Začátek schůze Poslanecké sněmovny
16. srpna 2013 ve 14.00 hodin
Přítomno: 144 poslanců

 

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 59. schůzi Poslanecké sněmovny a vítám vás na ní. Schůzi jsem svolala podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu, a to na základě žádosti 126 poslanců. Pozvánka vám byla rozdána prostřednictvím poslaneckých klubů ve čtvrtek 8. srpna 2013.

Já vás nejprve samozřejmě požádám, abyste se přihlásili identifikačními kartami. Náhradní karty, které byly oznámeny dopoledne na 57. schůzi, platí i pro tuto schůzi.

 

Přistoupíme k určení ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili ověřovateli pana poslance Františka Laudáta a pana poslance Jiřího Petrů. Ptám se, zda má někdo jiný návrh na ověřovatele. Nemá. Budeme hlasovat tedy o návrhu, který jsem před malou chvílí přednesla.

Zahajuji hlasování číslo 1. Táži se, kdo souhlasí, abychom ověřovateli určili pana poslance Františka Laudáta a pana poslance Jiřího Petrů. Kdo je pro? Proti tomuto návrhu?

V hlasování číslo 1 přítomno 129, pro 119, proti 1. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme ověřovateli 59. schůze Poslanecké sněmovny určili pana poslance Františka Laudáta a pana poslance Jiřího Petrů.

 

Omluvy, které jsem četla dopoledne, platí i pro tuto schůzi. Tedy z 57. schůze platí i pro schůzi 59. Nově jenom sděluji omluvu paní poslankyně Vladimíry Lesenské, která žádá o zrušení omluvy. Paní poslankyně Lesenská žádá o zrušení omluvy, tedy je mezi námi dnes od 14 hodin. To jsou omluvy.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 59. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Já pouze připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze tedy navrhnout žádnou změnu nebo doplnění pořadu. Rovněž tak nelze tento pořad rozšiřovat.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu pořadu schůze. Hlasování ponese pořadové číslo 2.

Zahajuji hlasování číslo 2. Táži se, kdo souhlasí s návrhem pořadu schůze, který byl uveden v pozvánce, v žádosti. Kdo je pro? Proti tomuto návrhu?

V hlasování číslo 2 přítomno 136, pro 126, proti 2. Konstatuji, že pořad schůze byl schválen.

 

Nyní žádá o slovo pan poslanec Petr Gazdík. Prosím.

 

Poslanec Petr Gazdík: Vážená paní předsedkyně, milé kolegyně, milí kolegové, dovoluji si dát procedurální návrh na přerušení této schůze do úterý 20. srpna 14 hodin. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Pan poslanec Marek Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Dobré odpoledne přeji. Já si dovoluji dát pozměňovací návrh k tomuto procedurálnímu návrhu, a to aby schůze nebyla přerušena do 20. srpna, ale aby byla přerušena do úterý 3. září do 14 hodin.

Stručné odůvodnění. Dobře víme, že jsme tady minulý týden dokončili legislativu k občanskému zákoníku, že jsme dnes schválili dva zákony ve třetím čtení, a není vůbec jasné, jakým způsobem se k nim má do budoucna chovat Senát. Zaznamenali jste všichni výroky předsedy Ústavního soudu pana Rychetského, který nejprve řekl, že v okamžiku rozpuštění Poslanecké sněmovny není možné, aby Senát už vůbec pokračoval v legislativním procesu, pak to bral zpátky, že možná v něm možné pokračovat je. Já myslím, že minimálně toto by mělo být vyjasněno a že by bylo férové vůči občanům této země, aby ty zákony, které tady byly schváleny ve třetím čtení, abychom počkali na výsledek Senátu, který, věřím, že když si dokáže pospíšit, tak to dokáže během 14 dnů zvládnout. Myslím, že je úplně zbytečné teď tady šturmovat. Těch 14 dní je úplně jedno. Upřímně řečeno, byl-li by zájem vypsat předčasné volby na 25. a 26. října, tak jak byly avizovány prezidentem republiky, tak samozřejmě se dají stihnout i v případě, že by se Sněmovna rozpustila až 3. září.

Takže doporučuji, abychom přerušili tuto schůzi do 3. září nikoliv do 20. srpna. Berte to jako pozměňovací návrh k procedurálnímu návrhu pana kolegy Gazdíka.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nejprve budeme hlasovat o návrhu pana poslance Marka Bendy. Slyšeli jste, že žádá, aby 59. schůze byla přerušena do 3. září. Pokud tento návrh neprojde, budeme hlasovat o návrhu pana poslance Petr Gazdíka, který tady přednesl procedurální návrh na přerušení schůze do úterý 20. 8. do 14 hodin.

 

Nejprve tedy hlasujeme o návrhu pana poslance Marka Bendy, přerušení 59. schůze do 3. září.

Zahajuji hlasování číslo 3. Táži se, kdo souhlasí s návrhem pana poslance Marka Bendy. Kdo je pro? Proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 3 přítomno 141, pro 33, proti 105. Tento návrh přijat nebyl.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu pana poslance Petra Gazdíka, který podává procedurální návrh, aby 59. schůze byla přerušena do úterý 20. 8. do 14 hodin.

Zahajuji hlasování číslo 4. Ptám se, kdo souhlasí... Pardon, já musím prohlásit toto hlasování za zmatečné, protože jsem nezaregistrovala přihlášku paní poslankyně Jany Černochové. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP