Čtvrtek 14. května 1998

 

(pokračuje Moos) 

Uspokojivé v tom, že skutečně to odstraňování běží. A běží tak rychle, jak je to možné. Řada černých reklam již byla odstraněna. Nové černé reklamy v ochranném pásmu dálnice nejsou instalovány. Je předpoklad, že zintenzivněním tlaku na stavební úřady a reklamní agentury by došlo v průběhu roku 1998 k odstranění těchto černých reklam.

Dámy a pánové, rád bych ukončil svoji odpověď - teď bych mohl samozřejmě vyčíslit, kolik reklam, kolik smluv bylo revidováno. Mám tady celou statistiku. Je to materiál dost hutný, dám ho k dispozici panu poslanci. Byl bych rád, abyste tyto skutečnosti vzali jako fakta, ne jen jako slova, abyste měli možnost přihlédnout ke skutečnosti, že celá tato akce běží, že ministerstvo nesložilo ruce v klín a že bylo dosaženo během dvou měsíců, kdy celá akce mnou spuštěná běží, takových výsledků, které jsme si předsevzali. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji a udílím slovo panu poslanci Kapounovi, který se hlásí do rozpravy.

 

Poslanec PS Miroslav Kapoun: Já bych chtěl dodat k odpovědi pana ministra, že určitým způsobem vnímám pozitiva, o kterých tady mluvil. Bohužel v odpovědi, která mi byla zaslána, o těch pozitivech moc není. Je to spíše odpověď takového typu - my nic, my muzikanti. Já bych byl docela rád, aby ty výsledky, jak pan ministr přislíbil, mi dal, abych mohl být spokojen s touto odpovědí.

Vím, pane ministře, že jste tuto problematiku zdědil po svých předchůdcích, a vzhledem k blízkosti konce vašeho ministrování - a jak vy sám překládáte sloužení - se již asi nedočkám toho konečného návrhu řešení, který by mě uspokojil. Ale také bych chtěl, aby ty pozitivní kroky, které jste vy v tom krátkém období dvou měsíců udělal - a já si jich vážím, neboť se to celé roky před vámi nedělo - byly určitým způsobem zachovány a aby se tlak na to, aby se černé reklamy nějakým způsobem řešily, udržel. Proto bych považoval za akt určité spravedlnosti, abych s vaší odpovědí nesouhlasil a tento problém musel řešit také váš nástupce. Doufám, že s určitou dávkou malé zlomyslnosti mě podpoří v tomto i nynější koaliční kolegové. Čili jestli bych mohl navrhnout usnesení: "Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí ministra dopravy a spojů na interpelaci ve věci nepovolených reklam." Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Dále je přihlášen do rozpravy pan ministr Moos, kterému udílím slovo.

 

Ministr dopravy a spojů ČR Petr Moos: Děkuji za udělené slovo. Vím, že nezměním jakoukoliv odpovědí usnesení, ale chtěl bych říci, že připravujeme na našem ministerstvu půdu pro to, aby můj nástupce, který přijde do této funkce, měl dobrý start. V plánu práce ministerstva na druhé pololetí, který připravujeme, aby tady byla dobrá kontinuita toho, co jsme začali, je tento problém zapracován. Čili vaše řekl bych oprávněné přání, oprávněná žádost, velmi věcně zdůvodněná v tomto programu nachází své místo. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Další přihlášený je pan poslanec, kterému udílím slovo.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já jsem původně neměl připraven žádný proslov, ale chtěl bych k tomu říci asi toto: V odpovědích, které pan ministr uváděl, se poměrně málo - a myslím, že se to tam vůbec neobjevuje - připomíná, že když jsme naposled řešili stavební zákon, dali jsme určité pravomoci jak stavebním úřadům, tak i Ministerstvu dopravy pro řešení černých reklam. V této souvislosti si musím trochu postesknout, že z pěti pozměňovacích návrhů, které tuto problematiku řešily, byly přijaty jenom tři, a rozhodli o tom členové sociální demokracie, kteří naprosto nepochopitelně hlasovali třikrát pro odstranění reklam a ve dvou případech proti odstranění. Mám pocit, že v té době ne všichni věděli, o čem se hlasuje. Nicméně myslím, že ten základní nástroj dnes jak stavební úřady, tak i Ministerstvo dopravy mají.

Spatřuji určitý problém v tom, že Ministerstvo dopravy, resp. jeho administrativa tento problém neřeší ve stejné délce jako pan ministr. Souhlasím s tím, že on na to měl poměrně méně času, ale jeho administrativa už to řeší od dob řešení zákona o pozemních komunikacích v začátku roku 1997. Mám pocit, že velkou roli tam hraje to, že administrativa není nakloněna reklamám vůbec, že navrhuje zákaz. O tom svědčí i určitá dohoda mezi náměstky panem Foltýnem a panem Fendrychem, že se nebudou povolovat reklamy, a také povolovány nejsou. To je také jeden z důvodů, proč černé reklamy v té době rostly. Námitka, že by vůbec neměly být reklamy podél dálnic z hlediska bezpečnosti, je naprosto lichá. Uváděl jsem to už tehdy při zpravodajování zákona o pozemních komunikacích. Tato norma by likvidovala reklamy v extravilánu, kde jdete po rovné cestě, a nelikvidovala by je v intravilánu, kde se právě řidič musí soustředit na mnoho křižovatek, odboček apod.

Nebudu to ale dále rozvádět. Chtěl bych jenom položit ruku na srdce administrativě Ministerstva dopravy a Ministerstva vnitra, aby zrušily svoji dohodu a aby se chovaly tak, jak jim zákon přikazuje. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Sehořovi. Udílím slovo přihlášenému panu poslanci Ullmannovi.

 

Poslanec Josef Ullmann: Vážená paní předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, skutečně jenom několik poznámek a několik slov. Navážu na to, co tady říkal můj předřečník. Je samozřejmě pravdou, že v novele stavebního zákona, která vejde v účinnost až k 1. 7. letošního roku, je odstraňování těchto reklam řešeno. Na rozdíl od svého předřečníka se nedomnívám, že nedostatečně, přestože tři návrhy, které předkládal hospodářský výbor, nebyly přijaty. Ale to by byla jiná diskuse.

Domnívám, se že ten problém je svým způsobem velmi prostý. Jedná se o něco, čemu se cizím slovem říká subsidiarita. Každý se prostě má starat o pořádek na svém vlastním písečku. Stavební zákon, tak jak byl upraven novelou, toto umožňuje. Já se velmi přimlouvám za to, aby s veškerou tvrdostí jeho ustanovení byla využita, aby černé reklamy, tedy reklamy postavené bez povolení, byly odstraněny. Stavební zákon to dnes již bude umožňovat, je tam doslova mechanismus, jak to učinit. Povolování nových reklam nechme na rozhodování těch subjektů, které z pohledu subsidiarity k tomu přísluší, a nepleťme se všichni do všeho všem. Děkuji.

 

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Do rozpravy nevidím žádnou další přihlášku, proto rozpravu končím. V hlasování poř. č. 61 rozhodneme o návrhu pana poslance Kapouna, který zní, že Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí ministra dopravy Petra Moose na interpelaci poslance Kapouna.

Já vás v tuto chvíli na žádost z pléna všechny odhlašuji a prosím o novou registraci.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP