(10.10 hodin)
(pokračuje Kolovratník)

Bod F7 - změna názvu. Vím, že někteří kolegové na hospodářském výboru s tím mají mentální problém a hovoří o výrazných nákladech navíc. Tady k vám teď budu mluvit i jako místopředseda Správní rady SŽDC. Požádal o to management firmy. Vysvětlovali jsme to, že grafický redesign už zhruba rok probíhá. Možná to vidíte v terénu. Byly to původně takové žlutomodré barvy, nyní do oranžova, takový ten moderní styl výhybek. Probíhá to, děje se to. A tady jde pouze, jak říkal velmi dobře Milan Feranec, o zkrácení názvu na Správa železnic.

Za sebe. K návrhům se přihlásil Milan Feranec, kterému tímto děkuji. Já jsem tu nebyl, ale původně jsem tedy jejich autorem a za sebe chci ještě zmínit dva.

Za prvé. F10 - speciální drážní vozidla. Je to umožnění v mimořádných událostech při nehodě, vykolejení vlaku a potřebě odstranit nehodu hasičům, aby na takovouto vyloučenou kolej mohli vyjet i bez licence strojvedoucího.

A už dlouze bylo hovořeno o kácení dřevin. Také jsme se tomu na výboru věnovali. Tady opravdu musím říci, že byť SŽDC, a to je pravda, nemá z tohoto návrhu velkou radost, tak jim dáme do ruky ne povinnost, ale možnost kácet dřeviny, které mohou ohrozit dráhu. Opravdu paní kolegyni Balcarovou mohu ujistit, že zákon 114 nebude tímto nijak dotčen nebo výrazně poškozen. Ta logika, když to řeknu opět do laického pohledu, není taková, že přijetím tohoto návrhu zítra SŽDC v celé republice vykácí nějakou holinu 30 metrů od dráhy na každou stranu, ale bude mít vlastně v rukou silnější nástroj. Týká se to primárně zdravých stromů, kde dneska řekne: tento strom ohrožuje dráhu, zkuste si to představit, je dvacetimetrový, roste těsně vedle tělesa dráhy, v případě vichřice na ni může spadnout a nemá šanci i na základě judikatur takový strom upravit nebo odstranit. Je to jakási křivka, kde s rostoucí vzdáleností roste i výška onoho stromu. To znamená, všechny stromy, typicky pro nás pro laiky vrby, břízy, lípy a podobně, které jsou někde 10, 15 metrů od dráhy, budou samozřejmě i nadále růst a nebudou káceny.

Tolik v obecné rozpravě. Jako zpravodaj avizuji, a je to velmi jednoduché, budu držet návrh procedury tak, jak ho ve svém usnesení schválil garanční hospodářský výbor, plus eviduji informaci kolegyně Matušovské, která stáhla některé ze svých pozměňovacích návrhů, a na začátku vás poprosím, abychom o tomto stažení hlasovali a souhlasili s tím, že její návrhy nebudou poté podrobeny hlasování Poslanecké sněmovny.

Děkuji za pozornost. (V sále je silný hluk a velmi špatná slyšitelnost!)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. To bylo vystoupení pana zpravodaje ještě v rozpravě. Pokud se nikdo do rozpravy nehlásí, rozpravu končím. Ptám se na závěrečná slova. Pan Kolovratník nemá zájem, pan kolega Novák za výbor pro bezpečnost taky nemá zájem. Pan ministr také nemá zájem o závěrečné slovo. Budeme tedy hlasovat o pozměňovacích návrzích.

Požádám zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko. Proceduru, pane zpravodaji.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. To moje závěrečné bylo vlastně v obecné rozpravě a nyní procedura.

Nejprve vás, kolegyně a kolegové, poprosím v souladu se sněmovní legislativou, takto jsme se i dohodli, aby ten postup byl podle jednacího řádu, souhlasit s tím, že Květa Matušovská stahuje své pozměňovacího návrhy G8.2 až G8.7. A tím bychom už je nezařazovali do naší procedury.

Poté navrhuji hlasovat o legislativně technických úpravách, které jsme také projednali na hospodářském výboru. Týkají se pouze formulačního upřesnění. To znamená ne změny obsahu, ale způsobu formulace u pozměňovacích návrhů G8.1 a F6, nijak nemění jejich obsah.

Poté navrhuji hlasovat po jednotlivých bodech pozměňovací návrhy hospodářského výboru A1, A2, A3, A4, A5 a A6 s tím, že pokud bude přijat A1, není hlasovatelný C1.1, pokud bude přijat A6, není hlasovatelný pozměňovací návrh B.

Další hlasovací krok - pozměňovací návrh C1.

Dále nechám hlasovat F3. Pokud F3 bude anebo i nebude přijat, jsou nehlasovatelné C1.3 a D. Je to z toho důvodu, že jsou v naprosto totožném znění. - Teď se omlouvám. Pro stenozáznam to musím opravit. Teď jsem vám podal špatnou informaci. Bude-li přijat F3, je C1.3 a D nehlasovatelný. Nebude-li přijat F3, musíme hlasovat C1.3 a D. Tam není ta totožnost. Omlouvám se. Pro stenozáznam opravuji tuto informaci.

Další krok bude pozměňovací návrh G1. A v tomto případě, ať už bude, nebo nebude přijat, je nehlasovatelný pozměňovací návrh I4. tady máme ono totožné znění.

Dále žádná provázání nejsou, takže pokud souhlasíte, budu číst rychle: C2, E1.1, E1.2, E2, F1, F2, F4.

Pak jsme opět u totožného znění poslance Milana Ferance F5, který je totožný s I5. To znamená, ať už bude, nebo nebude odhlasován, je nehlasovatelný I5.

Další návrh je F6, F7, F8, F9, F10, F11.

V případě F12, pokud bude přijat, je nehlasovatelný G2. Pokud nebude přijat, budeme hlasovat G2. A pak už G3, G4, G5. V případě G6 je nehlasovatelnost v provázání s návrhem I3. To znamená, pokud by G6 byl přijat, je nehlasovatelný I3. Opačně, nebude-li přijat G6, hlasovat I3.

Dále G7, G8.1 - to je pozměňovací návrh Květy Matušovské, který ponechala v proceduře. Dále G8, H1, I2 a hlasování o návrhu zákona jako celku.

Tento návrh, který jsem vám přednesl, přesně odpovídá proceduře, kterou prošel garanční hospodářský výbor, a i v tomto pořadí zaujímal stanoviska k jednotlivým návrhům. (Hluk v sále neutichá.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl návrh procedury. Má někdo nějaký návrh k proceduře? Pokud nemá, tak rozhodneme o schválení této hlasovací procedury v hlasování pořadové číslo 69.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 69 a ptám se, kdo je pro schválení této procedury. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 69 z přítomných 185 pro 158, proti nikdo. Procedura byla schválena.

 

Nejdříve onen souhlas se stažením pozměňovacího návrhu kolegyně Matušovské, jak ho nyní specifikoval zpravodaj.

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 70 a ptám se, kdo souhlasí se stažením tohoto pozměňovacího návrhu. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 70 185 přítomných, 170 pro, 1 proti. Sněmovna souhlasila se zpětvzetím pozměňovacího návrhu v kategorii G8.2 a další.

 

A nyní tedy můžeme legislativně technické návrhy. Ano, pane zpravodaji?

Je to hlasování pořadové číslo 71. Kdo souhlasí se schválením legislativně technických připomínek? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 71 z přítomných 185 pro 172, proti nikdo. Návrhy byly schváleny.

 

A nyní to nechám na vás, pane zpravodaji. Uvádějte jednotlivé pozměňovací návrhy.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Nyní vás budu provázet jednotlivými návrhy, a jak je zvykem, vždy v jedné větě stručně řeknu, čeho se návrh týká.

Nyní tedy budeme hlasovat soubor šesti A1 až A6 hospodářského výboru po jednom. Prosím o hlasování o návrhu A1, týká se změny definice zařízení služeb. Stanovisko garančního výboru je kladné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP