Začátek schůze Poslanecké sněmovny
17. července 2013 v 16.00 hodin
Přítomno: 171 poslanců

 

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Dámy a pánové, ještě jednou dobrý den. Zahájím 56. schůzi Poslanecké sněmovny. Konstatuji, že schůzi svolala předsedkyně Sněmovny podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti 50 poslanců. Pozvánka vám všem byla rozeslána ve středu 10. července t. r.

Požádám vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami, a současně odkazuji na seznam náhradních karet, které byly vydány na 55. schůzi. Rovněž odkážu na omluvy, které byly předneseny na 55. schůzi, a navíc k tomu se omlouvá pan poslanec Votava ze zdravotních důvodů, paní poslankyně Konečná z osobních důvodů a pan poslanec Chalupa ze zdravotních důvodů. To jsou všechny omluvy.

 

Nyní bychom přistoupili k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom za ověřovatele určili pana poslance Václava Klučku a paní poslankyni Lenku Kohoutovou. Zeptám se, zda je zde jiný návrh. Není tomu tak. Takže o tom budeme hlasovat.

Zahájím hlasování a zeptám se, kdo je pro, aby byli určeni tito dva ověřovatelé. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování má číslo 1. Přihlášeno je 142 kolegyň a kolegů, pro 134, proti nebyl nikdo. Konstatuji, že jsme ověřovateli určili pana poslance Klučku a paní poslankyni Kohoutovou.

 

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 56. schůze. Jeho návrh je uveden na pozvánce. Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze tedy navrhnout změnu nebo doplnění pořadu a tento pořad také nelze rozšiřovat.

Nyní tedy budeme hlasovat o návrhu pořadu... Pardon, omlouvám se, pan předseda klubu KSČM, pan poslanec Kováčik. Prosím, máte slovo.

Prosím o klid, aby bylo pana poslance dobře slyšet.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, vážená vládo, paní a pánové, děkuji za slovo a dovolte mi, abych vás také hezky pozdravil u příležitosti tohoto nádherného letního dne, který trávíme prací, a nebo v případě této schůze, v případě tohoto programu, který byl stanoven na podpisy, alespoň dojmem, že Poslanecká sněmovna je práceschopná navzdory krizi. To je to, řekněme, mírně pozitivní.

Máme na programu, tuším, 14 bodů ve třetích čteních, které jsou takzvaně nekonfliktní nebo nekontroverzní. Přiznám se, že i se mnou jako s předsedou poslaneckého klubu byly tyto body konzultovány v tom smyslu, že jestli tam je něco, co je pro nás absolutně problematické, že se budeme bavit o tom, jestli tedy budou, nebo nebudou takové body zařazeny. Nejsou to body problematické. Některé si holt vládní koalice bude muset prohlasovat sama. U některých bodů klub KSČM je připraven hlasovat pozitivně, protože o nás je dlouhodobě známo, že hlasujeme o věci, nikoliv o tom, kdo ty návrhy předkládá, tedy o té osobě či instituci, která ty návrhy předkládá.

Ale přece jenom bych rád - a je škoda, že nelze rozšiřovat program schůze -, aby také ty možná trochu kontroverznější body, ty důležitější body, byly v dohledné době projednány. Již drahnou dobu, a dnes o tom také na té předchozí schůzi byla řeč, již drahnou dobu se snaží Poslanecká sněmovna napravit tu hrůzu, která se jmenuje sKarta. Již drahnou dobu se snaží Poslanecká sněmovna vyřešit - a dnes zemřela další oběť metanolové aféry - zákon o povinném značení lihu tak, aby pokud možno bylo předcházeno situacím, které by vedly k podobným dramatům, jako jsme tady zažívali s metanolovou aférou. A najde se jistě řada dalších věcí, které je nutno, s pracovitostí Poslanecké sněmovně vlastní, projednat. Chtěl bych vyslovit přesvědčení, že se tomu brzy tak stane.

Dnes tady jednáme o věcech nekontroverzních, dnes tady tedy předvádíme, že Poslanecká sněmovna je orgánem pracovitým. Já k tomu přeji hezký dobrý den. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji panu předsedovi za hezké přání. Ještě než dám slovo panu poslanci Tejcovi, konstatuji, že pan poslanec Josef Novotný starší má číslo náhradní karty 57. Slovo má předseda poslaneckého klubu sociální demokracie. Prosím.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji za slovo. Aby byl pro pana poslance Kováčika den ještě hezčí, tak bych ho chtěl uklidnit, že na sKarty se dostane. Poslanecký klub sociální demokracie již shromáždil příslušný počet více než čtyřiceti podpisů a navrhne konání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny právě ke třetímu čtení tohoto zákona tak, aby se konalo nejpozději v první polovině srpna, tedy v době, kdy se Poslanecká sněmovna sejde, aby hlasovala o vyslovení důvěry vládě pana premiéra Rusnoka. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: To byl pan předseda Tejc.

 

Pokud se nikdo dál nehlásí, dám hlasovat o návrhu pořadu 56. schůze tak, jak byl písemně předložen.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro takto navržený pořad schůze, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování má číslo 2. Přihlášeno je 155 kolegyň a kolegů, pro 142, proti 1. Konstatuji, že pořad schůze byl schválen.

 

A ještě vzhledem k tomu, že zde máme návrhy zákonů ve třetím čtení, budeme muset rozhodnout o tom, že Poslanecká sněmovna může hlasovat o třetích čteních i mimo vyčleněnou dobu, která je stanovena jednacím řádem.

Zahájím hlasování o této věci. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování má číslo 3. Přihlášeno je 157 kolegyň a kolegů, pro 135, proti 2. I s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Tím jsme učinili zadost formalitám a přistoupíme k projednávání zákonů tak, jak jsme stanovili v pořadu schůze. Prvním bodem je

 

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 565/1990 Sb.,
o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 737/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal pan ministr financí Jan Fischer a zpravodaj rozpočtového výboru pan Vladislav Vilímec. Pozměňovací návrhy jsme obdrželi ve sněmovním tisku 737/4.

Otevírám rozpravu. Ptám se, zda se do ní někdo hlásí... Prosím, pane ministře máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP