(17.40 hodin)
(pokračuje Gajdůšková)

Posouvá se účinnost z 1. 7. 2021, jak bylo původně, na 1. 10. 2021. Doufám, že to projednáme i ve třetím čtení tak, abychom to stihli, a dovolím si právě proto, abychom to stihli, navrhnout zkrácení lhůty na projednání ve výboru na sedm dní. Na tom jsme předběžně dohodnuti, tak prosím o podporu pozměňovacího návrhu i zkrácení lhůty. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní je s faktickou poznámkou přihlášena paní poslankyně Valachová.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Děkuji, pane předsedající. Já bych ráda poděkovala Aleně Gajdůškové za představení společného pozměňovacího návrhu, ale také paní zpravodajce i paní ministryni. Jsem ráda, že tento zákon a pravidla pro péči o děti v dětské skupině navazují na již dříve prosazené kroky ke garanci míst dětí v mateřských školách od tří a od čtyř let, posílení kapacity míst v mateřských školách a doplňuje tak péči o děti o to, co chybělo, o péči pro děti pro co nejmenší, a také jsem moc ráda, že společný konsenzus nakonec vede k tomu, že zároveň využíváme i to dobré, co se v minulých letech ukázalo jako správná cesta z hlediska dětských skupin. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní paní poslankyně Richterová jako poslední přihlášená v obecné rozpravě.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji za slovo. Co se týče tohoto návrhu, tak jsme ho projednávali mnohokrát. Já jenom velice stručně vyjádřím radost z toho, že se podařilo najít řešení, podařilo se najít kompromis, který prospěje tomu fungování, a vzhledem k tomu, že v minulosti byla velká shoda na tom, že v současných pravidlech je jedna zbytečnost, tak si dovolím velice rychle odůvodnit pozměňovací návrh, který předkládáme s panem poslancem Třešňákem a panem poslancem Válkem, který je zcela odlišný od toho, co je podstata našeho komplexního pozměňovacího návrhu, a týká se jenom toho, aby děti, které byly v minulosti očkovány Pediacelem a nejsou očkovány proti hepatitidě typu B, tak aby vlastně nebyly vyloučeny z možností přijetí. Načtu to potom v podrobné rozpravě. Opírá se to o studii Státního zdravotního ústavu, pana doktora Helcla, s odůvodněním, že plošný screening v těhotenství na hepatitidu typu B je dostatečný a že to je přesně druh očkování, které je možno vyjmout z podmínek pro přijetí. Byla tady k tomu už debata, myslím, že před rokem a půl, a na ni tímto stručným pozměňovákem pouze navazujeme. Nekoliduje to vůbec s procedurou komplexního pozměňovacího návrhu, čili by to nemělo nic komplikovat. V minulosti už k tomu byla, pokud vím, kladná stanoviska.

Jenom tedy závěrem: stabilní financování, to bude myslím skvělá zpráva pro provozovatele i rodiče, a ta možnost prodloužení věku až do věku předškolního je skvělá zpráva zase pro flexibilitu té služby. Jsem velmi ráda, že jsme se shodli na tomhle řešení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji, a pokud se nikdo další do obecné rozpravy nehlásí, tak v tuto chvíli obecnou rozpravu končím a zahajuji podrobnou rozpravu, do které je přihlášena jako první paní poslankyně Gajdůšková. Připomenu, že všechny pozměňovací návrhy je třeba odůvodnit a že návrhy, které nezazní v této podrobné rozpravě, poté nelze uplatnit ve třetím čtení. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Děkuji za slovo, jenom velice rychle. Přihlašuji se tímto ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu pod číslem v systému 8779. Zdůvodněno je písemně a provedla jsem v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní prosím paní poslankyni Richterovou.

 

Poslankyně Olga Richterová: Jde tedy o pozměňovací návrh číslo 7395. Podávám ho spolu s kolegy panem kolegou Třešňákem a Válkem a jde o to, aby podmínkou přijetí nemuselo být očkování proti hepatitidě B.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a ještě čistě pro formu podotknu, že návrh na zkrácení lhůty pro třetí čtení na sedm dní je třeba podat v podrobné rozpravě, čili pokud nikdo nemá námitek, tak bych se k němu přihlásil. A pokud paní poslankyně Gajdůšková běží, tak já jí určitě dám slovo.

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Já se moc omlouvám, takže dávám ještě návrh na zkrácení lhůty pro projednání ve výboru na sedm dní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano, děkuji. To je vše, co tedy muselo zaznít v podrobné rozpravě. Pokud nikdo nemá nic dalšího, co by chtěl sdělit, tak podrobnou rozpravu končím. Nyní je možnost pro případná závěrečná slova. Paní ministryně má zájem, prosím.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Já vám děkuji. To je rekordní čas, ani ne 15 minut, a pevně doufám, že příští týden absolvujeme třetí čtení tak, abychom opravdu mohli ten návrh vyslat do Senátu. Ještě jednou děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Paní zpravodajka zájem o závěrečné slovo nemá. Ještě svolám kolegy do sálu, protože nyní budeme muset hlasovat o zkrácení lhůt pro třetí čtení. Kolegy jsem svolal. Pro ty, co přicházejí nebo dobíhají, opakuji, že budeme hlasovat o zkrácení lhůt pro třetí čtení pro tento tisk. Žádost o odhlášení jsem zaznamenal, tak já vás odhlásím. Prosím, abyste se přihlásili znovu svými kartami.

 

Pro ty, kteří přicházejí, zopakuji, že budeme hlasovat o zkrácení lhůt pro třetí čtení na sedm dní, až se nám tedy počet přihlášených ustálí. Myslím, že všichni, kteří chtějí být v sále, jsou v sále.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro zkrácení lhůty na sedm dní? Kdo je proti zkrácení lhůty? Já vám děkuji.

Hlasování číslo 76, je přihlášeno 140 poslanců a poslankyň, pro 136, proti nikdo. Konstatuji, že lhůta pro třetí čtení byla zkrácena na sedm dní.

 

A to je vše v rámci tohoto návrhu, takže končím druhé čtení. Děkuji paní ministryni, děkuji paní zpravodajce a budeme pokračovat.

 

Než jsme zahájili tento pevně zařazený bod, bylo přerušeno projednávání bodu číslo

 

2.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 569/2020 Sb.,
o distribuci léčivých přípravků obsahujících očkovací látku pro očkování
proti onemocnění COVID-19, o náhradě újmy způsobené očkovaným osobám
těmito léčivými přípravky a o změně zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném
zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném
zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1255/ - zkrácené jednání

Kde jsme, pokud vím, schválili, že povedeme obecnou rozpravu, takže tuto obecnou rozpravu otevírám a jako první je přihlášen pan poslanec... Pan poslanec Benda se hlásí s nějakou procedurální poznámkou. A vidím, že stůl navrhovatele a zpravodaje je prázdný, takže to bychom měli také asi napravit. Pan ministr je přítomen, zpravodajem je pan poslanec Petr Třešňák, takže toho také poprosím, aby se případně dostavil a mohl sledovat rozpravu.

Pane poslanče Bendo, já vám dám slovo k nějakému procedurálnímu návrhu.

 

Poslanec Marek Benda: Ne, ne, ne, já se hlásím s přednostním právem.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: S přednostním právem, aha! Myslím, že pokud nemáte námitek, tak myslím, že je obecně možné pokračovat bez zpravodaje. Zpravodaj je již přítomen, doběhl druhým vchodem, tak prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, vážený pane předsedo vlády, dámy a pánové, moji kolegové nepochybně řeknou ty věcné výhrady. Já si dovolím tady mít jednu spíše obecnou poznámku o činnosti Ministerstva zdravotnictví a o tomto zoufalém zneužívání stavu legislativní nouze. To prostě už není normální. Já vím, že jste si na to zvykli za těch tři čtvrtě roku, že se všechno projednává ve stavu legislativní nouze. Výsledky jsou pak takové, že polovina opatření, která Ministerstvo zdravotnictví vydává přesně tímto způsobem a přesně s touto legislativou, je rušena Nejvyšším správním soudem jako naprosto nezákonná. Já se obávám, že tenhle zákon má přesně stejnou charakteristiku. To přece takhle se nedá jednat! Myslet si, že mám ve Sněmovně většinu a že jsem vystrašil celou společnost běsněním kolem covidu a kolem toho, že musíme mít stále překotné předpisy, kdy každý den musí začít platit nějaký nový. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP