Autorizace


(14.10 hodin)
(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

Za třetí navrhujeme následující postup jednání v tomto týdnu. Dnes, tedy v úterý 10. září, bychom projednávali bod 240, informace ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše o stavu digitalizace stavebního řízení.

Zítra, tedy ve středu 11. září, navrhujeme jako první tři body projednat Zákony - vrácené Senátem. Jedná se o body: bod 1, sněmovní tisk 354/6, novela zákona o státních svátcích; bod 2, sněmovní tisk 648/5, novela zákona o základních registrech; bod 3, sněmovní tisk 659/5, novela zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosu z trestné činnosti a financování terorismu. Poté navrhujeme projednávat body z bloku Zákony - druhé čtení, a to v tomto pořadí: bod 27, sněmovní tisk 699, vládní návrh zákona o Národní rozvojové bance; bod 28, sněmovní tisk 700, vládní návrh zákona o Národní rozvojové bance - související; bod 39, sněmovní tisk 726, novela zákona o dani z přidané hodnoty; bod 45, sněmovní tisk 736, novela zákona o spotřebních daních; bod 16, sněmovní tisk 673, novela zákona o státní službě; bod 8, sněmovní tisk 634, novela zákona o řízení ve věcech soudců, státních zástupců a soudních exekutorů; bod 14, sněmovní tisk 661, vládní návrh zákona o integračním sociálním podniku; bod 15, sněmovní tisk 662, vládní návrh zákona o integračním sociálním podniku - související; bod 32, sněmovní tisk 706, novela zákona o nemocenském pojištění; bod 33, sněmovní tisk 710, novela veterinárního zákona; bod 17, sněmovní tisk 681, novela zákona o zahraniční službě; bod 11, sněmovní tisk 653, novela zákona o Kanceláři prezidenta republiky; bod 18, sněmovní tisk 688, novela zákona o veřejném ochránci práv; bod 36, sněmovní tisk 721, novela občanského zákoníku; bod 12, sněmovní tisk 656, novela energetického zákona; bod 31, sněmovní tisk 705, novela zákona o akciové společnosti České dráhy; bod 20, sněmovní tisk 690, novela zákona o některých druzích podpory kultury; bod 46, sněmovní tisk 737, novela zákona o audiovizi; bod 21, sněmovní tisk 692, vládní návrh zákona o digitalizaci finančního trhu; bod 22, sněmovní tisk 694, vládní návrh zákona o digitalizaci finančního trhu - související; bod 23, sněmovní tisk 693, novela zákona o majetku České republiky; bod 38, sněmovní tisk 725, novela zákona o distribuci, pojištění a zajištění; bod 29, sněmovní tisk 702, novela atomového zákona; bod 13, sněmovní tisk 660, novela zákona o vysokých školách, a konečně bod 34, sněmovní tisk 715, novela zákona o ochraně ovzduší.

Ve čtvrtek 12. září navrhujeme po projednání bodu 241, tedy odpovědích členů vlády na písemné interpelace, jako první projednat nově zařazený bod, a to návrh časového harmonogramu projednávání vládního návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2025 a střednědobého výhledu státního rozpočtu České republiky na léta 2026 a 2027 v Poslanecké sněmovně a jejích orgánech, sněmovní dokument 4798. Dále navrhujeme projednávat body 168 až 171 z bloku Smlouvy - druhé čtení, sněmovní tisky 635, 647, 655 a 687 a body 173 až 179 a 170, pardon, 177 a 179 z bloku Smlouvy - první čtení. Jedná se o sněmovní tisky 670, 671, 684, 708, 764 a 771. Poté bychom případně pokračovali v projednávání bodů z bloku Zákony - druhé čtení, a to v pořadí neprojednaných bodů ze středy.

V pátek 13. září navrhujeme pokračovat v projednávání bodů z bloku Zákony - druhé čtení, a to v pořadí neprojednaných bodů ze středy, případně čtvrtka. To je z mé strany vše.

Nyní prosím tedy, paní poslankyně a páni poslanci, abyste se k návrhu pořadu vyjádřili i vy. Mám zde řadu přihlášených, nejdříve tedy s přednostními právy, a jako první je s přednostním právem k pořadu schůze přihlášen Tomio Okamura, následuje Radim Fiala. (O slovo z místa před řečnickým pultíkem se hlásí poslanec Benda.)

Tady mám reklamaci přihlášky, omlouvám se. Mám tady špatně zařazenou přihlášku pana předsedy Bendy. Nevím, jak mohlo dojít k tomu (Smích v sále.), ale opravdu byla podána před těmi zmíněnými. Tak znovu čtu: pan předseda Benda - pojďte si to klidně ověřit, pane Okamuro, tady mám napsaný čas, ale protože mi to tady špatně seřadili - omlouvám se, chyba se může stát. Určitě chybujete někdy i vy, doufám, že to přiznáte. Tak následuje tedy nejdříve pan Benda, následuje pan Tomio Okamura, pak pan předseda Radim Fiala, pan předseda Babiš, pan předsedkyně Schillerová, pan místopředseda Havlíček, pan předseda Michálek a další přihlášení, je jich tady celá řada, nebudu tedy další zatím číst, nicméně další se ještě přihlašují.

Nyní tedy prosím, kolegyně a kolegové, o ztišení a vyslechněme pana předsedu s jeho návrhy. Věřím, že bude stručný.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní předsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, já bych nejprve jménem koaličních klubů navrhl návrh, který jsem avizoval již dopoledne, a myslím, že s tím souhlasí i opozice, abychom dnes jednali i po 17. a 19. hodině, abychom ten jediný bod zařazený na dnešek, a to zprávu pana vicepremiéra, měli šanci důstojně projednat. (Připomínky z pléna: po 19. a 21. hodině.) Poprosil bych, aby o tomto procedurálním návrhu bylo hlasováno, až přednesu své návrhy - po 19. a 21. hodině, ano, přeřekl jsem se, pardon, tak se omlouvám.

A dále navrhuji, abychom zařadili body, které neprošly grémiem, a to za bod 13 zařadit bod 26, sněmovní tisk 697, o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, dále za bod 34 zařadit bod 44, sněmovní tisk 731, o podnikání na kapitálovém trhu, a za něj, za bod 44, zařadit bod 40, sněmovní tisk 727, o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny, a do bloku smluv v prvním čtení, který byl načten z grémia na čtvrteční dopoledne, abychom za bod 177 ještě zařadili bod 178, sněmovní tisk 765, vyslovení souhlasu s ratifikací smlouvy mezi vládou České republiky a kabinetem ministrů Ukrajiny o spolupráci v boji proti trestné činnosti.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Zazněl procedurální návrh, který bychom měli tedy bezprostředně hlasovat. Přivolám kolegyně a kolegy z předsálí.

 

Připomenu, že bylo navrženo panem předsedou Bendou, abychom jednali i po 19. a 21. hodině. To znamená, měli bychom o tomto hlasovat.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

V dnešním hlasování pořadové číslo 3 je přihlášeno 148 přítomných, pro 142, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tedy budeme jednat i po 19. a 21. hodině.

Není tedy k dalším přihlášeným: pan předseda Okamura, následuje pan předseda Fiala, pan předseda Babiš a paní předsedkyně Schillerová a další. Prosím tedy, kolegyně a kolegové, o ztišení. Prosím, máte slovo. (Hluk v jednacím sále.)

 

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové... Tak jestli ještě můžu požádat o klid?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, poprosím, kolegyně a kolegové, abyste se přesunuli do předsálí, pokud nemáte zájem vyslechnout vystoupení pana kolegy, a abyste se ztišili. Ještě vás žádám o ztišení, přesunutí vašich hovorů do předsálí.

Prosím. ***

 




Přihlásit/registrovat se do ISP