(17.10 hodin)

 

Poslanec Petr Beitl: Vážení kolegové, vážený pane předsedající, já bych chtěl říct, že na seznamu mám zobrazeno, že jsem hlasoval pro, hlasoval jsem proti, ale hlasování nezpochybňuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Další - paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Dana Balcarová: I já přesně tak jako pan kolega, na sjetině mám pro, ale hlasovala jsem proti. Hlasování nezpochybňuji. Děkuji. (Místopředseda Hanzel: Nezpochybňujete?) Ano, nezpochybňuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Jestli je to všechno, tak můžeme přistoupit dále, k projednávání dalšího zákona, a tím je

 

2.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení
soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 40/2009 Sb.,
trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 257/2000 Sb.,
o Probační a mediační službě a o změně zákona č. 2/1969 Sb.,
o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy
České republiky, ve znění pozdějších předpisů, zákona č. 65/1965 Sb.,
zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 359/1999 Sb.,
o sociálně-právní ochraně dětí (zákon o Probační a mediační službě),
ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 624/5/ - vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 624/6. Informace k pozměňovacím návrhům byly rozdány do vaší pošty. Vítám mezi námi senátora pana Tomáše Goláně a Annu Hubáčkovou - ta tady není přítomna, předpokládám. Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřila paní ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně spravedlnosti ČR Marie Benešová Vážený pane předsedající, dámy a pánové, tento návrh už jsem tady mnohokrát představovala a jenom reaguji na to, co už bylo řečeno. Tento návrh je právní úpravou, která využívá alternativních trestů a brání tomu, co praxe nepovažovala za šťastné. Snižuje administrativní zátěž soudů, zavádí pozitivní prvky motivace odsouzených k řádnému plnění jejich povinností a upravuje problematiku odklonů či se dotýká institutu podmíněného propuštění.

Pokud se mám vyjádřit k pozměňovacím návrhům Senátu, s prvním pozměňovacím návrhem plně souhlasím. Mění účinnost právní úpravy terapeutických programů pro řidiče tak, aby Ministerstvo dopravy mělo dostatek času připravit se na jejich zavedení do praxe, takže se tam mění účinnost, která byla původně navržena k 1. 1. 2021, na 1. 7. 2023.

Pokud jde o druhý pozměňovací návrh, tam jsem měla v Senátu poněkud výhrady. Tady se zařazují oběti některých trestných činů, jako je znásilnění, týrání, mezi zvlášť zranitelné osoby. Tam jsem poukazovala na skutečnost, že v současné době Ministerstvo vnitra individuálně toto hodnotí, Policejní prezidium připravuje metodiku identifikace obětí trestných činů a že to do této problematiky poněkud nepatří. Nicméně určitě se nezboří svět, když tam ten pozměňovací návrh zůstane.

Pokud se mám tedy celkově vyjádřit k těmto návrhům, zastávám neutrální stanovisko a bude na vás, kterou verzi si zvolíte. Myslím si, že jak parlamentní verze, tedy Poslanecké sněmovny, tak ta senátní, obě jsou pro mě přijatelné a v každém případě uvítám, pokud už ten zákon konečně spatří světlo světa. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji paní ministryni a nyní prosím, aby se slova ujal pan senátor Tomáš Goláň. Prosím, máte slovo.

 

Senátor Tomáš Goláň: Děkuji, pane předsedající. Vážená paní ministryně, vážené poslankyně, vážení poslanci, jak již tady bylo řečeno, podstatou toho pozměňovacího návrhu, který k vám přišel od nás ze Senátu, je posunutí účinnosti terapeutických programů pro řidiče. Přiznám se skromně, že jsem jeho autorem, takže proto jsem tady.

Jedná se o takovou materii - tam se snažilo Ministerstvo dopravy zrušit tento institut, tento moderní institut, a my jsme dospěli k názoru a podařilo se mi plénum Senátu přesvědčit, že patří do našeho právního systému a že odklad účinnosti, ta posunutá účinnost, je tím nejlepším řešením. Takže já vás prosím, abyste tento návrh podpořili se všemi změnami, tak jak řekla paní ministryně. Zatím vám děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Zeptám se, jestli se chce vyjádřit zpravodajka garančního výboru, paní poslankyně Helena Válková? Není tady, takže asi ne. Otevírám rozpravu, do které nemám nikoho přihlášeného - ani elektronicky, ani z místa, tudíž rozpravu končím.

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Já vás odhlásím. (Omylem spuštěno hlasování číslo 32.) Tak, teď jsem vás odhlásil, myslím, snad. A přihlaste se prosím svými kartami.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 257/2000 Sb., o Probační a mediační službě a o změně zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky, ve znění pozdějších předpisů, zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí (zákon o Probační a mediační službě), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, podle sněmovního tisku 624/5, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 624/6.

Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 33, přihlášeno 160 poslankyň a poslanců, pro 159, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem přijali. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP