Úterý 1. července 1997

 

Začátek schůze Poslanecké sněmovny
1. července 1997 ve 14.00 hodin

Přítomno: 192 poslanců

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych zahájil 12. schůzi Poslanecké sněmovny. Přeji vám hezký den.

Schůzi jsem svolal na návrh organizačního výboru, pozvánku jste dostali poštou v pátek 20. června.

Nejdříve prosím, abyste se všichni přihlásili svými hlasovacími kartami, případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty nebo jakou náhradní kartu dostal.

Vážené kolegyně a kolegové, dnes mezi nás přišel poprvé ministr školství, mládeže a tělovýchovy Jiří Gruša. Dovolte mi, abych ho jistě i vašim jménem mezi námi přivítal a popřál mu mnoho úspěchů v jeho práci. (Potlesk.)

Dříve než proběhne slib nového poslance, musíme ještě určit dva ověřovatele naší schůze. Navrhuji vám, aby ověřovateli této schůze byli páni poslanci Oldřich Vrcha a Karel Ledvinka. Má někdo jiný návrh? Jiný návrh není.

Podle jednacího řádu, byť v malém počtu, jsme usnášeníschopni, tzn., že můžeme přikročit k hlasování.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové č. 1. Kdo souhlasí s navrhovanými dvěma ověřovateli, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že se nyní ze 128 přítomných 112 vyslovilo pro návrh a 1 byl proti. Návrh byl přijat.

Konstatuji tedy, že ověřovateli 12. schůze Poslanecké sněmovny jsou poslanci Oldřich Vrcha a Karel Ledvinka.

 

Protože 12. schůze Poslanecké sněmovny se zcela určitě bude konat i ve čtvrtek, přikročíme v souladu s jednacím řádem k losování pořadí poslanců přihlášených k podání ústních interpelací jak na předsedu vlády, tak na jednotlivé členy vlády.

Žádám proto námi zvolené ověřovatele, aby se hned po následujícím aktu slibu nového poslance ujali své funkce, zkontrolovali přihlášky poslanců k ústním interpelacím se seznamy v počítači. Seznamy s vylosovaným pořadím vám budou rozdány.

Prosím pány poslance, kteří stojí, např. pana poslance Dostála a další, aby mi věnovali pozornost.

Dále mi dovolte, abych vás seznámil s omluvami z 12. schůze Poslanecké sněmovny. Omluvili se páni poslanci Vladimír Laštůvka na 1. 7., Jaromír Kalus a Václav Svoboda na interval 1. - 4. 7. z důvodu monitorováni voleb v Albánii, 5. - 8. 7. jsou na zasedání OBSE ve Varšavě páni poslanci Jiří Karas, Roman Češka, Václav Exner, Jaroslav Novák, Martin Přibáň a Petr Šulák.

Dále mi dovolte, abych vás seznámit s omluvami členů vlády. Omlouvá se Jiří Gruša na 3. 7. odpoledne z důvodu ukončení diplomatické funkce v SRN, dále pan ministr Karel Kühnl, a to 4. 7. zasedání CEFT ve Slovinsku a 7. a 8.7. ukončení diplomatické mise ve Velké Británii.

Dále se omlouvá pan ministr Martin Říman na 1. a 2. 7., který doprovází prezidenta republiky na Ukrajině, a pan ministr zahraničí Josef Zieleniec 8. a 9. 7. z důvodu účasti na summitu NATO v Madridu.

Tím jsou vyčerpány veškeré omluvy, které jsem až do této chvíle obdržel.

Paní poslankyně, páni poslanci, nyní umožníme novému kolegovi složit poslanecký slib. Znovu vás proto naléhavě žádám, abyste ustali ve svých diskusích. Prosím o to např. pány poslance Machovce a Macha. Prosím je, aby laskavě - stejně jako ostatní - usedli do svých lavic, protože slib poslance je natolik důstojnou záležitostí, že bychom mu všichni měli věnovat přiměřenou pozornost.

Ještě před tímto slibem vám oznamuji, že paní místopředsedkyně Buzková má náhradní kartu č. 11 a pan poslanec Jiří Novák má náhradní kartu č.10.

Přecházíme ke slibu poslance. Úvodem mi dovolte, abych připomenul, že na 11. schůzi prohlásil právě přicházející pan ministr a dříve poslanec Ivan Pilip, že se vzdává svého mandátu. Žádám nyní předsedkyni mandátového a imunitního výboru paní poslankyni Annu Röschovou, aby nás seznámila s kroky, které tento výbor po prohlášení pana poslance Ivana Pilipa učinil, představila nám nového poslance a poté přečetla ústavou předepsaný slib, který pan poslanec složí do mých rukou. Dávám slovo paní poslankyni Röschové.

 

Poslankyně Anna Röschová: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, páni poslanci, dne 11. června 1997 se pan Ivan Pilip vzdal svého poslaneckého mandátu formou prohlášení na 11. schůzi Poslanecké sněmovny. Mandátový a imunitní výbor na své 14. schůzi dne 18. června 1997 přijal usnesení č. 52, ve kterém konstatoval, že pan poslanec Ivan Pilip se poslaneckého mandátu platně vzdal a zároveň že na tento uvolněný poslanecký mandát nastupuje náhradník pan František Kozel.

25. června 1997 předal předseda Poslanecké sněmovny pan Miloš Zeman novému poslanci osvědčení o vzniku mandátu.

V souladu s ustanovením § 4 zákona 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, složí pan poslanec František Kozel poslanecký slib.

Žádám pana poslance Františka Kozla, aby předstoupil před Poslaneckou sněmovnu, a zároveň prosím předsedu Poslanecké sněmovny, aby přijal slib nového poslance.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, prosím, povstaňte.

 

Poslankyně Anna Röschová: Slib poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dovolte, abych pana poslance Kozla mezi námi uvítal. Prosím ho ještě o podpis a přeji mu hodně zdaru v jeho práci.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Připojuji se k tomuto blahopřání, a to i proto, že pan poslanec Kozel působil již v minulé sněmovně a svými zkušenostmi, zejména v oblasti školství, jistě může výrazně přispět k naší dobré společné práci.

Nyní mi dovolte, abych přešel ještě předtím, než budeme projednávat návrh našeho programu, k věci, kterou obvykle označujeme hrozivým názvem "legislativní nouze".

Vážené kolegyně, vážení kolegové, ve čtvrtek 19. června jsem obdržel dopis od předsedy vlády pana Václava Klause, ve kterém mne informoval, že vláda schválila návrh zákona, kterým se mění zákon o rozpočtových pravidlech republiky. Vláda při té příležitosti využila svého práva podle ustanovení § 99 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, a navrhla, abych vyhlásil ohledně projednání tohoto návrhu zákona stav legislativní nouze na dobu 1. a 2. července tohoto roku. Zároveň jsem byl vládou požádán, abych rozhodl, že uvedený vládní návrh zákona, který jsme obdrželi jako sněmovní tisk č. 222, bude projednán v době vyhlášení stavu legislativní nouze ve zkráceném jednání podle § 99, odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

Týž den, kdy jsem návrh vlády dostal, jsem svým rozhodnutím č. 30 vyhlásil stav legislativní nouze do 2. července tohoto roku. Dále jsem rozhodl podle § 99, odst. 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny o projednání předloženého vládního návrhu zákona ve zkráceném jednání a přikázal jsem jej rozpočtovému výboru k projednání a předložení jeho usnesení do 27. června do 24 hodin.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, podle § 99, odst. 4 jednacího řádu máme ve stavu legislativní nouze posoudit před projednáním návrhu pořadu schůze, zda stav legislativní nouze trvá. Pokud potvrdíme trvání stavu legislativní nouze, je ještě třeba, abychom se vyjádřiti podle odst. 5 téhož paragrafu, zda jsou podmínky pro projednání zmíněného zákona ve zkráceném jednání.

Usnesení rozpočtového výboru ke zmíněnému vládnímu návrhu zákona jste dostali jako sněmovní tisk č. 222/1. Ale tímto tiskem se budeme zabývat, až posoudíme skutečnosti, které nám ukládá § 9, odst. 4 a 5.

Táži se tedy nejprve sněmovny, zda jsou námitky proti trvání stavu legislativní nouze, který jsem vyhlásil. Chce se k tomu někdo vyjádřit? Otevírám k tomuto bodu rozpravu. Hlásí se pan poslanec Sládek. Ještě než pan poslanec vystoupí, oznamuji sněmovně, že pan poslanec Kučera má náhradní kartu č. 12. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedo, dámy a pánové, námitka je zcela principiální, a to z toho důvodu, že nezačínáme od jakéhosi bodu nula - pokud vím, není dnes datum třeba 18. 11. 1989 a všechny tyto okolnosti, které vedly k nutnosti určitých změn v rozpočtových pravidlech, byly známy již delší dobu. Čili jsme svědky toho, že nekvalitní práce vlády je potom na poslední chvíli napravována tímto výjimečným opatřením, kterým bezesporu stav legislativní nouze je.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji pane poslanče, považuji to za námitku, o níž jsem povinen dát hlasovat. Dříve než tak učiním, ptám se, zda si k tomuto bodu ještě někdo z poslanců přeje vystoupit. Jelikož tomu tak není, rozpravu končím a konstatuji, že bude-li vyhověno námitce pana poslance Sládka, sněmovna tím rozhodne, že stav legislativní nouze netrvá a že tedy nelze jednat ve zkráceném řízení.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s námitkou pana poslance Sládka, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 2 tento návrh nebyl přijat, když ze 195 přítomných bylo 30 pro a 116 proti.

 

Ještě sděluji, že pan poslanec Češka má náhradní kartu č. 16.

Pokud tedy nejsou námitky, že stav legislativní nouze trvá, respektive tuto námitku jsme zamítli, máme posoudit, zda jsou podmínky pro projednání zmíněného návrhu zákona ve zkráceném jednání.

Otevírám v souladu s jednacím řádem rozpravu a dávám tak příležitost vyjádřit názor k této situaci. Písemné přihlášky do rozpravy k tomuto bodu nemám a ptám se tedy sněmovny, kdo si přeje se vyjádřit.

Vzhledem k tomu, že žádnou přihlášku nevidím, rozpravu končím a přikročíme k hlasování. Přednesu návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna potvrzuje trvání stavu legislativní nouze a souhlasí s tím, že jsou podmínky pro projednání vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon ČNR č. 576 z roku 1990 Sb., o pravidlech hospodaření s rozpočtovými prostředky České republiky a obcí v České republice, tedy rozpočtová pravidla republiky, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 222, ve zkráceném jednání. Takto zní návrh usnesení.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 3 byl tento návrh přijat, když ze 197 přítomných se pro vyjádřilo 155 a proti bylo 22.

 

Nyní se budeme věnovat návrhu pořadu schůze. Návrh pořadu 12. schůze jsem stanovil na základě doporučení organizačního výboru. Než ale udělím slovo dalším poslancům, dovolte mi, abych vám sdělil svá doporučení a informace. Po poradě představitelů poslaneckých klubů vám navrhuji zařadit nový bod pořadu, který by zněl: Návrh na změnu počtu členů organizačního výboru. Tento bod doporučuji zařadit před stávající bod 2, kterým je Návrh na změny ve složení výboru Poslanecké sněmovny.

Za další: Vzhledem k tomu, že pořad 12. schůze zahrnuje až dosud přibližně 90 bodů a že jistě všichni chceme jet na dovolenou, shodli jsme se již na jednání s představiteli poslaneckých klubů na tom, že vám navrhnu, aby v tomto prvém týdnu naše jednání probíhala denně až do 21.00 hodin.

V příštím jednacím týdnu vám navrhujeme, abychom jednali již v pondělí 7. července od 14 hodin a jednání aby probíhala denně až do 23 hodin., a to do vyčerpání celého pořadu, který si schválíte. Jistou úlevou z tohoto návrhu by měl být fakt, že v pátek tento týden předpokládáme skončení schůze PSP přibližně v 17.00 hodin.

O těchto návrzích v pořadí, v jakém jsem je přednesl, nechám hlasovat poté, až zazní návrhy k programu ostatních kolegů a kolegyň.

To je tedy z mé strany vše, otevírám rozpravu. Mám tady zatím asi 5, nyní 6 písemných přihlášek. Jako první se přihlásil pan poslanec Vladimír Špidla, ale o slovo se přihlásil a má přednost pan poslanec Filip jako předseda klubu. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedo, pane premiére, vážená vládo, paní a pánové, dovolte mi, abych v bodě "Program jednání Poslanecké sněmovny na 12. schůzi" řekl několik slov a zároveň navrhl rozšíření našeho projednávaného programu.

Musím prohlásit za klub Komunistické strany Čech a Moravy, že zdejší parlamentní většina v Poslanecké sněmovně se opakovaně vzdala svého práva účinně vyžadovat předložení vládou České republiky koncepce resortu zdravotnictví, a to i přes usnesení, které jsme prosadili v loňském roce. Předkladatelé těchto návrhů byli často napadáni, že neustálými požadavky zatěžují Ministerstvo zdravotnictví a neumožňují mu pracovat. Spočívá-li výsledek práce Ministerstva zdravotnictví v bezprecedentním porušení Ústavy ČR, Listiny základních práv a svobod, ke kterému došlo v posledních dnech výzvou vedení České lékařské komory k vybírání přímých plateb od pacientů, pak jediným řešením je jedině rezignace celého vedení Ministerstva zdravotnictví. Klub KSČM tento protiústavní krok, ať už byl iniciován odkudkoliv, zcela jednoznačně odmítá.

Občané ČR, resp. pacienti a v jistém smyslu i zdravotníci jsou postaveni do role rukojmí, zneužívaného všemi počínaje Ministerstvem zdravotnictví, vedením České lékařské komory, ale i zdravotních pojišťoven. Vedení České lékařské komory slovně dlouhodobě sice kritizovalo Ministerstvo zdravotnictví, ale fakticky dávalo průchod nekoncepční koaliční politice ve zdravotnictví. Vláda nebyla schopna vypracovat dostatečné mechanismy k efektivnímu využití finančních prostředků a přes stydlivé přiznání některých chyb neřešila základní příčiny krizové situace, včetně řešení financování prostřednictvím pojišťovacího systému. Vládní koalice tak svým postupem a za nemalého přispění vedení České lékařské komory. zdravotních pojišťoven, dostala občany, ale i zdravotníky do zcela jasné finanční pasti. (Zazněl zvonec.) Tato past je bezohledná vůči oběma skupinám. Obě ve svém důsledku zahání do existenčních potíží. A pokud bude návrh České lékařské komory za nečinného přihlížení vlády realizován, může ve svém důsledku přivést ke zhroucení sítě zdravotnických zařízení, výraznému snížení dostupnosti zdravotní péče a tím i negativnímu vlivu na zdravotní stav obyvatelstva.

Klub KSČM v této situaci považuje za nezbytné, aby se PSP nejpozději zítra ráno při zahájení jednání v 9 hodin tedy zabývala zprávou předsedy vlády ČR o výsledku dohadovacího řízení mezi Ministerstvem zdravotnictví, zdravotními pojišťovnami a Českou lékařskou komorou ve věci zajištění ústavního práva občanů na zdravotní péči hrazené ze všeobecného zdravotního pojištění a plateb pro státní i nestátní zdravotnická zařízení. Jinak totiž může dojít k tomu, co jsem předeslal, k totálnímu kolapsu zdravotnických zařízení, totálnímu kolapsu pojišťovacího systému v ČR. V tomto bodě bychom potom navrhli konkrétní usnesení podle výsledku dohadovacího řízení. Žádáme, aby tuto zprávu předložil předseda vlády, protože jsme přesvědčeni, že nikoliv ministr zdravotnictví, ale předseda vlády je odpovědný za to, aby v ČR platily jasné a základní ústavní principy. Děkuji vám. (Potlesk z levé části sněmovny.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Filipovi. Poznamenal jsem si jeho návrh na rozšíření programu. Nyní uděluji slovo panu poslanci Vladimíru Špidlovi. Připraví se pan poslanec Václav Exner.

Prosím o klid, zejména pana místopředsedu Honajzera a pana ministra Stráského. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vladimír Špidla: Vážená vládo, vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych navrhl zařazení dalšího bodu do jednání této schůze sněmovny a vypuštění dvou bodů. Tím prvním bodem, který navrhuji k zařazení, je zpráva o situaci ve zdravotnictví. Navrhuji tento bod předložit jako bod první v pátek ráno, jako bod první na našem pátečním jednání. Důvod, proč navrhuji tento bod, spočívá v tom, že je mi známo, že probíhají některá rozhodující jednání a že tato jednání budou pravděpodobně ukončena ve čtvrtek odpoledne. Současně mi dovolte, abych požádal, aby k tomuto bodu byl přizván ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Němec.

Dále mi dovolte, abych navrhl vypuštění bodu 3, tj. vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 107 z roku 1995 Sb., sněmovní tisk 224, a vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 155 Sb. z r. 1995, sněmovní tisk 225.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Což je bod 4, pane poslanče.

 

Poslanec Vladimír Špidla: Ano, je to bod 4. Navrhuji to proto, že oba tyto body nepochybně souvisejí s celkovou koncepcí státního rozpočtu a bylo by nesprávné je projednávat dříve, než koncepce státního rozpočtu bude projednaná sněmovnou a bude jasná. Děkuji. (Potlesk z levé části sněmovny.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Špidlovi. Uděluji slovo panu poslanci Exnerovi, připraví se pan poslanec Páv.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, kromě aktuální problematiky financování zdravotnictví je skutečností, že od dnešního dne dochází také k velkým cenovým změnám. Dovolte mně na základě toho, abych navrhl nový bod schůze Poslanecké sněmovny, a sice za současný bod č. 2. Bod by zněl "Prohlášení ministra práce a sociálních věcí o rozsahu, důvodech a předpokládaném trvání snížení životní úrovně obyvatel od 1.července 1997".

Je skutečností, že od dnešního dne dochází ke zvýšení regulované ceny nájemného, zvýšení regulovaných cen energií, tj. elektřiny, plynu, tepla, v rámci toho také teplé vody, a to kromě zdražování, resp. zvyšování cen už neregulovaných a to také pod vlivem zvýšení výše uvedených cen. Domnívám se, že je potřeba vysvětlit rozsah a důvody dopadu těchto změn na životní úroveň našich obyvatel.

Pokud by pan ministr práce a sociálních věcí nebyl ochoten takové prohlášení učinit, předpokládám, že by přesto situace mohla být projednána, a jsem připraven v takovém případě navrhnout usnesení.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Exnerovi. Uděluji slovo panu poslanci Pávovi, připraví se pan poslanec Matulka.

 

Poslanec Tomáš Páv: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, z pověření rozpočtového výboru žádám o zařazení dvou nových bodů, které se oba týkají zkrácení lhůty.

První z těchto bodů by se týkal zkrácení lhůty k projednání vládního návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, a kterým se mění zákon České národní rady č. 551/1991 Sb., o Všeobecné zdravotní pojišťovně, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 152. Tento zákon byl již rozpočtovým výborem, kterému byl přikázán, projednán a rozpočtový výbor jej svým usnesením č. 149 ze dne 23. dubna 1997 doporučuje sněmovně k přijetí s jedinou změnou, kterou je účinnost. Rozpočtový výbor navrhuje účinnost tohoto zákona od 1. listopadu 1997.

Vzhledem k termínům projednávání v Senátu a případně opět v Poslanecké sněmovně by navrhovaná účinnost nebyla možná, pokud bychom tento zákon projednávali ve 2. a 3. čtení až na zářijové schůzi Poslanecké sněmovny. Pokud sněmovna zařazení tohoto bodu schválí a posléze lhůtu zkrátí, dovolím si v zápětí předložit návrh na zařazení nových bodů.

Druhý bod, kterého se týká zkrácení lhůty, se týká vládního návrhu zákona o vydání státních dluhopisů na úhradu schodku státního rozpočtu za rok 1996, což je tisk 184. Tento vládní návrh zákona velice úzce souvisí se státním závěrečným účtem, který na této schůzi projednáváme. Projednání státního závěrečného účtu za loňský rok v podstatě musí obsahovat i usnesení sněmovny o tom, jakým způsobem naložíme s deficitem státního rozpočtu. Proto je nanejvýš nutné, abychom tento zákon projednali ještě na této schůzi.

U obou zákonů jde o zkrácení na 45 dnů. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Okamžik, pane poslanče, nepostřehl jsem, jaké pořadí bodů navrhujete.

 

Poslanec Tomáš Páv: Navrhuji co možná nejdříve, to znamená před dosavadní bod 2 na začátku jednání schůze.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní uděluji slovo panu poslanci Matulkovi, připraví se paní poslankyně Rujbrová.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, v návrhu programu této schůze máme do prvního čtení celkem tři návrhy novel trestního zákona, jeden návrh novely přestupkového zákona. Nemám žádný návrh na rozšíření ani na ochuzení programu, chtěl bych se pouze svým návrhem pokusit o určité logické přeuspořádání programu tak, abychom tyto tři návrhy - protože se jedná vlastně o tři návrhy na jeden zákon a spolu s tím související návrh novely přestupkového zákona - projednávali po sobě, resp. společně. Proto mám návrh, aby bod č. 75, to je jeden z návrhů novely trestního zákona, byl přesunut za bod 71 a za takto přesunutý bod přesunout body č. 6 a 7. Smyslem návrhu je, aby byly projednávány tři návrhy novely trestního zákona v pořadí podle čísel tisku a hned po nich související návrh novely přestupkového zákona.

Protože dvě novely trestního zákona se dotýkají problémů drog, současně navrhuji, aby bod č. 32, což je zpráva o vývoji drogové situace v loňském roce, byla předsunuta před tyto body, to znamená před bod 71.

Současně si dovoluji navrhnout, aby ke třem návrhům novely trestního zákona a k jednomu návrhu novely přestupkového zákona byla sloučena rozprava, neboť jde o podobné téma.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, pane poslanče. Nyní má slovo paní poslankyně Rujbrová, připraví se pan poslanec Vik.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Vážený pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, pod bodem 24 návrhu pořadu je zařazeno druhé čtení novely zákona o rodině, tisk 128, který byl přikázán k projednání výboru ústavně právnímu. Vzhledem k tomu, že paní ministryně Parkanová signalizovala záměr předložit do vlády vládní novelu zákona o rodině a já bych akceptovala případné společné projednání, souhlasila jsem v průběhu projednání ústavně právním výborem s přerušením projednávání tohoto bodu. Ovšem k mé velké lítosti vláda pod tíhou dalších událostí se k tak zásadní novele, jako je novela zákona o rodině, zatím nedostala. Protože však dosud nebyl tento tisk výborem projednán, navrhuji ve smyslu ustanovení § 91 odst. 2 jednacího řádu prodloužení lhůty k projednání ve výboru o 90 dnů a navrhuji stažení tohoto bodu z programu dnešní schůze.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Myslím, že to byl bod 24, tisk 128. Děkuji, paní poslankyně. Nyní má slovo pan poslanec Vik, připraví se pan poslanec Hofman.

 

Poslanec Jan Vik: Pane předsedo, dámy a pánové, navrhuji jménem klubu Sdružení pro Republiku - Republikánské strany Československa nový bod s názvem Volba člena komise Poslanecké sněmovny pro Vojenské obranné zpravodajství. Do této komise zbývá zvolit jednoho člena. Tento bod navrhuji umístit do bloku voleb, tedy mezi body 57 - 65.

Dále navrhuji vypustit z programu schůze bod č. 37 - Návrh mandátového a imunitního výboru k žádosti o vyslovení souhlasu k trestnímu stíhání poslance Josefa Krejsy. Tato schůze má již tak velmi mnoho bodů, a nechceme-li pokračovat další jeden týden, musíme se zbavit bodů vysloveně nadbytečných.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Vikovi. Uděluji slovo panu poslanci Hofmanovi, připraví se jako poslední písemně přihlášený pan poslanec a ministr Jan Stráský.

 

Poslanec Jiří Hofman: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené dámy a pánové, jako předkladatel navrhuji stažení bodu z programu č. 73, sněmovní tisk 187 z důvodů právně technických. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, pane poslanče. Dovolte, abych jenom pro svoji informaci zjistil, co je to bod 73. Děkuji. Uděluji slovo panu poslanci Stráskému.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jan Stráský: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, vnímám z předložených dvou návrhů zvýšený zájem Poslanecké sněmovny o situaci ve zdravotnictví a chápu jej jako opodstatněný. Navrhuji Poslanecké sněmovně, aby zařadila do programu bod Informace ministra zdravotnictví o situaci ve zdravotnictví s termínem čtvrtek 10. 7. po interpelacích, protože to je termín, který vyplývá z dohod se všemi partnery o řešení této situace. Reaguji tak na návrh, aby tento bod byl zařazen v době jednání vlády, a jiné návrhy, které jsou velmi neschůdné. Opakuji - navrhuji 10. 7. po interpelacích informace o zdravotnictví.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji vám. Takže si myslím, že tím můžeme uzavřít rozpravu k programu. Ještě se hlásí pan poslanec Gross.

 

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, podal bych také jeden návrh, který směřuje ke změně programu schůze sněmovny. Tím návrhem by byl nový bod, který by se jmenoval Změna počtu členů rozpočtového výboru. Lze chápat tento návrh jako pozměňovací návrh k pozměňovacímu návrhu, který zde byl přednesen v prezidiálce předsedy sněmovny.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Prosím vás o podrobnější specifikaci, pane poslanče, protože pokud schválíme navržený program, pak jedním z bodů tohoto programu jsou právě změny ve výborech. Toto může být součást tohoto bodu.

 

Poslanec Stanislav Gross: Bohužel nemůže to být součást tohoto bodu, musí to být samostatné usnesení sněmovny, kterým se změní usnesení, které stanovilo počty členů výborů v Poslanecké sněmovně, ale navazuje to na návrh, který jste, pane předsedo, předkládal, to je na nový bod "Změna počtu členů organizačního výboru". Já bych tento bod rozšířil také o změnu počtu členů rozpočtového výboru. Vyplývá to jednoznačně z toho, že pro poslanecký klub sociální demokracie není dodržen princip poměrného zastoupení, protože máme o jednoho řadového člena tohoto výboru méně.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, pane poslanče. Jaké pořadí navrhujete? Patrně hned za organizačním výborem, předpokládám.

 

Poslanec Stanislav Gross: Já ten návrh směřuji k tomu, aby to byla součást bodu "Změna počtu členů organizačního výboru". Pokud by to nebylo akceptováno, byl by to samostatný návrh, to znamená další bod hned po bodu "Změna počtu členů organizačního výboru".

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Takže mi navrhujete jako předkladateli, abych rozšířil svůj původní návrh na změnu počtu členů organizačního a rozpočtového výboru. Děkuji vám za tuto informaci a táži se, kdo dále si ještě přeje vystoupit v rozpravě? Pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedo, paní a pánové, vítám iniciativu pana ministra zdravotnictví a netrval bych za normálních okolností na tom, aby to bylo zítra ráno. Spokojil bych se se čtvrtkem, ale chtěl bych aspoň do zítra ráno prohlášení vlády, že bude postupovat v souladu s ústavou a že bude zabezpečena ona zdravotní péče podle Ústavy České republiky. Alespoň do zítra ráno aby tato informace ve sněmovně padla.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane předsedo, jestliže chcete, aby váš návrh byl hlasovatelný, prosím o poněkud přesnější formulaci. Navrhujete tedy reformulaci "Zpráva předsedy vlády o výsledku dohadovacího řízení ve zdravotnictví" na prohlášení vlády, že hodlá postupovat v souladu s ústavou?

 

Poslanec Vojtěch Filip: Myslím, že to pro vládu je základní ústavní požadavek. Takové prohlášení by samozřejmě nestačilo. Já jsem na zítřek chtěl alespoň to základní, co vláda v dohadovacím řízení bude uplatňovat vůči České lékařské komoře. Já bych takovou zprávu samozřejmě aspoň zítra ráno přijal s tím, že výsledek dohadovacího řízení může být oznámen až ve čtvrtek.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji za toto upřesnění. Táži se, zda si ještě někdo přeje vystoupit k návrhu programu? Hlásí se pan poslanec Špidla nebo nehlásí? Prosím pana poslance Špidlu, aby se vyjádřil, zda se hlásí nebo ne. Pan poslanec se vyjadřuje, že se nehlásí. Protože už není nikdo dále přihlášen - přece jen je, pan poslanec Kolář.

 

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážení kolegové, nehodlám navrhovat žádný nový bod programu, pouze bych chtěl sněmovnu informovat, že není možné zařadit bod, který navrhoval pan poslanec Vik, neboť při volbě členů vojenského obranného zpravodajství se jedná o volbu podle zvláštních předpisů a tam je potřeba dávat návrhy 10 dnů přede dnem volby. To znamená, pokud by byla lhůta do dnešního večera, tak nejbližší den, kdy lze volit, je příští sobota. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Ještě se hlásí pan místopředseda Honajzer.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, vystupuji spíše jako předseda poslaneckého klubu, spíš jen s technickým upozorněním, resp. dotazem, protože jsem z vaší reakce na vystoupení kolegy Grosse nezískal úplně přesnou informaci.

Pan kolega Gross zde vystoupil a přednesl návrh, který je legitimním návrhem, a v kontextu svého vystoupení mj. dodal, že tento návrh podává třeba i jako návrh pozměňující k návrhu, který zazněl z vašeho čtení prezidiálky. Vy návrh, který jste měl v prezidiálce, máte odůvodněný tím, že je to nutné ze zákona, změnily se poměry, co se týká počtu poslanců v poslaneckých klubech. Budeme v tom bodu hlasovat o tom, že se rozšiřuje počet členů organizačního výboru jako v samostatném bodu a pak v dalším bodu ten bod naplníme konkrétním hlasováním o jednotlivcích, kteří takto budou navrženi.

Svým vystoupením chci říci, že o návrhu, který přednesl kolega Gross, je možné hlasovat, ale pouze jako o pozměňovacím k návrhu, který zazněl z prezidiálky, čili dvojím hlasováním, a ne hlasováním jedním. Děkuji.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP