(17.40 hodin)
(pokračuje Černochová)

A to, co jsem tady říkala před malou chvílí, že tady není přítomen ministr spravedlnosti, to vám také nevadí? Že tady se ozývá kritika vůči orgánům činným v trestním řízení, vůči naší justici a není tady někdo, kdo by na to nějakým způsobem reagoval? Opět to je něco, vůči čemu se tady chcete promlčet, kolegyně a kolegové? Víte, já jsem se dokonce i ohledně pana Růžičky v médiích dočetla poměrně rozporuplných informací. Jedna informace před volbami byla ta, že chce vydat, pak jsem si v médiích... (Posl. Černochová se rozkašlala.) Ano, nemocných je nás tady víc, pane kolego Faltýnku, prostřednictvím pana místopředsedy. Přesto tady jsme! Chce pan Růžička vydat? Nechce pan Růžička vydat? Já to nevím. Četla jsem nějaké jeho prohlášení, že on vydat chce. Prosím, řekněte mi, co je tedy na tom pravdy. A když už tady tedy pan Růžička není, tak bych poprosila, aby mě aspoň jeho obhájce, který tady za něj četl nějakou zprávu, poslouchal, protože... (J. Faltýnek hovoří s T. Okamurou.)

Pane Tomio Okamuro, nezlobte se, pane místopředsedo, ale já mluvím vůči panu Faltýnkovi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Prosím, klid v sále, a aby se ti, kteří nejednají v dané věci, přesunuli případně ven.

 

Poslankyně Jana Černochová: Takže aby mi na tu otázku někdo odpověděl, jestli pan Růžička vydat chce, nebo nechce. V médiích jsou ty informace různorodé. Něco jiného říkal před volbami, něco jiného po volbách. Nevím, co včera říkal na mandátním a imunitním výboru. Myslím si, že tohle je také informace, kterou bychom měli vědět.

Takže pokud tu informaci pan předseda klubu ANO od pana Růžičky nemá, já bych tedy poprosila, abychom procedurálně hlasovali o přerušení do přítomnosti ministra spravedlnosti, protože jak jsem tady řekla několikrát, myslím si, že ministr spravedlnosti by měl být přítomen při projednávání takovýchto věcí. Nejsou to pouze formality! Stejně tak jako apeluji na všechny kolegy, aby v případě, že se budeme dostávat do této situace my, tak abyste tady byli přítomni, protože skutečně je to věc, která by měla mít nějakou politickou kulturu, a ne abychom tady jednali o někom bez něho!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Dovolím si podotknout, že pan ministr Pelikán je omluven na celý den a důvod tu nemám.

A nyní mám tady nějaké faktické přihlášky, ale zaznamenal jsem návrh, abychom procedurálně hlasovali o přerušení rozpravy do přítomnosti pana ministra, takže asi svolám kolegy a zahájil bych hlasování, pokud nechceme odhlásit. (Požadavky z pléna.) Odhlásit, dobře, takže vás odhlásím. Prosím, přihlaste se. Počkáme, až se počet přihlášených ustálí. Pro ty, co dobíhají, zopakuji, že budeme procedurálně hlasovat o přerušení bodu do přítomnosti ministra spravedlnosti. Myslím, že jsou tady už všichni. Ještě se nám přihlašují kolegové. Tak.

 

Zahajuji tedy hlasování o přerušení. Ptám se, kdo je pro, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Kdo se zdržuje? Děkuji.

hlasování číslo 61 bylo přihlášeno 141 poslanců, pro bylo 16, proti 83. Návrh byl zamítnut, takže budeme pokračovat.

 

V tuto chvíli děkuji a mám tady tedy s faktickou poznámkou jako prvního pana poslance Nachera. Prosím, pane poslanče, dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, já jsem myslel tedy, že nebudu k tomuto bodu vystupovat, ale předchozí projev paní kolegyně Černochové mě tedy nadzvedl. Tak my jsme tady celou dobu diskutovali, pan ministr spravedlnosti tady nebyl a žádný takový požadavek tady vznesen od vás nebyl. Pokud jsem si dobře vzpomínal, tak téměř celý klub byl proti vydání pana docenta Svobody. Pan docent Svoboda tady sedí, také se k tomu nevyjádřil. Pokud si dobře vzpomínám, mandátový a imunitní výbor v obou dvou případech nedoporučil a předpokládám, že to projednal velmi důkladně. Takže já tomuto vůbec nerozumím! Mně to přijde teď jako dejte nám prst a my chceme celou ruku. Teď tady prošlo nějaké hlasování a teď vám tady pan předseda Faltýnek přečetl, že kolega Růžička je nemocný. Kdyby na tom trval, že chce u toho být, tak to zřejmě v tom dopise je uvedeno. Všechno bylo projednáno. Jestli jsou nějaké otázky, tak to měli vznést vaši poslanci v mandátovém a imunitním výboru a já teď tomuto opravdu deset minut po nevydání pana docenta Svobody skutečně nerozumím! (Bouřlivý potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já děkuji. Nyní je s faktickou přihlášen pan poslanec Okleštěk. S faktickou. A potom paní poslankyně Černochová.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, já jsem chtěl vystoupit s tím samým, co přišel Patrik, protože mám pocit, že pan ministr tady nebyl, ani když jsme projednávali případ pana docenta Svobody, a nikdo s tím problém neměl. Myslím si, že bychom měli měřit stejným metrem.

A co se týče projednávání na mandátovém a imunitním výboru, jsem členem, projednali jsme všechno, co bylo potřeba, a dokonce jsme se vzácně shodli. Takže si myslím, že není vůbec důvod přerušovat toto jednání. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní paní poslankyně Černochová s faktickou. Prosím.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Jestli panu Nacherovi není něco jasné, tak ať se zeptá některých zkušenějších kolegů. Já nejsem tady od toho, abych ho tady já něčemu vyučovala. Rozdíl mezi tím, kdy tady jsme projednávali věc, která se týká pana Svobody, a velmi mě tedy překvapuje, že vy to spojujete. Vy jste tedy očekávali, když jste nevydali Svobodu, že vám tedy nebudeme vydávat Růžičku? Uvědomujete si, pane Nachere prostřednictvím... (Projevy silného nesouhlasu - bouchání do lavic, pískot, pokřik - poslanců ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Prosím klid! Prosím klid, nebo přeruším jednání!

 

Poslankyně Jana Černochová: Uvědomujete si, pane Nachere prostřednictvím pana místopředsedy, k čemu jste se tady vlastně přiznal? Stejně tak pan kolega Okleštěk? Tohle skutečně spojujete? Já to tak tedy nemám. Já jsem v první větě řekla, že jsem připravena hlasovat proti vydání pana Růžičky. Ale pan kolega Svoboda tady celou dobu seděl. Vy tady nemáte ani pana Růžičku, ani pana ministra spravedlnosti a to je tedy mezi projednáváním těch dvou záležitostí dost zásadní rozdíl! Nemluvě o tom, že pan kolega Svoboda už tady v minulém volebním období, ano, byla tady jiná Sněmovna, tak tato žádost tady byla projednávána a on tady několikrát vystupoval. Několikrát. Vy jste vlastně pak hlasovali pro to, aby byl vydán v minulém volebním období. Takže na půdě této Poslanecké sněmovny již pan Svoboda v této věci velmi podrobně hovořil. Takže skutečně jsem velmi nemile překvapena z toho, že tyto dvě kauzy vy spojujete a máte pocit, že to je něco za něco.

Nezlobte se na mě, hovořila jsem tady o nějaké politické kultuře. Nejde mi o nic jiného (upozornění na čas), aby člověk, kterým se máme zabývat, tady fyzicky byl. O nic víc.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Jen než pozvu dalšího řečníka, tak mi byla doručena omluvenka pana ministra Pelikána ze včerejška, kdy se omluvil z dnešního jednání ze zdravotních důvodů, abychom věděli.

A nyní tedy prosím s faktickou pan poslanec Adamec. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP