(17.30 hodin)

(pokračuje Rychetský)

Pan poslanec Svoboda se mýlí, protože nejde o žádné trvalé vychýlení vztahu moci zákonodárné a výkonné, neboť návrh jednoznačně stanoví, že jde o dočasné zmocnění vlády pouze do doby vstupu ČR do Evropské unie.

Chtěl bych zdůraznit, že především všechny argumenty byly liché v jedné věci. Náš návrh na rozdíl od praxe, která je ve většině evropských zemí, předpokládal, že vláda bude předkládat návrhy takových nařízení napřed Parlamentu k posouzení. Ve všech ostatních zemích, kde má vláda takové zmocnění, je předkládá až ex post, poté co jsou publikovány a co jsou zavazující.

Nezbývá mi na závěr, než vyslovit přesvědčení, že převážná část diskuse na půdě Poslanecké sněmovny potvrzuje skutečnost, že Česká republika prostřednictvím velké části svých zákonodárců je ještě stále do značné míry postižena jakousi národní xenofobií, strachem z  mezinárodních prvků v ústavě, strachem z toho, že bychom se skutečně mohli stát dříve členy Evropské unie, než - jak řekl poslanec Payne - nám vláda vyjedná jiné členství, než mají ostatní, neboť pan poslanec Payne se ptá, jaké členství nám vláda vyjednala. Upozorňuji vás, že neexistují různá členství v Evropské unii. Jenom jedno členství a jedna Evropská unie.

Děkuji za pozornost. (Potlesk sociálně demokratických poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu místopředsedovi Rychetskému. Bylo rozhodnuto, že v 17.30 hodin budeme hlasovat, ale pokud není námitek, já myslím, že by bylo správné, aby v tuto chvíli přednesl ještě svoji závěrečnou řeč zpravodaj k tomuto bodu pan poslanec Jičínský, abychom poté mohli hlasovat o všech projednaných bodech najednou. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo k závěrečné řeči. Zatím není nutné přednesení návrhu. Současně prosím o klid v jednacím sále.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážení kolegové, já své závěrečné slovo velmi zkrátím. Paní předsedkyně, chtěl bych vás poprosit, aby pan poslanec Payne nerušil průběh jednání.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Já bych poprosila pana poslance Payna, zda by mohl nerušit průběh jednání.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: K věcné problematice hovořil poměrně obsáhle předkladatel. Nebudu tedy k těmto věcem hovořit. Chci říci jenom jednu poznámku. Ti, kteří říkají, že je možno určité věci řešit novelou jednacího řádu, a mají za to, že by novelu jednacího řádu měla předložit vláda, by mohli být opět kritizováni za to, že chtějí, aby se Parlament vzdal svých pravomocí, protože jednací řád sněmovny je nepochybně vnitřní záležitostí sněmovny. Nemyslím si, že by vláda měla navrhovat změnu jednacího řádu sněmovně. Ale nechávám to na posouzení, protože někdy se tu určité věci navrhují bez vědomí širších souvislostí.

Zároveň v této věci připomínám, že Parlament je velmi setrvačnou institucí, která se brání měnit navyklé způsoby práce.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Promiňte, pane poslanče, já bych vám ráda zjednala klid v jednacím sále, pokud se mi to ovšem povede. Myslíte, páni kolegové, že by bylo možné trochu zmírnit hluk v sále? Děkuji.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Pokud jde o projednání předloženého návrhu, byly podány dva návrhy, které se opakovaly. Z hlediska čl. 90 odst. 2 jednacího řádu je třeba nejprve hlasovat o návrhu na vrácení předlohy předkladateli k přepracování. Pokud by tento návrh nebyl přijat, je třeba jednat o návrhu na zamítnutí předlohy.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano, je to tak. Děkuji panu zpravodajovi. V tuto chvíli bychom měli přistoupit k hlasování o jednotlivých projednaných návrzích zákonů. Jsou to pouze dva návrhy zákonů v prvém čtení. Myslím si, že nic nebrání tomu, abychom nejprve rozhodli o tomto zákoně, který je rozjednán, a poté se vrátili k bodu 57, kde budeme hlasovat o návrhu na přikázání jednotlivým výborům.

Vzhledem k tomu, že všichni poslanci a poslankyně byli seznámeni s tím, že v 17.30 hodin budeme hlasovat, myslím, že můžeme přistoupit k hlasování o tomto bodu. Pan zpravodaj Jičínský zde zrekapituloval, že nejprve budeme hlasovat o vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování, poté případně o zamítnutí návrhu. V případě, že by žádný z těchto návrhů neprošel, budeme hlasovat o návrhu pana poslance Matulky o prodloužení lhůty k projednání ve výborech o 20 dnů a o tom, aby tento návrh projednaly všechny výbory.

 

V hlasování pořadové číslo 624 rozhodneme o vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 624 a ptám se: Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 624 tento nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 184 pro vyslovilo 39 a 76 bylo proti.

 

V hlasování pořadové číslo 625, které zahajuji, se ptám: Kdo je pro zamítnutí předloženého návrhu? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 625 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 186 vyslovilo 116 a 68 bylo proti.

Tím jsme ukončili projednávání tohoto bodu.

 

V tuto chvíli se vracíme do rozjednaného bodu

 

57.
Vládní návrh zákona o pobytu cizinců na území České republiky
a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 204/ - prvé čtení

 

Tento bod byl přerušen před hlasováním. Budeme se zabývat návrhem na přikázání. Pane poslanče, já vím o vašem návrhu, rozhodneme o něm ihned po přikázání tohoto bodu.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro obranu a bezpečnost. Pan poslanec Zvěřina navrhl přikázat tento návrh výboru pro evropskou integraci. Přistoupíme tedy k hlasování o přikázání sněmovního tisku 204.

 

Nejprve rozhodneme o přikázání výboru pro obranu a bezpečnost.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 626 a ptám se: Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 626 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 186 pro vyslovilo 183 a nikdo nebyl proti.

 

V hlasování pořadové číslo 627, které zahajuji, se ptám: Kdo je pro přikázání výboru pro evropskou integraci? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 627 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 186 pro vyslovilo 139 a 30 bylo proti.

Tím jsme také ukončili projednávání tohoto bodu.

 

Nyní je zde procedurální návrh pana poslance Cabrnocha, který je návrhem na zařazení nového bodu programu - volba předsedy vyšetřovací komise, jejíž členové byli dnes zvoleni. Já bych pouze poprosila pana poslance, aby upřesnil, na kdy si přeje tento bod zařadit.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Navrhuji zařazení po ukončení prvního čtení návrhů zákonů.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Já bych se pouze ráda zeptala předsedy volební komise, zda je možné zařadit do tohoto místa tento bod, zda budou splněny veškeré lhůty.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP