(9.40 hodin)
(pokračuje Grospič)

Zda by se týkalo také třeba přečinů, a ne jenom trestných činů, a případně jaké délky odnětí svobody, nebo zda by se to týkalo obecně na jakýkoli výrok o rozhodnutí, že se dotyčný odsuzuje k odnětí trestu svobody nepodmíněně. Pak si myslím, že by bylo velice dobře, aby bylo i v této souvislosti zmíněno, že právě tato Sněmovna za určitých okolností i za vědomého využití poslanců vládní strany samozřejmě použila mandáty poslanců, kteří byli odsouzeni k trestu odnětí svobody. Tak to je druhá věc.

A potom bych se přikláněl k tomu, aby v rámci diskuse navržené předlohy se také vedla zcela legitimní diskuse o tom, na co tady upozorňovali už nesčetněkrát poslanci Komunistické strany Čech a Moravy, že nejde jenom o trestnou činnost, která je páchána řadou poslanců a stala se takovým jedním doplňkem, takovým bonmotem doplňujícím pohled veřejnosti na dnešní Poslaneckou sněmovnu a některé poslance z řady politických stran, ponejvícero z vládních, ale že by se také mělo zcela vážně diskutovat o dlouhodobé bolesti této Sněmovny a to je otázka o vztahu mandátu k volební straně, která navrhuje poslance a za niž poslanci kandidují do Poslanecké sněmovny, a nejsou nijak vázáni potom k této politické straně a zcela účelově přecházejí či zakládají nové politické strany i politické kluby bez ohledu na vůli voličů a výsledek parlamentních voleb.

Čili znovu se přimlouvám, aby také souběžně s tím byla věnována diskuse a pozornost návrhu, který je zde v Poslanecké sněmovně a zabývá se otázkou vázaného mandátu a možnosti zániku mandátu na základě podnětu volební strany Nejvyššímu správnímu soudu.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Další přihlášku do obecné rozpravy neregistruji. Hlásí se někdo z místa? Protože nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím.

Paní předsedkyně jako navrhovatelka bude mít závěrečné slovo. Prosím, paní předsedkyně.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové, já vám chci jenom poděkovat za pozornost, kterou jste věnovali úvodu projednávání tohoto bodu. Jak již jsem řekla, očekávám, že to nebude snadné, nicméně nabízí se i řada řešení, která, jak si myslím, že by i pochybnosti, které jsou vzneseny ve stanovisku vlády, mohla odstranit.

Jedním z takových řešení - pokusím se jenom nastínit ve stručnosti - by mohlo být toto: Jak jistě víte, máme-li vydat poslance k trestnímu stíhání, je to Sněmovna, která je jakoby první na řadě. Ona činí ten první krok, ona rozhodne o tom, že poslanec k trestnímu stíhání bude vydán. Pakliže rozhodne že ano, tak se rozeběhne soudní řízení, vyšetřování a v případě, že skončí soudem a soud by rozhodoval o tom, že je udělen nepodmíněný trest za trestný čin, tak si myslím, že řešením pro nás by mohlo být, že teprve Sněmovna by v takovém případě rozhodovala o ztrátě mandátu - čili to kolečko by se uzavřelo. Jako první bychom souhlasili se stíháním a jako poslední bychom stvrdili nakonec to, zda mandát má být, nebo nemá být odňat. Jistě je možné diskutovat, že by to mohla být například ústavní většina, která by tak rozhodla, aby byly rozptýleny všechny pochybnosti, které jednak čtu ve stanovisku vlády, a myslím si, že i vám, jak nad tou věcí přemýšlíte, řada pochybností tane na mysl. Tím nechci předjímat vůbec rozhodování a jednání ústavněprávního výboru, kterému bude pravděpodobně tato materie přikázána, ale uvádím to jako jednu z možností, jako jedno téma do budoucí diskuse.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, paní předsedkyně. Pane zpravodaji, přejete si závěrečné slovo? Ne. Protože v rozpravě žádný návrh nepadl, můžeme se zabývat návrhem na přikázání.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavněprávnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Nemá, tak můžeme přistoupit k hlasování.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby tento návrh byl přikázán k projednání ústavněprávnímu výboru? Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 250. Přihlášeno 142, pro 123, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání ústavně právnímu výboru. Tím končím projednávání tohoto bodu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové, budeme pokračovat v programu. Zahajuji projednávání bodu

 

172.
Návrh Pravidel hospodaření poslaneckých klubů pro rok 2013
/sněmovní dokument 5342/

Podle § 87 odst. 2 našeho jednacího řádu předkládá organizační výbor Poslanecké sněmovně ke schválení návrh pravidel hospodaření poslaneckých klubů pro každý kalendářní rok. V této souvislosti vám byl doručen sněmovní dokument 5342, který obsahuje usnesení organizačního výboru číslo 340 z jeho 72. schůze ze dne 24. ledna tohoto roku.

Poprosím paní poslankyni Hanu Orgoníkovou, která je členkou organizačního výboru, aby tento návrh odůvodnila. Prosím.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Děkuji, paní předsedkyně. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, k návrhu pravidel hospodaření poslaneckých klubů pro rok 2013 bych uvedla, že tento návrh, který byl schválen na schůzi organizačního výboru 24. ledna 2013, je ve znění schválených pravidel hospodaření pro rok 2012, s tím, že měsíční příspěvek je stanoven pevnou částkou na jednotlivé poslanecké kluby ve výši 24 500 korun a variabilní částkou ve výši 3 550 korun na každého člena klubu.

Pravidla hospodaření poslaneckých klubů pro rok 2013 doporučuji Poslanecké sněmovně ke schválení.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní poslankyni Orgoníkové. Zahajuji obecnou rozpravu. Nemám do ní žádné přihlášky, takže se zeptám, zda se někdo hlásí. Nehlásí se nikdo, končím tedy obecnou rozpravu. Zahajuji rozpravu podrobnou. Paní poslankyni Orgoníkovou jenom v rámci podrobné rozpravy požádám, aby odkázala na ten návrh.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Navrhuji, aby Poslanecká sněmovna schválila pravidla hospodaření poslaneckých klubů pro rok 2013.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Je ještě nějaký jiný návrh v rámci podrobné rozpravy? Není. Končím podrobnou rozpravu.

 

Budeme hlasovat o návrhu usnesení, které nám bylo písemně předloženo a také jej uvedla paní zpravodajka Orgoníková.

Zahajuji hlasování číslo 251. Ptám se, kdo je pro přijetí tohoto usnesení? Proti návrhu?

Hlasování číslo 251. Přítomno 142, pro 115, proti 1. Návrh usnesení jsme tedy schválili a projednali jsme bod 172.

 

Ještě bych vás seznámila se dvěma omluvami. Pan poslanec Jan Farský se omlouvá dnes od 9.40 hodin a také se omlouvá od 10 hodin pan poslanec Miroslav Bernášek z pracovních důvodů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP