Korektura


(23.50 hodin)

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane předsedající, já bych se odkázal na svůj přednes usnesení v rámci obecné rozpravy, takže se hlásím k tomu návrhu usnesení, které jsem načetl.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji. Pan kolega Rozvoral se taktéž hlásí v podrobné rozpravě. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Rozvoral: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já se hlásím k usnesení, které tady přednesl v obecné rozpravě náš předseda poslaneckého klubu hnutí SPD Radim Fiala, a žádám, aby se hlasovalo po bodech. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji. V tom případě v tuto chvíli máme dvě usnesení. Jedno za hnutí ANO, druhé za SPD a v tuto chvíli budeme hlasovat.

Pokud se ještě někdo nehlásí samozřejmě v podrobné rozpravě k pultíku, tak já končím podrobnou rozpravu a poprosím Roberta Králíčka, který přednesl usnesení klubu hnutí ANO, aby se ujal slova. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Jako zpravodaj konstatuji, že tedy byla navržena dvě usnesení. První načetlo SPD a druhé hnutí ANO v obecné rozpravě, takže já bych začal tím usnesením SPD. Budeme hlasovat po bodech, tak jak si přál navrhovatel, takže já ho přednesu. Je to usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky k digitalizaci stavebního řízení. Má preambuli a potom tři body. Tak já přečtu preambuli a první bod a budeme hlasovat po bodech. Ta preambule zní...

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já vás ještě přeruším. Má někdo nějaký jiný návrh, který se týká hlasování? Pokud ne, tak prosím, pokračujte.

 

Poslanec Robert Králíček: Takže preambule zní: Vzhledem k tomu, že digitalizace stavebního řízení měla zefektivnit a zrychlit procesy spojené s vydáváním stavebních povolení a dalšími správními úkony, ale dosud se v praxi projevuje jako nefunkční nebo nedostatečně efektivní, Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky:

I. konstatuje, že dosavadní systém digitalizace stavebního řízení neplní očekávání a vykazuje závažné nedostatky, mezi které patří zejména nízká uživatelská přívětivost systému pro stavebníky a úředníky, nedostatečné propojení jednotlivých státních registrů a databází, zpoždění ve vyřizování žádostí kvůli technickým chybám a přetížení systému, nedostatečné proškolení úředníků v používání systému.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já děkuji. Než začneme hlasovat, tak jsem zaznamenal žádost o odhlášení všech, tím pádem vás všechny odhlašuji a prosím, abyste se svými hlasovacími kartami znovu přihlásili, a až se počet přihlášených ustálí, tak já zahájím hlasování. Tady je s faktickou poznámkou pan kolega Beitl, ale pravděpodobně je to omyl, takže vás odmazávám. V tuto chvíli se počet přihlášených ustálil.

A já zahajuji hlasování. Kdo je pro první část tohoto usnesení? Kdo je proti?

Hlasování číslo 40, v něm bylo přihlášeno 145 poslankyň a poslanců, pro 64, proti 3. Tento návrh nebyl přijat.

Pane zpravodaji, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: II. Ukládá vládě České republiky provést analýzu a vyhodnotit klíčové problémy zaváděného systému digitalizace stavebního řízení, navrhnout konkrétní technická, legislativní a procesní opatření k nápravě. Součásti těchto opatření musí obsahovat mimo jiné dočasné zmírnění povinností digitalizace a zároveň po dobu zjišťování problémů a jejich řešení bude povoleno dočasné použití papírové formy podání tam, kde to digitální systém neumožňuje.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji. Pan Václav Král se přihlásil s faktickou poznámkou, ale byl to omyl.

V tom případě zahajuji hlasování. Kdo je pro druhou část tohoto usnesení SPD? Kdo je proti?

Hlasování číslo 41, přihlášeno bylo 144 poslankyň a poslanců, pro 64, proti 10. Tady tento druhý bod nebyl přijat, byl zamítnut.

Pane zpravodaji?

 

Poslanec Robert Králíček: III. Vyzývá místopředsedu vlády České republiky pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše, aby převzal politickou odpovědnost za současný stav zavádění digitalizace stavebního řízení.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Táži se, kdo je proti?

Máme za sebou hlasování 42, přihlášeno bylo 145 poslanců, pro 64, proti 3. Ani tento bod nebyl přijat.

Prosím, pokračujte, pane zpravodaji.

 

Poslanec Robert Králíček: Tedy načtu usnesení, které jsem načetl za hnutí ANO: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky: za prvé... Budeme ho tedy hlasovat také po bodech.

I. konstatuje, že informační systémy digitalizace stavebního řízení a územního plánování v gesci Ministerstva pro místní rozvoj spuštěné k 1. 7. 2024 selhaly ve své základní funkčnosti, což způsobuje naprostou právní nejistotu jak na straně úředníků stavebních úřadů a dotčených orgánů, tak na straně stavebníků a autorizovaných osob.

Konstatuje, že tento stav výrazně zvyšuje komplikace a neefektivitu při výkonu agendy stavebních úřadů a přispívá ke krizi ve stavebním řízení, která ohrožuje nejen důvěru veřejnosti v tuto oblast, ale i hospodářský rozvoj celé České republiky.

Konstatuje, že selhání Ministerstva pro místní rozvoj při přípravě a spuštění tohoto systému vyvolává vážné obavy o schopnost tohoto rezortu efektivně řídit jakékoliv další projekty podobného rozsahu a důležitosti.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Proti?

Hlasování 43, přihlášeno bylo 147 poslankyň a poslanců, pro 66, proti 3. Tento návrh nebyl přijat. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: II. Varuje, že dlouhodobé a zásadní funkční nedostatky digitalizace stavebního řízení a územního plánování mohou vést k závažnému oslabení důvěry občanů ve státní správu, ke ztrátám pro investory, zdržení výstavby a k dalším negativním dopadům na celé české hospodářství. Varuje, že současná situace hrozí odchodem kvalifikovaných pracovníků ze stavebních úřadů, kteří nejsou schopni efektivně vykonávat svou práci kvůli technickým problémům a chybějícím metodickým pokynům.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Proti?

Hlasování číslo 44, bylo přihlášeno 146 poslanců, pro 68, proti 3. Ani tento návrh nebyl přijat.

Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Robert Králíček: III. Vyzývá proto ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše, aby převzal plnou odpovědnost za selhání tohoto projektu a zvážil okamžitou rezignaci.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 45, bylo přihlášeno 147 poslanců a poslankyň, pro 66, proti 4. Ani tento návrh nebyl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP