(10.10 hodin)
(pokračuje Doktor)

Ale protože mě postup řádného hospodáře vede také míti v paměti náklady takových operací, zdůrazňuji, že uvažuji zásadně o zpoplatněné službě. Každý z vlastníků, každý z nás, každý z vás tedy katastru nemovitostí uvede ve výběru škály způsobů komunikace - datová schránka, doporučený dopis, SMS brána, e-mailová pošta s unikátní jedinečnou adresou, kterou si sám uvede. To bude způsob, kterým katastr nemovitostí jemu v chráněné lhůtě oznámí to nadání, ten pokus učinit tam ten zápis. A pakliže vlastník neodpoví, případně svolí souhlasem, bude tento zápis dokončen a bude míra právní jistoty samozřejmě povýšena tak, že zápis nepochybně bude moci býti vnímán jako konstitutivní a validní.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Doktorovi a zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy k tomuto bodu. Ale žádnou přihlášku neregistruji, takže obecnou rozpravu ukončím a budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh k projednání výboru zemědělskému. Ptám se, zda má někdo jiný návrh na přikázání. Není tomu tak. Pardon. Omlouvám se, pan poslanec Michal Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: Omlouvám se, asi jsem se nehlásil dostatečně viditelně. Já jsem se už před měsícem či dvěma pokoušel komunikovat prosbu, a s ní byl vysloven souhlas, aby tuto věc projednal i výbor ústavněprávní. Myslím, že ty věci související s ochranou práv vlastníků ve smyslu ústavní ochrany vlastnictví jsou zjevné. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Je ještě další návrh na přikázání? Není žádný. Budeme tedy rozhodovat o těchto dvou.

 

Nejprve rozhodneme o návrhu na přikázání výboru zemědělskému.

Zahajuji hlasování číslo 252. Kdo je pro to, aby tato materie byla přikázána výboru zemědělskému? Kdo je proti?

Hlasování číslo 252, přítomno 143, pro 114, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Nyní návrh pana poslance Michala Doktora - přikázání výboru ústavněprávnímu.

Zahajuji hlasování číslo 253. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Proti?

Hlasování číslo 253, přítomno 143, pro 114, proti 3. Návrh byl také přijat.

 

Konstatuji tedy, že návrh zákona byl přikázán k projednání výboru zemědělskému a výboru ústavněprávnímu. Tím končím projednávání bodu 78, sněmovního tisku 778, v prvém čtení. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji, ale oba požádám, aby zůstali na svých místech, protože budou provázet i následující bod.

 

Zahajuji tedy projednávání bodu

 

79.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím zákona o katastru nemovitostí
/sněmovní tisk 779/ - prvé čtení

Pana ministra zemědělství Petra Bendla požádám o úvodní slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Bendl Děkuji za slovo. Paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, v souvislosti s návrhem nového katastrálního zákona je nezbytné provést úpravu také některých dalších zákonů. Jedná se zejména o zákon o správních poplatcích, kam je třeba zařadit poplatek za uložení prohlášení vlastníka domu, který je navrhován v poloviční výši poplatku za vklad práva, neboť jde o jednodušší úkon, dále o drobné změny v horním zákoně, zákoně o obcích a také v zákoně o zeměměřictví.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Prosím nyní o slovo zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Josefa Šenfelda.

 

Poslanec Josef Šenfeld: Vážení kolegové, návrh zákona je standardním návrhem předpisu provádějícího dílčí změny v jiných zákonech, jejichž potřeba je vyvolána přijetím právě zákona o katastru nemovitostí, katastrálního zákona. Například je nutné zajistit nový správný poplatek pro přijetí úplného znění prohlášení o rozdělení práva k domu a k pozemku na vlastnické právo k jednotkám, uložení do Sbírky listin, které se do katastru nemovitostí dříve neukládalo, je umožněno vyhotovovat ověřené geometrické plány v elektronické podobě.

Finanční dopady do veřejného sektoru na podnikatele, spotřebitele a občany se neočekávají. Administrativní zátěž podnikatelů by neměla nijak vzrůst. Naopak, díky vyšší informační hodnotě údajů v katastru nemovitostí by měla poklesnout. Doporučuju propustit prvním čtením.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu a nemám do ní žádné přihlášky. Hlásí se někdo ze svého místa? Nehlásí. Končím obecnou rozpravu. Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh k projednání zemědělskému výboru. Zeptám se pana poslance Doktora. Je zde návrh na přikázání zemědělskému výboru. U tohoto doprovodného návrhu - ne, nemá návrh obdobný jako u předchozího bodu. A nikdo další se nehlásí s jiným návrhem na přikázání. Proto rozhodneme o tomto přikázání jediném.

 

Zahajuji hlasování číslo 254. Ptám se, kdo souhlasí s přikázáním výboru zemědělskému. Kdo je proti návrhu?

Hlasování číslo 254, přítomno 143, pro 107, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že návrh zákona byl přikázán k projednání zemědělskému výboru. Končím projednávání bodu 79, sněmovního tisku 779, v prvém čtení. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

Seznámím vás s další omluvou, která mi byla doručena. Dnes od 12 hodin se z rodinných důvodů omlouvá pan poslanec Jan Čechlovský.

 

Budeme se věnovat následujícímu bodu. Tím je bod

 

45.
Návrh poslanců Michala Babáka, Davida Kádnera a Kateřiny Klasnové
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 295/2012 Sb., kterým se mění
zákon č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení výnosů některých daní
územním samosprávným celkům a některým státním fondům
(zákon o rozpočtovém určení daní), ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 370/2011 Sb., kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani
z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 844/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Bylo navrženo, abychom postupovali ve zrychleném čtení, tedy podle § 90 odst. 2, ale proti tomu bylo podáno veto poslanců České strany sociálně demokratické, takže nebudeme moci v tomto zrychleném postupu dále pokračovat.

Oznamuji, že tento bod byl přerušen ve středu 13. 2. v obecné rozpravě, a my tedy můžeme v obecné rozpravě pokračovat. A já se zeptám, kdo se hlásí. Pan poslanec Braný. Prosím.

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji za slovo. Paní předsedkyně, já se sice hlásím, ale posledně, když jsme to projednávali minulou středu, tak jsem přerušil své vystoupení. Tak jsem počítal, že budu automaticky dál na tabuli, ale nestalo se tak, takže neudělám to jako nové vystoupení - že bych to vzal zase od začátku. Pan ministr financí říkal, že je to podnětné, a příště abych mu to dal písemně, že s tím bude více pracovat. Takže to do budoucna učiním. Berte mé vystoupení jako pokračování vystoupení z minulého týdne, ze středy, které bylo přerušeno.

Jenom pro rekapitulaci. Reagoval jsem na to, že pan ministr financí a vláda mají složitou pozici, protože v republice je to plné anomálií. Jedna z nich je, že je moc obcí, přes 6,5 tisíce, a že je těžké takovouto věc postihnout. Potom jsme hovořili o složitosti řešení případu malých obcí. Já jsem k tomu jenom konstatoval, že oceňuji, že Ministerstvo financí drží to, co řekl ministr při projednávání rozpočtového určení daní ve středu, to znamená, že u těch 57 obcí a zejména potom u těch, kterým to kleslo o více jak 20 %, bude vyčleněna částka, která jim bude kompenzovat propady ze sdílených daní. Pro rok 2013 se tak stalo, je tam 15 milionů a obce můžou čerpat tuto částku, ty, kterých se to týká, to jsou ty malé obce zpravidla jenom. To je jedna poznámka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP