(17.00 hodin)
(pokračuje Langšádlová)

To, co bylo výsledkem naší právní úpravy, znamená, že v některé dny, jako například 8. 5., máme zavřené velké obchody, 1. 5. nikoliv, a takto bych mohla pokračovat. Já jsem sama za sebe přesvědčená, že úprava, která tady byla přijata, je velmi nešťastná, je chybná, logiku tam nevidím. V tuto chvíli to nemůže napravit ani tato novela, kterou projednáváme, to znamená vyjmutí velkoobchodů ze zákona. Jsem přesvědčena o tom, že možná to bude pro mnohé z nás jenom příležitost pro to, abychom iniciovali zrušení zákona jako takového, byť samozřejmě musím ocenit předkladatele, že mají nějakou dobrou vůli korigovat některé dopady. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji paní zpravodajce. Přeji pěkné odpoledne. Otevírám obecnou rozpravu. S přednostním právem jsou do obecné rozpravy přihlášeni pan předseda Kalousek a pan předseda Stanjura. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, pokud hledáme v tomto návrhu nějakou logiku, tak se dopouštíme toho, že hledáme logiku v celkově nelogickém ustanovení. Poslanecký klub TOP 09 se připojil k vetu, aby bylo možné podávat pozměňovací návrhy, a nebude hlasovat pro zamítnutí tohoto návrhu v prvním čtení, pokud by ho někdo navrhl, z jednoho jediného důvodu, abychom v rámci druhého čtení mohli předložit pozměňovací návrh na zrušení celého zákona o omezení prodejní doby v některých státních svátcích. Shodou okolností jsme dnes předložili návrh novely zákona, který by toto ustanovení zrušil. Ale pokud by se podařilo učinit tak pozměňovacím návrhem v rámci druhého čtení tohoto zákona, bylo by to mnohem rychlejší a my bychom byli mnohem raději.

Dámy a pánové, v České republice v roce 2018 máme čtrnáct státních svátků mezi dny, ke kterým je vázáno pracovní volno. A při sedmi z nich z těch čtrnácti platí zákaz prodeje na ploše větší než 200 metrů. Sedmi ze čtrnácti. Ani předkladatelé tohoto návrhu, ani jeho obhájci nedokážou vysvětlit, proč 17. listopadu může být otevřeno a 28. října ne. Proč musí být zavřeno na svatého Václava, ale na svatého Cyrila a Metoděje může být otevřeno? Jak vidíte, tento zákon zakládá nejenom nerovnost mezi podnikateli, ale dokonce nerovnost mezi svatými. (Veselost v sále.) Aniž by mi to někdo někdy dokázal vysvětlit. (S úsměvem.) Ta nerovnost mezi podnikateli je samozřejmě také daná těmi 200 metry, které si prostě někdo vycucal z prstu. Když mám 195 metrů, tak můžu otevřít, a při 210 už otevřít nesmím, ačkoliv jsem si nikdy nikde nepřečetl přikázání světiti budeš den sváteční nad 200 metrů prodejní plochy. Pak bych to ještě chápal, že by to bylo někde postulováno, ale v tomhle případě to nechápu.

Zkrátka se to nepovedlo. Omezuje to podnikatele naprosto zbytečně. Otravuje to úplně všechny lidi, dělá to zmatek. Tak si přiznejme, že se to nepovedlo, zrušme to. Ano, já se přiznám, já patřím k těm, kteří nechodí nakupovat o státních svátcích, prostě je prožívám jinak. Ale nevidím jediný důvod, proč bych to měl všem ostatním nařizovat. To je náš motiv, to je náš přístup k tomuto návrhu. Budeme k němu přistupovat jedině z toho úhlu, že to chceme zrušit celé.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: S faktickou poznámkou bude reagovat pan poslanec Sklenák. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji za slovo. Pan předseda Kalousek říká, že on tráví svátky jinak. Ale právě pokud chce zrušit tuto právní úpravu, tak těm, kteří pracují v obchodech, to znemožní, aby svátky trávili tak jako on jinak.

Ale já jsem se přihlásil ještě před těmito jeho slovy, abych se zastal předkladatelů z minulého volebního období, protože ty otázky, které jsou zde opakovaně vznášeny, proč 200 metrů a proč jen některé svátky, tady byly opakovaně vysvětlovány. 200 metrů je prostě hranice, která byla inspirována, tuším, francouzskou úpravou, jestli si to dobře vzpomínám. A samozřejmě mohla by to být jiná výměra, ale pokud se chtělo dospět k nějakému kompromisu a nějaké úpravě, která měla dostatečnou podporu, tak byla zvolena právě tato inspirace. A stejně tak je to s tím výčtem státních svátků. A tehdy se pan senátor Bublan snažil jednat právě i s provozovateli a zaměstnavateli a najít takový model, který umožní lidem alespoň částečně státní svátky trávit tak jako pan předseda Kalousek a současně se snažil akceptovat státní svátky, kdy ti, kteří provozují obchody, zejména prosazovali, že by chtěli mít otevřeno.

Takže já třeba bych určitě byl raději, kdyby nebylo zavřeno ve všech státních svátcích, ale tehdy to byl jakýsi kompromis. Bylo to hledání takové úpravy, která našla většinovou podporu jak v Poslanecké sněmovně, tak v Senátu.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Následuje faktická poznámka paní poslankyně Matušovské. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Květa Matušovská: Děkuji, pane předsedající. Já bych ještě doplnila pana kolegu Sklenáka a vlastně bych chtěla reagovat na pana Kalouska prostřednictvím předsedajícího. I on mohl rozhodnout, že to budou všechny svátky, že to nebude jen těch sedm vybraných, protože ten pozměňovací návrh tady byl. Bylo tady: žádné svátky, sedm svátků a všecky svátky. Poslanecká sněmovna rozhodla, že to bude pouze těch sedm svátků, co navrhl Senát. Takže i on mohl tenkrát rozhodnout se svým poslaneckým klubem o tom, kolik svátků vlastně v zákoně bude. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. V rozpravě s přednostním právem nyní vystoupí pan předseda Stanjura. Máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Jsem jeden z těch poslanců, kteří tento návrh podepsali. Možná nemá logiku, ale byl pokusem o nějaký politický kompromis. Zatvrzelí vychovatelé našich občanů, kteří vědí lépe než oni, co mají dělat, tuto šanci propásli a já jim chci poděkovat. A věřím, že na konci projednávání tohoto tisku bude zrušení zákona jako celku. Tomu rozumím, této výhradě. Byl to opravdu pokus o nějaký politický kompromis.

Pan poslanec Nacher tady minule nebyl, pan poslanec Sklenák to chtěl vysvětlit, ale bylo to komické vysvětlení těch 200 metrů. Byl tady pan senátor Bublan z ČSSD, a když jsem mu položil otázku, proč 200 a ne 250, pak jsem se ptal, ať odhadne, kolik metrů čtverečních je tato jednací síň, jestli máme představu, jak velký obchod to je, nebo není, je větší než 200 metrů čtverečních, abyste věděli, že o žádných supervelkých plochách nemluvíme, tak opravdu s klidem gentlemana říkal: já jsem navrhl 200, protože ve Francii mají 200. Toto je kvalifikovaná analýza, nevím, jestli tam byla RIA, a nevím co všechno, dopady, ale prostě ve Francii mají 200, tak máme taky 200. Nevím, co ještě z Francie bychom mohli takhle slepě převzít, já bych to moc nedoporučoval.

K výhradě, a opakované, že zaměstnanci nemusí do práce. To je pravda, ale pokud jste zaměstnán v obchodě, který má 199, 198 nebo jenom 20 metrů čtverečních a majitel se rozhodne, že otevře, nemusí mít otevřeno, a to je to, za co my plédujeme, ať si rozhodne majitel, jestli se mu vyplatí otevřít, zda najde zaměstnance, kteří tam chtějí přijít, zda je zaplatí - ano, nebo ne, tak to má být. Ale tady kolegové, kteří bohužel tvořili většinu v minulém volebním období, chtějí vychovávat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP