(9.10 hodin)
(pokračuje Němcová)

Tím jsme se vyrovnali v úvodu schůze s pořadem a budeme se moci věnovat prvnímu z pevně zařazených bodů. Zahajuji projednávání bodu číslo

 

132.
Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb.,
o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých
zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 759/ - třetí čtení

Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujal místo za navrhovatele pan senátor Tomáš... Jiří Oberfalzer. Omlouvám se, já zde mám napsaného pana senátora Grulicha, ale jste dva zpravodajové. Takže vítám pana senátora Jiřího Oberfalzera. Prosím také ke stolku zpravodajů pana poslance Václava Baštýře. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 759/4.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení. Opakuji, že je otevřena rozprava ve třetím čtení. Ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím a přikročíme tedy k hlasování o pozměňovacích návrzích. Požádám pana zpravodaje, aby nám navrhl postup.

 

Poslanec Václav Baštýř: Dobré ráno, paní předsedající, paní předsedkyně, dámy a pánové, dovolte mi, abych provedl jednoduchým hlasováním tento zákon a tento sněmovní tisk 759. V odborné diskusi na hospodářském výboru byl jenom jeden pozměňovací návrh komplexní. Byl pod číslem 226 z 16. ledna 2013. Jiné pozměňovací návrhy podávány nebyly. Návrh na zamítnutí zákona podán také nebyl, takže budeme hlasovat pouze o jednom pozměňovacím návrhu komplexním od hospodářského výboru. (V sále je silný hluk.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Nevidím, že by byla nějaká námitka, ani není třeba hlasovat o proceduře, protože je opravdu jednoduchá, a budeme moci toto hlasování zahájit. Ještě přivolávám naše kolegy do jednacího sálu. Zeptám se pouze na stanoviska.

 

Pan zpravodaj oznámil, že tedy budeme hlasovat o návrhu, který je obsažen v usnesení hospodářského výboru číslo 226 jako o celku. Námitku proti tomuto postupu jsem nezaznamenala.

Táži se na stanoviska pana zpravodaje. (Kladné.) Pana senátora, prosím. (Neutrální.) Neutrální.

Zahajuji hlasování číslo 247. Táži se, kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu hospodářského výboru. Proti návrhu?

Hlasování číslo 247, přítomno 130, pro 123, proti 2, návrh byl přijat.

 

Budeme tedy hlasovat o celém zákonu. Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se senátním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změně některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 759."

Stanoviska prosím. (Zpravodaj: Kladné.) Pana senátora prosím o stanovisko. (Kladné.)

Zahajuji hlasování číslo 248. Kdo je pro přijetí návrhu zákona? Proti?

Hlasování číslo 248, přítomno 134, pro 129, proti nikdo, návrh byl přijat.

 

Tím jsme projednali bod číslo 132, sněmovní tisk 759. Děkuji panu senátorovi, děkuji též panu zpravodaji.

 

Můžeme zahájit projednávání dalšího bodu. Zahajuji tedy projednávání bodu číslo

 

49.
Návrh poslanců Marka Bendy a dalších na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem
funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců
a poslanců Evropského parlamentu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 894/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Prvé čtení podle § 90 odst. 2 bylo navrženo, ale já musím oznámit, že je předloženo veto poslanců ČSSD. Takže dodám, že stanovisko vlády bylo doručeno jako sněmovní tisk 894/1 a prosím, aby tento návrh uvedl pan poslanec Marek Benda, který je zástupcem dalších navrhovatelů. Prosím. (Trvalý silný hluk v sále.)

 

Poslanec Marek Benda: Děkuji. Paní předsedkyně, vážené dámy a vážení pánové, já se budu snažit příliš nezdržovat, ale všichni víme, že jsme se dostali do poměrně nešťastné situace, že dochází k tomu, že ve Sněmovně jsou poslanci, kteří nemohou vykonávat svůj mandát z důvodu ať už krátkodobého zajištění ve výkonu vazby, nebo nástupu výkonu trestu.

Je tady návrh, který budeme projednávat vzápětí, který směřuje k tomu, aby takový poslanec, který byl odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, přišel o svůj mandát, ale všichni asi tušíme, že tam se budeme muset bavit o nějaké ústavní rovině a že to zřejmě bude možné, aby platila až od příštího volebního období.

Proto poslanecký klub ODS, kterého se to, upřímně řečeno, týká a nijak se tím nemůžeme chválit, navrhl, aby alespoň v těch případech, kdy poslanec nastoupí do výkonu trestu odnětí svobody, resp. poslanec nebo senátor, aby neměl nárok na plat a další náležitosti ze Sněmovny. Pokládáme to za naprosto nezbytné, alespoň toto, již pro toto volební období do zákona dát. Je jasné, že v době výkonu trestu odnětí svobody poslanec ani senátor nemohou vykonávat svůj mandát řádně, proto podle našeho názoru za něj nemají být ani placeni.

Tolik jenom stručný předklad.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Bendovi. Nyní dostane slovo zpravodaj pro prvé čtení. Je jím pan poslanec Rudolf Chlad. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Rudolf Chlad: Dobré ráno, vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové. Já to mám velice jednoduché, protože si myslím, že návrh tohoto zákona je téměř jednoznačný, aspoň pro mě, a proto pouze doporučím, aby tento zákon byl projednán co nejrychleji, nejdříve. Ve zkráceném čtení to nejde, jak jsme slyšeli od paní předsedkyně. Takže děkuji zatím za pozornost. Pardon, jedná se o sněmovní tisk 894.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová 894. To bylo slovo zpravodaje. Otevírám obecnou rozpravu. Je do ní přihlášen pan poslanec Paroubek. Není přihlášen. Čili ruším tuto přihlášku a zeptám se, zda někdo z kolegyň, kolegů se chce k tomuto bodu přihlásit. Pan ministr financí Miroslav Kalousek. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Dobré ráno, dámy a pánové. Pouze technická poznámka, kterou samozřejmě nemusíme nijak vkládat do zákona. Ale v okamžiku, kdy tento zákon vstoupí v účinnost a takový případ bude existovat, bude naprosto fér o plat poslance snížit rozpočtovou kapitolu Poslanecké sněmovny a navýšit rozpočtovou kapitolu Vězeňské služby. Protože teď lze náklady na věznění strhávat z platu, pak už to ponese Vězeňská služba na svých bedrech.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak a já se zeptám... Ještě pan poslanec Vojtěch Filip. Prosím. To je faktická poznámka? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP