(11.40 hodin)
(pokračuje Vondráček)

A máme tu návrhy pana předsedy Bendy, který navrhuje nejprve bod 25, tisk 989, ochranná označení země původu, říkám to dobře? Zařadit příští čtvrtek po písemných interpelacích.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 52, přihlášeno je 167, pro 163, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Další návrh pana poslance Bendy se týkal bodu 364, tisk 973, aby následoval po tom, který jsme právě zařadili.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 53, přihlášeno 167, pro 161, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Já jsem se dostal na konec svého seznamu dnešních návrhů a budeme hlasovat o návrhu pořadu schůze jako celku.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 54, přihlášeno je 166, pro 105, proti 2. Návrh byl schválen, pořad máme schválen.

 

Předám řízení schůze. Předtím možná dávám do úvahy předsedů klubů, jestli bychom trošku neprotáhli třetí čtení, nebo jestli opravdu přestávka v jednu hodinu. Je totiž 11.41 hodin a teprve jsme skončili projednání programu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě jednou hezké dopoledne nebo těsně před polednem. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme postupovat podle nyní schváleného pořadu schůze. (Hluk v sále.) Prvním bodem našeho jednání je vládní návrh zákona o elektronizaci zdravotnictví. Požádám sněmovnu o klid.

Ještě než se bodem budeme zabývat, s přednostním právem se přihlásil pan předseda Marian Jurečka, ale já mu ještě neudělím slovo, protože je tady nesmírný hluk. Vážené kolegyně, kolegové, pokud diskutujete nad právě schváleným programem schůze, tak prosím v předsálí a nechte vyjádřit se pana předsedu Jurečku. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Vážený pane předsedající, jenom stručně. Musím říct, že mě mrzí, že neprošlo zařazení navrhovaného bodu Informace vlády o pomoci obcím, rodinám, domácnostem, firmám zasažených tornádem. Když jsem se podíval na sjetinu, tak musím říct, že mě překvapila jedna věc, že pro to nehlasoval, pro ten návrh, nikdo z poslanců zvolených za jižní Moravu z poslanců klubu hnutí ANO, nikdo za komunisty zvolený za jižní Moravu a ze sociálních demokratů jeden hlasoval pro ten můj návrh, jeden se zdržel. Myslím si, že ti lidé si zaslouží slyšet, jak se vláda chce vypořádat třeba i s otázkou exekucí, jak se chce vláda vypořádat s pomocí živnostníkům, drobným firmám, vinařům, zemědělcům. Nic z toho tady tedy nezazní, budeme opět sledovat mediální výstupy a tweety jednotlivých členů vlády. Bohužel.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní se tedy budeme zabývat... pan kolega Válek ještě s přednostním právem.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající, jenom stručně. Je pro mě zklamání opakované hlasování o pevně zařazeném bodu stran informace ohledně pandemického zákona, respektive pandemického stavu. Já si opravdu myslím, že panuje řada nejasností. Opravdu si myslím, že je škoda, že odmítáte připustit v Poslanecké sněmovně jasnou, srozumitelnou diskusi. Je škoda, že studenti, kteří chtěli jet na stáže a IFMSA, se nedozvědí, jestli mohou jet, nebo nemohou, zda zahraniční studenti mohou, nebo nemohou přijet. Je škoda, že informace Ministerstva zdravotnictví jsou rozporuplné a že se nedozvíme, jaký je další plán na prázdniny.

Mně nezbude nic jiného než sehnat dostatek podpisů a požádat o svolání mimořádné schůze. Je to zbytečné, ale je to nutné, protože prázdniny jsou dlouhé a na rozdíl od vás, co jste hlasovali proti, se domnívám, že občané mají právo a potřebují vědět jasné, srozumitelné a pochopitelné informace. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Válkovi. Jen připomínám, že středa a pátek od 9.00 do 14.00 hodin je většinou pro třetí čtení, takže když někdo směřuje do tohoto data zařazení jiného bodu, který není ve třetím čtení, nemůže očekávat automatickou podporu.

 

Nyní tedy budeme projednávat dnešní první bod a tím je

 

330.
Vládní návrh zákona o elektronizaci zdravotnictví
/sněmovní tisk 1163/ - třetí čtení

Děkuji, že u stolku zpravodajů již zaujal místo pan ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, požádám o totéž pana zpravodaje garančního výboru pana poslance Rostislava Vyzulu. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 1163/0, který byl doručen 16. června letošního roku. Usnesení garančního výboru vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 1163/3.

Ptám se pana ministra zdravotnictví, jestli má zájem vystoupit před zahájením rozpravy? Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, děkuji tedy za slovo a dovolím si velmi stručně zopakovat, o jakém návrhu nyní budeme jednat a hlasovat. Ten návrh usiluje o systémové ucelení právního zakotvení nových komponent a technologií v oblasti elektronizace v resortu zdravotnictví, neboť právní úprava v současné době je velmi roztříštěná, existují pouze některé prvky zavádějící elektronizaci ve zdravotnictví.

Předložený návrh zákona přináší minimalizovanou, ale robustní základnu elektronického zdravotnictví včetně její základní infrastruktury, avšak nijak nelimituje budoucí rozvoj služeb elektronického zdravotnictví. Zajistí tolik potřebnou existenci v reálném čase dostupných a správných údajů o poskytovatelích zdravotních služeb, zdravotnických pracovnících a pacientech, umožňujících jejich identifikaci. Návrh zákona má ambici přispět v mnoha ohledech ke zlepšení fungování systému poskytování zdravotních služeb, a to zejména v současné době postižené pandemií onemocnění COVID-19, která nám ukázala, jak nezbytné je sdílet data v rámci českého zdravotnictví, a vzhledem k tomu, že skutečně máme tu zkušenost, tak si myslím, že elektronizace je jedinou správnou cestou.

Nyní bych se rád vyjádřil k uplatněným pozměňovacím návrhům. Na úvod bych uvedl, že poznávací návrh, který je obsažen v usnesení výboru pro zdravotnictví č. 371/2021, jde o poznávací návrh označený jako A, plně podporuji. Pokud jde o pozměňovací návrh pana poslance Třešňáka, který je označen písmenem B, zde bych rád uvedl následující. Tento pozměňovací návrh zkracuje dobu pro nabytí účinnosti povinnosti poskytovatelů zdravotních služeb a poskytovatelů sociálních služeb poskytujících zdravotní služby podle zákona o zdravotních službách bez oprávnění dodržovat standardy elektronického zdravotnictví, a to z 10 let na dobu pěti let, to znamená, zkracuje přechodné období pro adaptaci na nové standardy podle zákona o elektronizaci zdravotnictví, takže by měly nabýt účinnosti nově dnem 1. ledna 2026.

My jsme v zásadě v původním vládním návrhu navrhovali těch 10 let na základě debaty s různými stakeholdery ve zdravotnictví dotčenými, tedy subjekty, zástupci poskytovatelů, kteří usilovali o tuto legisvakanční dobu v délce 10 let. Na druhou stranu chápu, že je zde snaha o určité zkrácení, takže budu mít k tomuto pozměňovacímu návrhu neutrální stanovisko, a nechám tedy na rozhodnutí Sněmovny, jak s tímto pozměňovacím návrhem naloží. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi a otevírám rozpravu, do které mám přihlášku pana poslance Petra Třešňáka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Třešňák: Pěkné poledne. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem zde dlouze k tomuto zákonu - nebo o něco déle - mluvil již v druhém čtení. Nerad bych se znovu opakoval, tak tedy jen rychle poděkuji za zpracování tohoto zákona ministerstvu, protože skutečně je to něco, co zde chybělo, a definice, jak už tedy komunikačních standardů, stejně tak idea samotné architektury elektronizace zdravotnictví, je něco, co nyní české zdravotnictví potřebuje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP