(21.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan předseda... pardon ještě, omlouvám se, pan předseda strany Pirátů, prosím máte slovo. (Poslanci protestují.) Já se omlouvám, nemohu dát slovo nikomu, kdo se hlásí s faktickou poznámkou, nejsme v rozpravě.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Já jsem s přednostním právem a využiji toho velmi krátce jenom na doplnění pana Jurečky. Děkuji za ta slova, která zazněla. Ano, lidem to není jedno, co se tady projednává. Já jsem si dokonce pamatoval, že jsme v nějaké kampani měli heslo Jsme na jedné lodi. To mně přijde takový zajímavý, když to zaznívá od pana premiéra. Ale i ta práce, kterou my strávíme nad tím hledat ty boty ve vládních návrzích, se prostě počítá. Tady se ve Sněmovně projednává něco, co my jsme navrhli - je to dnešní případ, je to včerejší případ - před měsícem. Tam jsme si to odpracovali poprvé. Pak jsme strávili několik hodin na jednání s ministry, dopisováním e-mailů, a neprojde to. Vláda to navrhne. OK, pak to třeba projde. Ale pak nám vláda pošle nějaký návrh zákona, který ještě den předtím neměla, a my si zase sedneme, poctivě to projdeme, najdeme tam ty boty, ty jednotlivé pasti. Tady kolega Ferjenčík sleduje v průběhu, jaké je skutečné znění na stránkách finančáku, aby kontroloval paní ministryni, jestli říká pravdu. A ta naše práce taky není jako něco, s čím my můžeme disponovat.

My se snažíme pomáhat v terénu, tuhle tiskneme štíty, řešíme nějaké šití roušek. Dokážu si představit lépe strávený čas než opakovaně dekomponovat ty vládní návrhy, které nám jsou předkládány ten den, kdy se to projednává. Ten nejdůležitější návrh, za který my jsme bojovali, ten přistál včera ve dvě hodiny v jednání Sněmovny. Nebyl ráno na výboru, nebyl den předtím. A i tohle je jako náročná práce. Jednak hlídat, kde jsou všechny ty boty, reagovat na všechny náhlé nápady vlády.

Takže já bych chtěl doplnit, ano, lidi to zajímá, lidi nám píšou, já mám taky teď, v tom projednávání. Dobře, tak se to schválilo, my na to čekáme měsíc, kdy to bude. Tak těm lidem vysvětluju, že to jde ještě do Senátu, že to jde ještě zpátky. Takže měsíc, plus pak to jde do Senátu, pak to asi půjde zpátky. Je to podle mě přístup vlády, který není hodný té kritické situace, ve které jsme, protože se tím plýtvá časem všech.

A i to, že tady sedíme takhle do večera, je taky vina vlády, protože na začátku, kdy jsme nebyli ve stavu legislativní nouze a probíraly se ty jednotlivé návrhy, tak se to mohlo spočítat - my jsme to spočítané měli - mohlo se to připravit, prodiskutovat. Netvrdit na jedné straně, že jsme na jedné lodi, na druhé, že opozice někomu okopává kotníky. Vždyť my nakonec ze zoufalství stejně hlasujeme pro ty špatné návrhy, tak jak je předkládáte, aby alespoň ty lidi něco dostali.

To mě na tom mrzí a myslím si, že práce opozičních poslanců je taky důležitá, a jestli nemáte k jiným věcem respekt a k těm lidem respekt, tak alespoň k nám byste ten respekt mít měla, protože nás to stojí taky úsilí a ti lidé po nás ty odpovědi chtějí, když vy jim je nedáváte. (Celá řeč pronesena velmi důrazně. - Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan předseda Stanjura s přednostním právem. Prosím máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já už jsem dneska o tom mluvil jednou, ale kolegové mě inspirovali, mí předřečníci. Tak nebuďme tak pesimističtí. Paní ministryně nám to zase šlohne a za tři týdny to sem přinese, jak to udělala na této schůzi už asi čtyřikrát. A pak řekne svým vlídným hlasem jako včera v televizi: my jsme ty DPP a DPČ vyřešili pozměňovacím návrhem pana poslance Sklenáka. To je pravda. Sice špatně, alespoň nějak. Ale čtyři týdny se tomu bránili. A to už paní ministryně neřekne.

Takže jak funguje ta jedna loď v představě členů vlády? Jsme na jedné lodi, ale vy nám sem nelozte, vás teda vyhodíme. My z té lodi vyhodíme OSVČ, kteří jsou pěstouni. My z té lodi vyhodíme ta malá eseróčka, dokud s tím nepřijdeme sami. Pak je možná vylovíme a na tu loď je dáme. My z té lodi vyhodíme ty OSVČ, kteří vydělávají do deseti tisíc. Ale možná to vyřešíme, zase je vylovíme, pokud se neutopí, a na tu loď dáme. A mezitím ta drzá opozice si nám dovoluje připomenout, že už to tady bylo dávno. Ta nám jenom okopává kotníky. Kdyby drželi... Kdyby byli potichu, ať to řeknu slušně, tak jsme to mohli neschválit, možno navrhovat. (V sále je hlučno.)

Vzpomeňte si na slavný program Pětadvacítka poprvé vyhlášený. Já jsem ten večer, hodinu poté, co to vláda schválila a měla k tomu hodinovou tiskovou konferenci, byl v televizi, a co dělali zástupci vládních stran, kteří zde byli? Hájili to a říkali: pane poslanče, pane předsedo, ježíšmarjá, taková dobrá věc - aby za dva dny paní ministryně zavnímala a celé to přepsala. K lepšímu je třeba říct. K lepšímu. Ale kdyby nebyl ten tlak. Jediné, co těm lidem můžeme poradit: pište přímo paní ministryni, ona to zase zavnímá, a pak to spraví a možná vás z té vody na tu loď vytáhne. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Protože jsme se vyrovnali se všemi pozměňovacími návrhy, tak přednesu návrh usnesení, protože budeme hlasovat o návrhu zákona jako celku: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 159/2020 Sb., o kompenzačním bonusu v souvislosti s krizovými opatřeními v souvislosti s výskytem koronaviru SARS-CoV-2, podle sněmovního tisku 830, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 103, přihlášeno 99 poslanců, pro 98, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji paní ministryni, děkuji panu zpravodaji a končím projednání tohoto bodu.

 

Budeme pokračovat třetím čtením bodu

 

6.
Vládní návrh zákona o poskytnutí státní záruky České republiky
na zajištění dluhů Českomoravské záruční a rozvojové banky, a.s.,
vyplývajících z ručení za dluhy z úvěrů v souvislosti se zmírněním
negativních dopadů způsobených virem SARS-CoV-2
/sněmovní tisk 832/ - zkrácené jednání

Třetí čtení jsem zahájil. Pan poslanec Pavel Juříček, který je zpravodajem, je přítomen. Otevírám rozpravu, ještě než dám slovo panu zpravodaji. Hlásí se někdo do rozpravy? Do rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu končím. Zájem o závěrečná slova není, takže prosím pana zpravodaje pana poslance Pavla Juříčka, aby nás seznámil s procedurou hlasování.

 

Poslanec Pavel Juříček: Děkuji. Dámy a pánové, navrhuji následující proceduru. Hlasovací procedura bude mít tedy bod číslo 1 - pozměňovací návrh pod písmenem C té už opravené dokumentace. A je to pozměňovací návrh 5019 poslance Juříčka a Martínka. Jde o nahrazení termínu "dluh" termínem "nesplacená jistina". Jsou to § 3 odst. 2 písmeno 1, 2.

Další pozměňovací návrh je pozměňovací návrh pod písmenem A číslo 5003 poslance Michálka - doplnění povinnosti zveřejňovat údaje o příjemcích bankovních úvěrů zajišťovaných Českomoravskou rozvojovou a záruční bankou včetně transparentního uvádění informací do 15 dnů.

Další pozměňovací návrh je pozměňovací návrh pana poslance Stanjury. Je pod písmenem E a jeho číslo je 5047, kde kolega Stanjura navrhuje zvýšení hranice portfolia ručení na 33 %. V případě schválení tady tohoto pozměňovacího návrhu by pozměňovací návrh pod písmenem B pana poslance Onderky byl nehlasovatelný, a pan poslanec Onderka navrhuje zvýšení hranice ručení toho portfolia na 30 %.

Dále máme pozměňovací návrh pod písmenem D číslo 5020 pana poslance Jurečky, kde je doplnění požadavku na příjemce úvěru a je tam výpis všech daňových rájů.

Pod bodem 6 bychom měli hlasovat zákon jako celek.

Potom máme dvě doprovodná usnesení. Jedno je pod číslem 5022 pana kolegy Martínka a druhé je doprovodné usnesení pod číslo 5048 paní kolegyně Kovářové.***




Přihlásit/registrovat se do ISP