(9.20 hodin)
(pokračuje Volný)

Takže jak říkám, navrhuji nejdřív odvolání celé Rady České televize ve 12 hodin, pokud uspěje návrh paní kolegyně Sommerové, tak ihned poté, a návrh na vydání Lubomíra Volného k trestnímu stíhání kdykoliv po těchto bodech, pokud budou schváleny. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Poslanec Benda k pořadu schůze.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové. Vím, že se na mě paní předsedkyně zdravotního výboru bude zlobit, ale jménem poslaneckých klubů ODS a Piráti vetuji zařazení nového bodu transplantačního zákona. Pokládám tu věc za příliš citlivou, než abychom ji projednávali poslední den naší schůze. Myslím, že to chvíli vydrží.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Eviduji veto dvou poslaneckých klubů. Ptám se, zda ještě někdo k pořadu schůze? Poslanec Luzar je přihlášen, omlouvám se.

 

Poslanec Leo Luzar: Vážený pane předsedo, dámy a pánové. Já vás požádám o předřazení sněmovního tisku 317, zákoník práce, jako druhý bod po zákonu o dráhách, který je dneska schválen jako první bod tohoto jednání. Myslím si, že zde nemusím dlouze zdůrazňovat a zdůvodňovat osud zákoníku práce. Už když se podíváte na nízké číslo tohoto sněmovního tisku, tak jistě uznáte, že si tento zákon zaslouží, aby byl projednán v třetím čtení, aby se vědělo, jak vlastně Sněmovna míní vážně své sliby vůči zaměstnancům. Proto si vás dovolím požádat, abyste tento tisk zařadili jako druhý dnešní den. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. Ptám se, zda ještě někdo k pořadu schůze? Nikoho nevidím, zavolám naše kolegyně a kolegy z předsálí a vypořádáme se s jednotlivými návrhy tak, jak zazněly.

 

Jako první budeme hlasovat zařazení nového bodu, který poslankyně Olga Sommerová nazvala Odvolání Hany Lipovské z Rady České televize. Nejprve tedy zařazení nového bodu.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 119, přihlášeno 133, pro 95, proti 21. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o pevném zařazení tohoto bodu, a to na 12 hodin.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 120, přihlášeno 136, pro 98, proti 15. I tento návrh byl přijat. Bod jsme pevně zařadili.

 

Návrh paní Adámkové nemůžeme hlasovat. Poslanec Bartoň navrhuje zákon o pedagogických pracovnících, bod 11 v tuto chvíli, zákon vrácený Senátem, zařadit nejprve na 11.45.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 121, přihlášených 135, 59 pro, proti nikdo. Návrh nebyl přijat.

 

Alternativně tento bod zařadit ve 13.45 hodin.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 122, přihlášeno 136, pro 60, proti nikdo. Návrh byl zamítnut.

 

Poslanec Lubomír Volný navrhuje zařadit nový bod, Odvolání celé Rady České televize. Velice podobně naformulovaný bod už tu byl, v podstatě obsahově stejný, nicméně jestli nikdo nemá námitek, nechám o tom stejně hlasovat, ať o tom tedy rozhodne Sněmovna.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro zařazení nového bodu? Kdo je proti?

Hlasování číslo 123, přihlášeno 137, pro 3, proti 47. Návrh nebyl přijat.

 

Dále poslanec Volný navrhuje zařadit dnes, tedy vzhledem k tomu, že byl přijat ten bod předtím, tak to dáme na 13 hodin. Máme v pořadu schůze vyslovení souhlasu s vydáním poslance Lubomíra Volného k trestnímu stíhání, to znamená na 13 hodin, navrhuje pan poslanec.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 124, přihlášeno 135, proti 10. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Luzar navrhuje, abychom novelu zákoníku práce, tisk 317, zařadili jako druhý bod třetích čtení, to znamená po zákonu o dráhách, který dnes máme zařazený jako první.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 125, přihlášeni 137, pro 81, proti 8. Návrh byl přijat.

 

To jsou všechny návrhy, které zde zazněly. Máme tady několik pevně zařazených bodů. Začneme tedy zákonem o dráhách. V 10 hodin máme pevně zařazený bod týkající se protilátek, v 11 hodin máme zařazený další pevný bod a ve 12 hodin taktéž. Kdyby se případně stalo a některý z těch bodů byl projednán dříve, můj názor je takový, že bychom měli pokračovat v projednávání bodů z bloku třetích čtení. Není-li námitky proti takovému postupu, zkrátka když se jeden z těch bodů přeruší a ještě nepřijde na řadu další, automaticky se vracíme do třetích čtení, upozorňuji. To je z mé strany vše.

Omlouvá se pan ministr Robert Plaga dnešního jednání z pracovních důvodů.

Nyní budeme pokračovat dle schváleného pořadu schůze. Otevírám bod

 

36.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 266/1994 Sb., o dráhách,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 912/ - třetí čtení

Své místo u stolku zpravodajů už zaujal za navrhovatele místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček a zpravodaj garančního výboru, kterým je hospodářský výbor, poslanec... Ale je tady změna, poslanec Kolovratník se omluvil, vezme to za něj kolega Dolínek.

Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 912/3, který byl doručen dne 18. června 2021. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 912/4.

Pan navrhovatel má zájem o vystoupení před otevřením rozpravy. Pane ministře, máte slovo. Ještě okamžik. (Hovoří hlasitěji.) Prosím všechny přítomné o klid. Zaujměte svá místa, případně opusťte sál. Ještě jednou - klid! Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy ČR Karel Havlíček: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Tento bod jsme tady už mnohokrát projednávali. Byla velmi intenzivní diskuse v posledních hodinách, takže i s ohledem na to, že máme poměrně málo času, jenom zkonstatuji, že jsme jako Ministerstvo dopravy udělali kompromisní rozhodnutí a měníme své stanovisko na základě dohod s některými z vás k pozměňovacím návrhům upravujícím nový institut konzervace dráhy. Všechny ostatní body jsou, myslím, projednány a nechci tady tu situaci prodlužovat. Děkuji mockrát. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP