(12.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Otevírám rozpravu. Ptám se, jestli se do ní někdo hlásí. Ano, vidím přihlášku. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Skopeček: Děkuji. Já se jenom chci zeptat na hlubší vysvětlení toho, že se tady někdo stává automaticky členem jakéhokoliv orgánu. Myslím si, že jsme volili spoustu sněmovních komisí, výborů a že ta volba bezesporu mohla být zařazena. Tak se chci zeptat, kdo to neposlal a jak je možné, že dostáváme tato jména až po uplynutí lhůty, kdy se ti lidé stávají automaticky členy jakéhokoliv orgánu. Já to považuji do budoucna za naprosto neakceptovatelné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci za jeho stanovisko. Je to tak, žel, v zákoně stanoveno a musíme si dát pozor na to, jaké jednotlivé kroky bude dělat samozřejmě volební komise.

Ještě někdo další do rozpravy? (Hlásí se poslanec Kolovratník.) Vy teď jenom v rozpravě, pane předsedo. (Poslanec Kolovratník: Já se tedy do rozpravy hlásím.) Do rozpravy se hlásíte? Tak...

 

Poslanec Martin Kolovratník: Můžeme to tak zařídit? Já se přihlásím do rozpravy, abych na tu výtku reagoval. Rozumím tomu a tady to opravdu není žádný záměr nebo úhybný manévr. Spíš kolegy prosím o jistou míru vstřícnosti, nebo pochopení. Tu Národní rozpočtovou radu teď vlastně naplňujeme poprvé. Je to po novele zákona, kdy se obsazuje poprvé. Ta volební komise, respektive sekretariát, standardně neustále průběžně v čase aktualizuje jednotlivé seznamy, kdy ve všech orgánech, které jsou mimo Sněmovnu, končí funkční období, kdy máme dopředu avizovat lhůtu pro nominaci, ať se to tedy týká vlády, České národní banky, Senátu a dalších institucí, tak, aby se vše včas stihlo v těch zákonných lhůtách.

A tady opravdu jediné na omluvu kolegyň ze sekretariátu. Já jsem to možná řekl zkráceně. Ta nominace tady byla, nebo obdrželi jsme ji od Senátu 30. října, ale věnovali jsme se - a víte to kolegyně, kolegové, moc dobře, že nás na tisíc procent vytížilo to poměrně složité obsazování interních orgánů tady ve Sněmovně. Takže my jsme technicky opravdu byli schopni to projednat na komisi, připravit to na komisi, až tedy v tom termínu 14. prosince a bohužel, to přiznávám, jsme tam nepočítali s tím, že musíme dodržet těch deset dnů. U těch externích voleb jednací řád prostě nemůžeme nějak ohnout. Takže mezi samotným projednáním na komisi a tou volbou je deset dnů. Tím jsme se de facto překlopili k dnešku, kdy až vlastně dnes je první reálná možnost, aby k té volbě došlo.

Opakuji, do budoucna - on ten seznam je dokonce k dispozici na intranetu. Takže ho mohu vám nebo kolegům z volební komise i představit, ukázat. Neustále ho aktualizujeme, sledujeme. Považuji toto opravdu za výjimečný moment, ale věřím, že by v tom snad neměl být žádný problém. Tak děkuji, jestli takhle to vysvětlení stačí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak. Nevím, jestli je kolega Skopeček úplně spokojen? Pravděpodobně není. Ještě se hlásí do rozpravy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Skopeček: Já chápu, že už toho teď příliš říct a vysvětlit nemůžete. Nicméně si myslím, že bez ohledu na to, kolik jsme tady prožili voleb a volebních martýrií, kdybychom do toho volebního martýria zařadili ještě jednu volbu navíc, a to volbu Národní rozpočtové rady, že by se vůbec nic nestalo a že bychom tu byli o hodinu déle, než bychom tu byli. Já prostě považuji Poslaneckou sněmovnu za orgán, který se má vyjádřit k volbě členů, a toto považuji skutečně za pochybení. Je možné omluvit sekretariát kohokoliv, že prostě opomněl toto zařadit, nicméně není to možné odůvodňovat tím, že nebyl čas. Prostě na to bychom si čas bezesporu udělali.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Kdo dál do rozpravy? Pokud nikdo, rozpravu končím a přerušuji bod číslo 31. (Poslanec Kolovratník upozorňuje, že se ještě nehlasovalo.) Pardon, omlouvám se. Tak přijměte moji omluvu. Po ukončení rozpravy je potřeba, abychom hlasovali o způsobu volby. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak jak jsem řekl, volební komise u tohoto druhu voleb, kdy potvrzujeme nominaci od jiné instituce, navrhuje volbu tajnou a jednokolovou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Má někdo jiný návrh? Pokud tomu tak není, budeme hlasovat.

Je to hlasování číslo 13, které jsem zahájil. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 13. Z přítomných 184 poslanců pro 146, proti nikdo. Forma volby byla schválena.

 

Můžeme tedy bod přerušit a budeme pokračovat bodem číslo

 

32.
Návrh na volbu předsedy Národní rozpočtové rady

Prosím pana předsedu Kolovratníka, aby se ujal slova.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Tady je situace obdobná jako v předchozím bodě. Volební komise doručený návrh na předsedu Národní rozpočtové rady projednala na stejném zasedání, tedy 14. prosince. Přijala k tomu svoje usnesení číslo 31. Nominace na předsedu Národní rozpočtové rady byla sem do Poslanecké sněmovny doručena o trochu později, 6. listopadu, ještě tedy z rukou premiéra Bohuslava Sobotky. V tom návrhu je navržena paní doc. Ing. Eva Zamrazilová. Nominační dopis a životopis kandidátky byl také doručen na poslanecké kluby.

A stejně jako před malou chvílí u kandidáta nominovaného Senátem, tak i v tomto případě dnem 5. ledna uplynula lhůta 60 dnů a paní docentka Eva Zamrazilová se uvedeným dnem stala předsedkyní Národní rozpočtové rady na funkční období šesti let. Všichni členové rady se ujímají své funkce složením slibu do rukou předsedy Poslanecké sněmovny.

Tím by tento bod měl být vyčerpán a já pouze mohu poprosit o ukončení tohoto bodu a otevření bodu následujícího.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To udělat nemohu, protože musím nejdříve otevřít rozpravu. A potom, když se nikdo nepřihlásí do rozpravy, tak to mohu ukončit. Otevírám tedy rozpravu. Ptám se, kdo se do ní hlásí? Pan předseda klubu ODS. Já kdybych neřídil, tak se taky přihlásím. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: No, já se s tím nemůžu úplně smířit. Místo abychom svobodně volili, tak se tady dozvíme, že 5. ledna uplynula 60denní lhůta, a tudíž paní docentka Zamrazilová, pro kterou bych hlasoval, kdybych měl možnost - tak já tomu vůbec nerozumím. Nejsme na ustavující schůzi. Nestalo se to, že by se ustavující schůze vlekla, trvala měsíce a měsíce a nemohli jsme projednávat. Já to považuji na naprosté selhání volební komise, ať se na mě pan předseda nezlobí. Vůbec tomu nerozumím. Nejsme na první schůzi, ale už na druhé schůzi jsme to mohli volit. A myslím si, že i pro předsedkyni Národní rozpočtové rady je mnohem cennější, když je zvolena Poslaneckou sněmovnou, než takové to úřední: protože uběhla lhůta, tak tam automaticky tu funkci má.

Tak já doufám, že to bylo naposled. Protože to nebylo jednoduché, prosadit vznik Národní rozpočtové rady. První návrh tady byl někdy v roce 2011. Jsme v lednu 2018, a ještě jsme byli schopni prošvihnout termín a vůbec o tom nehlasovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Kdo dál do rozpravy? Pokud nikdo, rozpravu končím a konstatuji, že doc. Ing. Eva Zamrazilová, CSc., se ze zákona stala uplynutím lhůty předsedkyní Národní rozpočtové rady. Alespoň tak, abychom učinili zákonu o jednacím řádu zadost. Končím bod číslo 32. Tedy nepřerušuji, ale končím bod číslo 32.

 

Otevírám bod číslo

 

33.
Návrh na volbu členů Nejvyššího kontrolního úřadu

Žádám pana předsedu Kolovratníka, aby se ujal slova.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Je to poslední z té série volebních bodů. V tomto případě žádné lhůty neuplynuly.

Jak už jsem se v předchozím vystoupení vyjadřoval právě k tomu průběžně aktualizovanému seznamu, tak návrh na volbu členů NKÚ tady ve Sněmovně probíhá průběžně a je volební komisí sledován a dodržován v těch zákonných lhůtách. Tady připomenu, že už 5. června 2016 skončilo funkční období panu Ing. Antonínu Macháčkovi a 19. července 2016 panu Ing. Karlovi Sehořovi. V minulém volebním období minulá Sněmovna provedla čtyři volby na tato neobsazená místa a všechny čtyři volby byly neúspěšné. Jedná se tedy na daná zmíněná dvě místa vlastně už o pátou volbu, samozřejmě v tomto funkčním volebním období této Sněmovny o volbu první. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP