna zamítá návrh na zřízení dočasné komise Poslanecké sněmovny pro otázky vnitřního trhu."

To je můj první návrh na změnu. Pokud by tento návrh nebyl přijat, předkládám tyto změny v usnesení č. 1269.

Za prvé. V textu usnesení v bodě I nahradit slova "do konce třetího volebního období" slovy "do 30. června 2001". Vycházím z toho, že jsme schvalovali dočasnou komisi, tak je třeba vyjádřit její dočasnost.

Pokud by tento návrh nebyl přijat, v tom případě navrhuji, aby byla vypuštěna z textu usnesení v bodě I slova "do konce třetího volebního období dočasnou". A to proto, že všechny komise zřizované Poslaneckou sněmovnou pracují pouze do konce volebního období a nová Poslanecká sněmovna si sama rozhodne o zřízení svých komisí, takže nemůže jít o žádnou dočasnou komisi, ale pokud by měla existovat do konce volebního období, jde o normální řádnou komisi Poslanecké sněmovny.

Dále mi dovolte předložit třetí pozměňovací návrh, a sice text v bodě II změnit na znění - toto se týká složení a počtu členů této komise: "Určuje počet členů této komise na 11, a to 3 poslanci ČSSD, 2 poslanci ODS, 1 poslanec KSČM, 1 poslanec KDU-ČSL, 1 zástupce Ministerstva financí, 1 zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu, 1 zástupce Ministerstva spravedlnosti a 1 zástupce Ministerstva vnitra." V tomto návrhu složení poslanců odpovídá poměrnému zastoupení politických stran ve sněmovně přesně.

Pokud by nebyl přijat tento návrh, variantně a tedy podmíněně navrhuji přistoupit na původní návrh předkladatelů, a to tak, aby rovněž složení poslanců odpovídalo poměrnému zastoupení ve sněmovně, tedy ve znění: "Určuje počet členů této komise na 9, a to 2 poslanci ČSSD, 2 poslanci ODS, 1 poslanec KSČM, 1 zástupce Ministerstva financí, 1 zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu, 1 zástupce Ministerstva spravedlnosti a 1 zástupce Ministerstva vnitra."

To jsou všechny mé pozměňovací návrhy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Já vám děkuji, pane poslanče, a chtěl bych vás požádat, protože jste byl první vystupující, jestli byste se současně ujal i funkce zpravodaje k tomuto bodu. Děkuji vám za laskavost.

Táži se, kdo se dále hlásí do podrobné rozpravy. Pane poslanče Korbele, myslím si, že byste v podrobné rozpravě měl přednést svůj návrh, přestože ho máme písemně a byl předložen, přesto by měl v podrobné rozpravě zaznít.

 

Poslanec Ladislav Korbel: Pane místopředsedo, předkládám zde návrh na usnesení:

"Poslanecká sněmovna mění své usnesení č. 1269 ze dne 24. října 2000 k návrhu na zřízení dočasné komise Poslanecké sněmovny pro otázky vnitřního trhu tak, že v bodě II zvyšuje počet členů této komise z 9 na 13, a to 3 poslanci ČSSD, 3 poslanci ODS, 1 poslanec KSČM, 1 poslanec KDU-ČSL, 1 poslanec Unie svobody, 1 zástupce Ministerstva financí, 1 zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu, 1 zástupce Ministerstva spravedlnosti a 1 zástupce Ministerstva vnitra."

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. Táži se, kdo se dále hlásí do podrobné rozpravy. Vzhledem k tomu, že nikoho jiného nevidím, podrobnou rozpravu končím. Závěrečná slova zřejmě nebudou vynesena a já bych nyní poprosil pana zpravodaje, pana poslance Karla Vymětala, aby předložil sněmovně, v jakém pořadí budeme o vznesených návrzích hlasovat.

 

Poslanec Karel Vymětal: Pane předsedající, dámy a pánové, doporučil bych, aby bylo hlasováno o pozměňovacích návrzích v takovém pořadí, v jakém byly předneseny.

 

Místopředseda PSP František Brožík: To znamená, že začneme vaším návrhem na zamítnutí. Jsou námitky proti postupu hlasování k tomuto bodu o změně usnesení v dočasné komisi pro otázky vnitřního trhu? Pokud nejsou, tak budeme hlasovat o návrzích tak, jak zazněly v podrobné rozpravě. Pokud se nemýlím, první návrh byl, kdy Poslanecká sněmovna zamítá podle § 47 atd.

 

Poslanec Karel Vymětal: Já bych to přečetl, pane předsedající. První návrh, o kterém bychom hlasovali, by zněl, že Poslanecká sněmovna mění celé usnesení č. 1269 takto:

"Poslanecká sněmovna zamítá návrh na zřízení dočasné komise Poslanecké sněmovny pro otázky vnitřního trhu."

 

Místopředseda PSP František Brožík: Na žádost z pléna vás všechny odhlašuji a žádám vás o novou registraci. Stanovisko předkladatele? Pan Korbel se nechce vyjádřit, zpravodaj doporučuje.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 516 z přítomných 138 poslanců pro 58, proti 79. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Karel Vymětal: Další návrh, který byl formulován tak, že pokud nebude přijat předchozí, což nebyl, tak následují tyto pozměňovací návrhy.

Za prvé. V textu usnesení v bodě I nahradit slova "do konce třetího volebního období" slovy "do 30. června 2001".

 

Místopředseda PSP František Brožík: Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 517 z přítomných 144 poslanců pro 66, proti 73. Návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP