(15.40 hodin)

(pokračuje Pleva)

Žádá radu, aby novou zprávu Poslanecké sněmovně předložila nejpozději do 31. 8. 1999.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pokud není námitek, můžeme hlasovat o návrhu usnesení, tak jak jej přednesl pan zpravodaj Pleva, jako o celku. Žádné námitky neregistruji.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 137 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 137 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 177 pro vyslovilo 145 a jeden byl proti.

 

Tím jsme projednali oba body. Děkuji panu zpravodajovi Plevovi. Nyní prosím předsedu volební komise Jana Vidíma, kterému se současně omlouvám, že jsme nedodrželi zcela přesně přesný čas, kdy měly být zahájeny body týkající se voleb a prosím jej, aby uvedl pokračování přerušeného bodu 88 a 89.

 

88.
Návrh na volbu členů dozorčí rady Fondu národního majetku České republiky

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji, paní předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, vaši omluvu přijímám. Bylo nezbytné dokončit projednávání předchozích bodů.

Dovolte mi, abych nejprve Poslaneckou sněmovnu seznámil s výsledky prvého kola druhé volby členů dozorčí rady členů Fondu národního majetku ČR.

Bylo vydáno 177 hlasovacích lístků a odevzdáno pak bylo 177 platných i neplatných hlasovacích lístků. Pro pana Libora Ambrozka bylo odevzdáno 31 hlasů, pro pana Vladimíra Budinského bylo odevzdáno 57 hlasů, pro pana Michala Krause bylo odevzdáno 67 hlasů, pro pana Martina Římana bylo odevzdáno 47 hlasů, pro pana Jiřího Václavka byly odevzdány 54 hlasy a konečně pro pana Karla Vymětala bylo odevzdáno 25 hlasů.

V prvém kole druhé volby tedy nebyl zvolen žádný z navržených kandidátů a do druhého kola pak postupují kandidáti Michal Kraus, Vladimír Budinský, Jiří Václavek a Martin Říman. Je možná a technicky zajištěná příprava druhého kola druhé volby, avšak na základě návrhu zástupců poslaneckých klubů ČSSD a ODS doporučuji Poslanecké sněmovně, aby přerušila projednávání tohoto bodu do zítřka tak, aby tento bod byl projednán jako poslední bod před přerušením na polední přestávku zítřejšího jednání Poslanecké sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano. O tomto procedurálním návrhu nechám ihned hlasovat, to znamená, aby druhé kolo tajné volby proběhlo zítra těsně před polední přestávkou jako poslední bod dopoledního bloku.

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 138, které zahajuji. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 138 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 175 pro vyslovilo 148, nikdo nebyl proti.

 

Pokračujte, prosím, pane předsedo, bodem 89, kterým je

 

89.
Návrh na volbu dalších poslanců - členů některých stálých delegací Parlamentu
do meziparlamentních organizací

 

Poslanec Jan Vidím: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, v bodě "Návrh na volbu dalších poslanců - členů některých stálých delegací Parlamentu do meziparlamentních organizací" byly volební komisi ve stanovené lhůtě od poslaneckých klubů doručeny tyto návrhy.

Na členy stálé delegace Parlamentu do parlamentního shromáždění NATO poslanec Vladimír Doležal - ODS, poslanec Jaromír Kohlíček - KSČM, poslanec Jaroslav Lobkowicz - KDU-ČSL, poslanec Miroslav Máče - ČSSD.

Na náhradníky stálé delegace Parlamentu do parlamentního shromáždění NATO poslanec Augustin Bubník - ODS, poslanec Rostislav Čevela - ČSSD, poslanec Pavel Hojda - KSČM, poslanec Petr Nečas - ODS, poslanec Pavel Svoboda - US a poslanec Pavel Tollner - KDU-ČSL.

Na členy stálé delegace Parlamentu do shromáždění Západoevropské unie poslanec František Chobot - ČSSD, poslanec Josef Jalůvka - ODS, poslanec Jan Kasal - KDU-ČSL, poslanec Jiří Maštálka - KSČM.

Na náhradníky stálé delegace Parlamentu do shromáždění Západoevropské unie poslanec Jan Bláha - ČSSD, poslanec Stanislav Fischer - KSČM, poslanec Radim Chytka - ODS, poslanec Jaroslav Plachý - ODS, poslanec Jaromír Talíř - KDU-ČSL, poslanec Jiří Vlach - US a poslanec Jaroslav Zvěřina - ODS.

Zákon 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, stanoví, že změny v ustavených výborech a komisích lze provést jen se souhlasem Poslanecké sněmovny a volba se koná většinovým způsobem. Podle usnesení Poslanecké sněmovny mají stálé delegace postavení komisí Poslanecké sněmovny. Jednací řád Poslanecké sněmovny nestanoví striktně způsob hlasování. Protože však podle jednacího řádu se jmenované orgány Poslanecké sněmovny ustavují veřejným hlasováním, navrhuji - ostatně ve shodě s praxí z uplynulého volebního období - aby volba proběhla veřejně pomocí hlasovacího zařízení. Volba pak probíhá nejvýše ve dvou kolech.

Ještě předtím, než bude zahájena k tomuto bodu rozprava, připomínám, že Poslanecká sněmovna 14. května přijala své usnesení 257, kterým rozhodla, že stálá delegace Parlamentu do parlamentního shromáždění NATO bude rozšířena o jednoho člena a pět náhradníků a stálá delegace Parlamentu do shromáždění Západoevropské unie bude rozšířena o dva členy a pět náhradníků. Doporučuji, aby byla vedena společná rozprava ke všem navrženým kandidátům a poté aby Poslanecká sněmovna hlasovala o každém kandidátovi zvlášť. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji a otevírám rozpravu, do které neregistruji žádnou přihlášku. Rozpravu tedy končím. Prosím předsedu volební komise, aby nám předkládal jednotlivé návrhy k hlasování.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji. V tomto okamžiku můžeme přistoupit k hlasování o jednotlivých navržených kandidátech. Za člena stálé delegace Parlamentu do parlamentního shromáždění NATO je navrhován poslanec Vladimír Doležal.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování 139 a ptám se, kdo je pro tento návrh Kdo je proti tomuto návrhu?

hlasování pořadové číslo 139 se pro tento návrh z přítomných 176 pro vyslovilo 137 a 12 bylo proti.

 

Poslanec Jan Vidím: Za člena stálé delegace Parlamentu do parlamentního shromáždění NATO je navrhován poslanec Jaromír Kohlíček.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 140 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 140 se z přítomných 176 pro vyslovilo 30 a 93 bylo proti.

 

Poslanec Jan Vidím: Za člena stálé delegace Parlamentu do parlamentního shromáždění NATO je navrhován poslanec Jaroslav Lobkowicz.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 141 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 141 se z přítomných 178 pro vyslovilo 28 a 72 bylo proti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP