(15.50 hodin)
(pokračuje Valachová)

A všichni právníci vědí, že zkrátka OSŘ ani exekuční řád nejsou zrovna extra srozumitelná právní díla, a potřebovali bychom je celá znovu, lépe a jednodušeji, právě i tak, aby seděly na nový trh práce, na nové komunikace zaměstnavatelů, exekutorů, soudů, nicméně tohle není věc, která by se dala vyřešit za dva roky. Určitě tyto změny podporuji, ale myslím si, že by bylo dobré také reálně říct, o co vlastně jde, jak se k tomu můžeme dostat, a říct na rovinu, že to se za rok nebo za dva zvládnout nedá. Určitě to je něco, na čem bychom mohli pracovat v následujícím funkčním období, a já doufám, že můj předřečník se připojí.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak. Nyní vystoupí na faktickou poznámku zatím poslední přihlášený, pan poslanec Jiří Bláha. Přečtu mezitím omluvu. Pan poslanec Václav Votava se omlouvá dnes, ve středu 7. 7., od 15 hodin z rodinných důvodů. Tak prosím, máte dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážené kolegyně, kolegové, jenom zareaguji jednoduše na ty věci, které tady zazněly. Určitě elektronizace nebo digitalizace, nebo jakkoliv to budeme nazývat, je skvělá věc, ale uvědomte si, že nejdřív to ti úředníci a všichni ve státní správě musejí chtít dělat. Zatím mé zkušenosti za čtyři roky jsou takové, že se tomu překotně všichni brání, a věřte tomu, že jestli jsme si dali teď odklad dva roky, tak během těch dvou let přijde to, že ještě se to nedaří, ale že je potřeba to odložit, a takhle půjdeme tou cestou, protože samozřejmě pro řadu úředníků je to prostě nepředstavitelné, že by něco mělo běžet on-line.

Co se týče Pirátů, já děkuji. Pokud se stane, že vyhrajete, budu rád, když mě oslovíte, protože věřte tomu, že to mám připravené, myslím si, že opravdu velice dobře. Zaslouží si to třeba i dále další změny, které jsou možné.

Jedna z věcí, která tady zazněla od Kateřiny, prostřednictvím pana předsedajícího: my máme v první řadě třeba i blbý zákoník práce, protože ten neumožňuje dělat přesčasové hodiny, maximálně asi do pětadvaceti. Takže každý, kdo je v exekucích, tak ten zákoník ho posílá jednoznačně do šedé zóny, protože mu nedovolí víc si vydělat. Chceš pracovat víc? Nemůžeš, protože v ten okamžik by firma, která tě zaměstnává, porušovala pravidla, a tím pádem nemáš šanci oficiálně si vydělat na svůj dluh. Takže tam by bylo potřeba - jedna ze změn jasná. Jestli by to měla být jedna třetina mzdy nebo více, není rozhodující. Já si myslím, že bychom měli říct: Musíš zaplatit všechno, dáváme ti na to nějaký časový horizont a podle toho budou splátky. A snaž se a pracuj! (Předsedající: Čas!) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní nemám už nikoho přihlášeného, takže se rozhlédnu po sále, zdali někdo má zájem ještě vystoupit. Nikoho nevidím, takže pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Táži se, zdali je zájem o závěrečná slova? Paní ministryně? Pan senátor? Máte zájem, tak komu dáme přednost? Paní ministryni, je to dáma. Prosím, máte slovo.

 

Ministryně spravedlnosti ČR Marie Benešová Já velice stručně, dámy a pánové. Znovu tedy prosím o schválení tohoto návrhu zákona, a to v senátní verzi, tak jak jsme se Senátem pracně vylepšili, a myslím si, že to byl rozumný kompromis. A ještě jednou děkuji za ty kulaté stoly a za tu snahu.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan senátor se závěrečným slovem. Senátor Jan Holásek, prosím, máte slovo.

 

Senátor Jan Holásek: Pane předsedající, děkuji. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, děkuji za zajímavou obecnou rozpravu. Děkuji za pozitivní vnímání práce Senátu na tom pozměňovacím návrhu. Rovněž bych chtěl poděkovat všem, kteří nám s tím pomáhali tady z Poslanecké sněmovny.

Dovolím si využít tohoto momentu k tomu, abych požádal o to, abychom se všichni společně zamysleli nad časem, který Senát má k pozměňovacím návrhům. Teď je to 30 dní. My jsme to tady dělali v rámci v zásadě 14 dnů. Těch bodů je celkem 61 a bylo to opravdu ve velmi, velmi rychlém tempu a určitě by se to dělalo lépe, kdybychom těch dní měli aspoň 60, to znamená dva měsíce.

Dovolte mi rovněž krátce se vyjádřit ještě k otázce teritoriality, místní příslušnosti, jak to tady bylo diskutováno. Já bych se dovolil maximálně ohradit proti tomu, že by Senát byl jakkoliv, a to opravdu jakkoliv, pod vlivem nějakých velkých exekutorských úřadů, a dovolím si tvrdit, že většina senátorů by i byla pro místní příslušnost, ale poté, co jsme komunikovali se zástupci Poslanecké sněmovny, poté, co proběhl ten kulatý stůl, tak byl zřejmě vnímán ten názor, že tady je riziko, že by celá novela neprošla, kdyby teritorialita byla zakomponována. My jsme ji načetli v ústavně-právním výboru, mnoho senátorů ji i veřejně podpořilo, ale vnímání politické vůle v Poslanecké sněmovně převážilo možná nad většinovým názorem senátorů. Nicméně určitě Senát je připraven se k tomuto tématu do budoucna vrátit.

Takže ještě jednou děkuji za spolupráci a budu rád, když podobně budeme spolupracovat i v budoucnu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní zagonguji a přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činnosti (exekuční řád) a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, podle sněmovního tisku 545/10, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 545/11."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 65, přihlášeno 169 poslanců, pro 162, proti 1. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem přijali.

 

Tímto končím projednávání tohoto zákona. (Potlesk zprava.)

 

A otevřu další bod. Jedná se o

 

1.
Vládní návrh zákona o zvláštních způsobech hlasování ve volbách
do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2021
a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 1242/ - zkrácené jednání

Zahajuji třetí čtení předloženého vládního návrhu zákona, protože podle § 99 odst. 7 zákona o jednacím řádu může ve zkráceném jednání následovat třetí čtení návrhu zákona bezprostředně po čtení druhém. Druhé čtení tohoto vládního návrhu zákona jsme projednali dne 17. června 2021 na 104. schůzi Poslanecké sněmovny a pozměňovací návrhy vám byly doručeny elektronickou poštou a rozdány na lavice téhož dne. Dnes vám byly opět rozdány.

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček a zpravodaj ústavně-právního výboru, poslanec Jakub Michálek, a očekávám, že zpravodaj ústavně-právního výboru bude se mnou sledovat rozpravu, kterou tímto otevírám. Pan poslanec Roman Kubíček. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP