(17.50 hodin)
(pokračuje Pospíšil)

Přicházíme k bodu 10, kterým je

 

10.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 147/2002 Sb., o Ústředním
kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském a o změně některých souvisejících
zákonů (zákon o Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském),
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 944/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr zemědělství Miroslav Toman a zpravodaj zemědělského výboru poslanec Jiří Papež. Návrh na zamítnutí ani pozměňovací návrhy nebyly předneseny.

Otevírám rozpravu. Do rozpravy se, pokud se správně... Pan předseda klubu KSČM Kováčik. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Jenom velmi krátce k tomuto tématu. Protože běží příprava tohoto zákona již velkou řadu měsíců, jsou různé dohady a různé připomínky, má-li se sloučit Státní rostlinolékařská správa a Ústřední zkušební a kontrolní ústav zemědělský. My, co máme určitou historickou paměť, si vzpomínáme, že v polovině devadesátých let na návrh kolegů z Občanské demokratické strany došlo k vydělení toho ústavu z jeho mateřského ústavu, a teď opět na návrh vlády, která obsahuje především ODS, v tomto smyslu dochází ke znovuvrácení, znovusjednocení té tematiky. Takže navzdory tomu, že občas jsou nějaké připomínky, budeme postupovat podle hesla "co ODS rozloučila, to nechť si ODS znovu sloučí". Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. Ptám se, kdo se ještě hlásí do rozpravy. Nikoho nevidím, rozpravu končím. Ptám se na závěrečná slova pana navrhovatele a zpravodaje, zda chtějí, či nikoliv. Pan ministr nechce, pan zpravodaj také ne.

 

Vzhledem k tomu, že zde nebyly žádné pozměňovací návrhy, budeme hlasovat o celém návrhu zákona.

Poprosím pana navrhovatele i zpravodaje o stanovisko k celému návrhu zákona. Pane navrhovateli, ministře? (Souhlas.) Pan zpravodaj? (Také souhlas.) Děkuji pěkně.

Zahajuji tedy hlasování. Kdo je pro návrh? Kdo je proti návrhu?

hlasování pořadové číslo 60 přihlášeno 139 poslanců, pro návrh 106, proti 3. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme přijali návrh zákona, byl s ním vysloven souhlas, a uzavírám bod 10.

 

Přecházíme k bodu 11, což je

 

11.
Návrh poslanců Petra Bendla, Pavola Lukši, Jiřího Papeže, Ladislava Skopala
a Pavla Kováčika na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 503/2012 Sb.,
o Státním pozemkovém úřadu a o změně některých souvisejících zákonů,
zákon č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů
(lesní zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 229/1991 Sb.,
o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 950/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele pan poslanec Petr Bendl, předpokládám, a zpravodaj zemědělského výboru pan poslanec Josef Šenfeld. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 950/3.

Otevírám rozpravu k tomuto návrhu zákona. Pan poslanec Bendl. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já budu velmi stručný, neboť jsem k tomuto návrhu zákona hovořil podrobně už v prvním a druhém čtení. Jenom se vyjádřím k pozměňovacím návrhům, tak jak je mají jednotliví poslanci a poslankyně na stole.

Úplně zjednodušeně, jako předkladatelé souhlasíme s tím, aby byla doplněna novela zákona o návrh zemědělského výboru a stejně tak o návrhy pana poslance Jiřího Papeže. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. Jsme stále v rozpravě. Kdo se chce ještě vyjádřit? Nikoho nevidím, rozpravu tedy končím. Pokud se již nikdo nehlásí, ptám se ještě na závěrečná slova pana zpravodaje, pana navrhovatele. Nikoli.

Přikročíme tedy k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil. Pane zpravodaji, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Šenfeld: Takže procedura by mohla být jednoduchá. Navrhuji, abychom jako celek hlasovali o pozměňovacích návrzích pod písmenem A a potom následně hlasovali o pozměňovacích návrzích pod písmenem B pana Papeže.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. Má prosím někdo námitku proti této jednoduché proceduře? V zásadě jde o dvě hlasování u pozměňovacích návrhů. Nikdo žádnou námitku nemá, tedy přivolám kolegy a hned zahájíme hlasování.

Pane zpravodaji, prosím první návrh a vaše stanovisko.

 

Poslanec Josef Šenfeld: První návrh - budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích pod písmenem A a moje stanovisko je kladné. (Navrhovatel: Souhlas.)

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh? Kdo je proti návrhu?

hlasování pořadové číslo 61 přihlášeno 139 poslanců, pro návrh 126 poslanců, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Josef Šenfeld: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích pod písmenem B pana poslance Papeže. Stanovisko kladné. (Navrhovatel: Také souhlas.)

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh? Kdo je proti návrhu?

hlasování pořadové číslo 62 přihlášeno 141 poslanců, pro návrh 101, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Mohu tedy konstatovat, že jsme se vypořádali se všemi pozměňovacími návrhy.

 

Nyní přednesu návrh závěrečného usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Petra Bendla, Pavola Lukši, Jiřího Papeže, Ladislava Skopala a Pavla Kováčika na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 503/2012 Sb., o Státním pozemkovém úřadu a o změně některých souvisejících zákonů, zákon č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 950, ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

Poprosím o závěrečná stanoviska. Pane navrhovateli? (Souhlas.) Pane zpravodaji? (Souhlas.) Děkuji pěkně.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh? Kdo je proti návrhu?

hlasování číslo 63 přihlášeno 142 poslanců, pro návrh 105 poslanců, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Uzavírám bod 11. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP