(10.50 hodin)
(pokračuje Votava)

Podle současného zákona, pokud se nemýlím, není třeba ani nahlašovat umístění stánku nebo mobilního prodejního zařízení, pokud tam není déle než tři měsíce. Myslím si, že opravdu bychom se měli v dalším projednávání zabývat tím, jak zprůhlednit prodávání alkoholu ve stáncích, především proto, aby byla účinná kontrola.

Takže si myslím, že zákon, tak jak je postaven, možná s otázkou stánkového prodeje, to si myslím, že by se mělo ještě podrobit důkladné diskusi, je určitě přijatelný a budeme ho podporovat. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní se zeptám na další přihlášku do rozpravy. Děkuji panu poslanci Votavovi. Nikdo další se nehlásí, obecnou rozpravu tedy končím.

Budeme se věnovat návrhům na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhuje přikázat tento návrh k projednání výboru hospodářskému. Ptám se, zda má někdo jiný návrh na přikázání. Není tomu tak.

 

Zahajuji hlasování číslo 51. Ptám se, kdo souhlasí s tím, aby byl tento návrh zákona přikázán výboru hospodářskému. Proti tomuto návrhu?

V hlasování číslo 51 přítomno 173, pro 115, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že návrh zákona byl přikázán výboru hospodářskému.

 

Končím projednávání bodu číslo 72 sněmovního tisku 941 v prvém čtení. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo 20. Je to

 

20.
Návrh Zastupitelstva Ústeckého kraje na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění
pozdějších předpisů, zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích,
ve znění pozdějších předpisů a zákon č. 565/1990 Sb.,
o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 495/ - druhé čtení

Tento bod byl přerušen, jeho projednávání, v úterý 19. 3. po úvodním slově pana poslance Josefa Šenfelda, kterého nyní žádám, aby se ujal slova. Prosím.

 

Poslanec Josef Šenfeld: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážení kolegové, s vaším dovolením bych pokračoval tam, kde jsem včera po 19. hodině skončil.

Zásadním problémem zákona o loteriích, ustanovení § 50 odst. 3, které Ministerstvu financí České republiky umožňuje legálně popřít smysl a obejít dikci zákona o loteriích, nadále zůstává součástí právního řádu České republiky. Ministerstvo financí České republiky povoluje loterie a jiné podobné hry, které nejsou v zákoně v části první až čtvrté upraveny, to je ty, které předběhly právní rámec zákona, za předpokladu, že v povolení budou všechny podmínky provozování takové loterie a jiné podobné hry podrobně stanoveny. Toto ustanovení umožňuje, aby rozhodnutí ministerstva nahradilo zákonné podmínky, které musí být ve všech ostatních případech dodrženy. Toto ustanovení zakládá nerovnost mezi žadateli o vydání povolení a subjektem, který stojí mimo režim předmětné úpravy, a zásadně oslabuje postavení obcí v rámci jejich regulace i povolování.

Zrušení dosavadního § 50 odst. 3 zákona o loteriích je rovněž nutno považovat za zásadní protikorupční opatření.

V souvislosti s tímto navrhujeme novou definici pojmu loterií a jiných podobných her, aby nebyl prostor pro povolování v nynější právní úpravě konkrétně popsaných loterií a her. Taktéž přesně definujeme pojem kasino za účelem odlišení pravých a nepravých kasin.

Návrh Ústeckého kraje může být v důsledku nově přijatých zákonů provedených zákonem číslo 420/2001 Sb., o změně některých zákonů v souvislosti s přijetím zákona o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim, zákonem číslo 458/2011 Sb., o změně zákonů souvisejících se zřízením jednoho inkasního místa a dalších změnách daňových a pojistných zákonů, a zákona číslo 300/2011 Sb., který provedl obsahově stěžejní zásahy do zákona o loteriích formou příslušných pozměňovacích návrhů, zestručněn o části, které byly již věcně vyřešeny.

V podrobné rozpravě navrhnu pozměňovací návrhy. Důvodem je, že návrh zákona byl předložen do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky dne 20. září 2011, přičemž v prvním čtení v Poslanecké sněmovně tento návrh jako projednávaný sněmovní tisk 495 prošel až 25. září 2012. V období mezi předložením návrhu zákona a ukončením jeho prvního čtení zatím Parlament České republiky schválil a přijal několik novelizací zákona o loteriích. Jedná se zejména o zákon číslo 300/2011 Sb., kterým se mění zákon číslo 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, zákon číslo 420/2011 Sb., o změně některých zákonů v souvislosti s přijetím zákona o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim, zákon číslo 457/2011 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o finanční správě České republiky s účinností od 1. ledna 2013, a zákon číslo 458/2011 Sb., o změně zákonů souvisejících se zřízením jednoho inkasního místa a dalších změnách daňových a pojistných zákonů, účinnost v případě zákona o loteriích a souvisejících zákonů převážně od 1. ledna 2012.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci a zároveň členu Zastupitelstva Ústeckého kraje Josefu Šenfeldovi za toto úvodní slovo a oznamuji, že návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru a výboru pro zdravotnictví. Usnesení rozpočtového výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 495/2, výbor pro zdravotnictví předložil záznam z jednání, který byl doručen jako sněmovní tisk 495/3. Prosím nyní o slovo zpravodaje výboru rozpočtového pana poslance Pavla Svobodu.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Já s dovolením přečtu usnesení rozpočtového výboru ze dne 10. října 2012, kdy rozpočtový výbor doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby návrh Zastupitelstva Ústeckého kraje na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění pozdějších předpisů, zákon číslo 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, a zákon číslo 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, tisk 495, zamítla. Současně rozpočtový výbor zmocňuje zpravodaje, aby s tímto seznámil Poslaneckou sněmovnu, což jsem tímto učinil.

Na základě toho v podrobné rozpravě samozřejmě navrhnu zamítnutí tohoto návrhu zákona.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Děkuji vám, pane zpravodaji. Nyní dostane slovo zpravodaj výboru pro zdravotnictví. Místo pana kolegy Borise Šťastného se této role ve druhém čtení ujme slova pan poslanec Igor Svoják. Prosím.

 

Poslanec Igor Svoják: Hezké dopoledne vážená paní předsedkyně, vážená vládo, kolegyně, kolegové. Zdravotní výbor projednal tuto záležitost na 21. schůzi 27. listopadu 2012 a nepřijal k tomu žádné usnesení.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Svojákovi a otevírám obecnou rozpravu. Je do ní přihlášen pan poslanec Josef Novotný starší. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP