Čtvrtek 21. května 1998

 

Poslanec Dalibor Matulka: Já se hlásím s jednou drobností. Nechci nic navrhovat, ale je namístě říci v rozpravě - po konzultaci s legislativou jsme dospěli k závěru, že v paragrafu, který směřuje k novelizaci několika dalších zákonů, je zapotřebí učinit v textu toho zákona legislativně technickou úpravu systematického charakteru. Tzn. místo aby jednotlivé zákony byly řazeny pod jednotlivé odstavce nebo písmena, je zapotřebí podle legislativních pravidel a podle názoru legislativního odboru každý zákon uvést pod samostatný paragraf. Pokud by proti tomu nebyly námitky, navrhuji, abychom vzali na vědomí, že v tom zákoně nastane tato legislativní úprava, aniž bychom o tom museli speciálně hlasovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji, beru na vědomí. Myslím, že sněmovna také bere na vědomí tuto zprávu. Opravdu se nikdo již nehlásí, takže rozpravu končím a ptám se navrhovatele, zdali chce přednést závěrečné slovo. Není tomu tak. Stejně tak se ptám zpravodaje, zdali chce přednést závěrečné slovo. (Nikoliv.)

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje, aby nejprve oznámil postup při hlasování a poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil, stejně tak jako prosím, aby se k nim vyjadřoval zástupce předkladatele.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Dámy a pánové, jak už uvedl pan předsedající, pozměňovací návrhy jsme obdrželi v tisku 377/6. Některé z těchto návrhů jsou nehlasovatelné. O některých z těchto návrhů budeme hlasovat, a to v tom pořadí, jak jsou uvedeny.

My jsme ve druhém čtení vzali za základ našeho jednání znění, ke kterému dospěl ústavně právní výbor. K tomuto znění také byly vznášeny pozměňovací návrhy. Jako zpravodaj proto považuji za přirozené, že bychom o tom, co máme uvedeno na str. 2 až 14, tzn. v komplexním návrhu ústavně právního výboru, str. 14 nahoře až po účinnost, nehlasovali, abychom považovali tento návrh za přijatý tím, že jsme se dohodli, že ho bereme za základ jednání, a hlasovali až o těch dalších pozměňovacích návrzích, které k tomu textu směřovaly. Pokud by proti tomu nebylo námitek, domnívám se, že by nám to velmi zjednodušilo práci, nerad bych, abychom se vystavili absurdní situaci, že bychom nyní hlasováním rozhodli, že to, co jsme vzali za základ našeho jednání, neodsouhlasíme a tím by všechny další pozměňovací návrhy propadly vniveč, protože by vlastně nesměřovaly k náležitému textu.

Toto je můj návrh, abychom považovali to, co je uvedeno pod písmenem A za dohodnuté, za přijaté, tento komplexní návrh, a začali hlasovat postupně od písmene B, což jsou pozměňovací návrhy obsažené v usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

Pane předsedající, já bych prosil a) o klid, jestli by bylo možno, protože neslyším sám sebe, b) jestli byste se mohl dotázat sněmovny, zda jsou proti tomuto postupu nějaké námitky. (Jednání provázeno permanentním hlukem.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji za návrh. Udělám obojí. Dámy a pánové, prosím o klid.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Pane předsedající, ve chvíli uklidnění jsme dostali upozornění od legislativy, že bude zřejmě čisté odsouhlasit komplexní návrh i pod písmenem B. (Námitky.) Promiňte - A, protože sněmovna o tom nehlasovala. Z ryze formálního hlediska je potřeba zřejmě celé A kompletně, tak jak je, odsouhlasit.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji za návrh postupu i za první návrh k hlasování. Jenom technickou zprávu - pan kolega Nájemník má náhradní kartu 13, pan kolega Jičínský má náhradí kartu 14.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Navrhovatel i zpravodaj doporučují.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Budeme hlasovat o návrhu tak, jak byl předložen zpravodajem.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 237 a ptám se: Kdo návrh podporuje? Kdo je proti tomuto návrhu?

Ze 143 poslanců se 124 poslanců vyjádřilo souhlasně, nikdo nebyl proti. Tento návrh byl přijat.

 

Nyní můžeme hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Na řadě jsou pozměňovací návrhy obsažené na str. 14, písm. B. Budeme hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích, tak jak jsou seřazeny. Nebudu je číst. K hlasování jako první přichází v úvahu pozměňovací návrh B1. Stanovisko navrhovatele je nedoporučující, stanovisko zpravodaje naopak mírně doporučující.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování číslo 238. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro se vyslovilo 67, proti 48 poslanců. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Dalibor Matulka: K pozměňovacímu návrhu označenému jako B2 je stanovisko jak navrhovatele, tak zpravodaje nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Než zahájím hlasování, opět technickou zprávu. Pan kolega Gross má náhradní kartu č. 15.

Poté zahajuji hlasování číslo 239. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasoval jeden poslanec, proti 116. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Pozměňovací návrh B3 je obdobný. Stanovisko navrhovatele i stanovisko zpravodaje jsou velmi nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování číslo 240. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

I přes velmi nedoporučující stanovisko 2 poslanci hlasovali pro, 113 proti, návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Pozměňovací návrh B4 je nehlasovatelný, neb není pozměňovacím návrhem tím, že jsme odsouhlasili znění ústavně právního výboru, je to vlastně ustanovení shodného textu, čili nic tento návrh nepozměňuje.

Můžeme přejít k pozměňujícímu návrhu B5. Stanovisko navrhovatele i zpravodaje je lhostejné. Nechává se na uvážení sněmovny.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování 241. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 39 poslanců, proti 42, návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Dalibor Matulka: K pozměňovacímu návrhu B6 má pan navrhovatel opět lhostejné stanovisko, pan zpravodaj mírně doporučuje.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování 242. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 65 poslanců, proti 34. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Dalibor Matulka: K pozměňovacímu návrhu B7 je stanovisko navrhovatele i zpravodaje shodné, a to nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování číslo 243. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasoval jeden poslanec, proti 107 poslanců, návrh nebyl přijat.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP