Středa 1. dubna 1998

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Jan Černý: Pane předsedající, dámy a pánové, mezinárodní dvojí zdanění snižuje příjmy, které daňovým rezidentům jednoho státu plynou z jiného státu. Protože příčinou tohoto dvojího zdanění je kolize daňových zákonů dvou států, může být takové zdanění účinně vyloučeno jen opatřením obou států vzájemně koordinovanou mezinárodní smlouvou.

Smlouva o zamezení dvojího zdanění v oboru daní z příjmu se Singapurem představuje smlouvu vycházející z modelu OECD a OSN. Česká republika má dosud v platnosti 51 takovýchto mezinárodních smluv o zamezení dvojího zdanění, přičemž další smlouvy se připravují.

Singapur je další zemí z oblasti jihovýchodní Asie, se kterou Česká republika uzavírá tento typ smlouvy. V současné době máme již v platnosti daňovou smlouvu s Thajskem, Malajsií a Indonésií. V průběhu letošního roku se předpokládá, že by měla být na expertní úrovni sjednána smlouva s další zemí z této oblasti, a to s Filipínami.

Předkládaná smlouva zajišťuje objektivní rozdělení práva na zdanění příjmu mezi stát, jeho zdroje a stát, v němž má příjemce sídlo nebo bydliště, a přispěje proto k objektivizaci vzájemných vztahů v oblasti ekonomiky.

Tato smlouva rovněž upravuje základní formy spolupráce mezi příslušnými orgány obou zemí směřující k omezení daňových úniků.

Uzavření smlouvy se Singapurem ani její provádění nebude mít přímý dopad na státní rozpočet, nevyžaduje změn v českém právním řádu a nedotýká se závazků z jiných mezinárodních smluv, kterými je Česká republika vázána.

Smlouva se předkládá před ratifikací prezidentem České republiky Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu podle článku 49 Ústavy ČR, protože upravuje odchylně od ustanovení zákonů České republiky daňové povinnosti právnických a fyzických osob.

Navrhuji vám, vážené dámy a pánové, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR vyslovila souhlas se sjednáním předložené smlouvy o zamezení dvojího zdanění.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro první čtení pan poslanec Václav Svoboda.

 

Poslanec Václav Svoboda: Vážené paní a pánové, omezím se pouze na konstatování, že jde o standardní smlouvu. Pan ministr vyčerpávajícím způsobem popsal její charakteristiku. Také já doporučuji její propuštění do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které se nikdo nepřihlásil. Končím tedy rozpravu.

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výboru k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený vládní návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? (Nikdo se nehlásil.) Není tomu tak.

Přistoupíme k hlasování. Odhlásil jsem vás a prosím, abyste se zaregistrovali.

Budeme hlasovat o návrhu organizačního výboru.

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru, a to ve 138. hlasování? Kdo je proti?

Ze 108 přítomných bylo 91 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Tím jsme projednali bod 70 a přistoupíme k projednání bodu

 

71.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Rámcová dohoda mezi Českou republikou a Evropskou investiční bankou
upravující činnost Evropské investiční banky v České republice,
podepsaná dne 2. prosince 1997 v Praze
/sněmovní tisk 394/ - prvé čtení

 

Vládní návrh jsme obdrželi jako sněmovní tisk 394. Z pověření premiéra vlády předložený vládní návrh uvede ministr Jan Černý, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Jan Černý: Pane předsedající, dámy a pánové, Evropská investiční banka, jejíž centrála je v Lucembursku, byla založena v roce 1957. Banka je finanční institucí členských států Evropské unie pro financování dlouhodobých projektů nejen uvnitř zemí Evropské unie, ale i v zemích střední a východní Evropy a v dalších zemích, které mají široké hospodářské styky s členskými zeměmi EU.

Jde o mezinárodní finanční instituci srovnatelnou co do objemu svých operací se světovou bankou. Banka získává na mezibankovním trhu finanční prostředky za velmi výhodných podmínek, neboť má trvale nejvyšší ratingové ohodnocení. Tyto prostředky dále poskytuje příjemcům úvěru bez stanovení speciální marže. Proto jsou finanční prostředky banky jedny z nejlevnějších a zajišťují potřebnou efektivitu při jejich využití.

Dne 2. prosince 1997 byla v Praze podepsána Rámcová dohoda mezi Českou republikou a Evropskou investiční bankou, upravující činnost Evropské investiční banky v České republice. Vláda České republiky tuto Rámcovou dohodu o finanční spolupráci schválila usnesením č. 750 ze dne 26.11.1997.

Cílem předkládané rámcové dohody je vymezit, kdo může být příjemcem úvěru, definovat obecně projekty, na které banka poskytuje finanční prostředky, a upravit zacházení s nimi. Předchozí rámcové dohody uzavřené mezi Evropskou investiční bankou a Českou republikou platily vždy po dobu tří let. U této rámcové dohody se předpokládá platnost pro delší časové období, tj. až do doby našeho předpokládaného vstupu do Evropské unie.

Podepsaná rámcová dohoda je smluvně právním základem pro poskytování úvěrů České republice a českým ekonomickým subjektům ze strany Evropské investiční banky na konkrétní investiční projekty, zejména v oblastech ochrany životního prostředí, energetiky, dopravy a telekomunikací, a stanoví základní obecné podmínky pro poskytování těchto úvěrů.

Z hlediska České republiky je třeba spolupráci s Evropskou investiční bankou podporovat nejen vzhledem k výhodnosti poskytovaných úvěrů, ale i s ohledem na zájem České republiky o členství v Evropské unii. V tomto směru by banka měla být pro Českou republiku dlouhodobým a velmi významným finančním partnerem. Na základě rozhodnutí Rady Evropské unie a Rady guvernérů Evropské investiční banky je tato banka zmocněna poskytnout částku 3,52 mld. ECU, což je asi 124 mld. Kč, pro projekty v zemích střední a východní Evropy v období tří let počínaje rokem 1997, a to bez předem daného rozdělení zmíněné částky mezi tyto země. Pro každý jednotlivý projekt, na který poskytne banka ekonomickému subjektu úvěr, budou muset být uzavřeny samostatné dohody, přičemž Evropská investiční banka zároveň vyžaduje k úvěrovým dohodám poskytnutí státních záruk nebo garancí od prvotřídních bank.

Předkládaná rámcová dohoda nevyžaduje změnu v právním řádu České republiky, nedotýká se závazků obsažených v jiných mezinárodních smlouvách, kterými je Česká republika vázána, a není v rozporu s právem Evropských společenství a se zahraničněpolitickými zájmy České republiky.

Vzhledem k charakteru banky jako mezinárodní mezivládní organizace není možné vyřešit daňová osvobození požadovaná Evropskou investiční bankou v ustanovení článku 3 rámcové dohody na základě smluv o zamezení dvojího zdanění mezi Českou republikou a Lucemburskem, zemí sídla Evropské investiční banky. Proto se předkládá rámcová dohoda podle článku 49 odst. 2 ústavního zákona České národní rady č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu.

Uzavření a provádění Rámcové dohody o finanční spolupráci mezi Českou republikou a Evropskou investiční bankou nebude mít bezprostřední dopad na státní rozpočet.

Dámy a pánové, prosím vás, abyste vyslovili s touto dohodou souhlas a propustili ji do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro první čtení pan poslanec Vilém Holáň.

 

Poslanec Vilém Holáň: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, souhlasím se zprávou, jak ji předložil pan ministr Černý. Vládní návrh má všechny náležitosti a doporučuji, abychom jej postoupili do druhého čtení. Zároveň doporučuji, aby byl projednán ve výboru zahraničním a ve výboru rozpočtovém.

Současně doporučuji, pane místopředsedo, aby se hlasovalo o tom, aby lhůta k projednání byla zkrácena o 20 dní na 40 dní a aby totéž bylo zařízeno i pro první smlouvu, kterou jsme projednali. Proto jsem vystoupil s požadavkem, abychom projednali zahraniční smlouvy ještě dnes v prvním čtení, abychom uspíšili jejich účinek, jinak by se účinek zpozdil o půl roku, což je v každém případě ztráta pro tuto zem.

Vnímal jsem z vašeho souhlasu se zařazením tohoto bodu, že se mnou v této věci souhlasíte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: S faktickou poznámkou se hlásí pan kolega Svoboda.

 

Poslanec Václav Svoboda: Omlouvám se Poslanecké sněmovně, že jsem si v hektickém způsobu zařazení a projednávání tento problém neuvědomil včas a neupozornil v prvním čtení smlouvy, kterou jsem předkládal. Proto prosím, aby byl nalezen takový postup, abychom mohli o zkrácení lhůty hlasovat i u první smlouvy, kterou jsme schválili.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP