(11.10 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Nejprve poprosím o slovo veřejného ochránce práv, pana doktora Pavla Varvařovského. Prosím.

 

Veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský: Vážená paní předsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci, děkuji za možnost vystoupit. Nechodím sem tak často, takže si dovolím říci něco k tomu, co zde zaznělo od pana ministra.

Dala by se samozřejmě ta zpráva vlády charakterizovat tak, že z mých doporučení bylo vyslyšeno toliko jedno, ač jich bylo sedm. Některá jsou, uznávám, během na delší trať a jsem rád, že se na tom alespoň pracuje. Pak jsou zde body, které si myslím, že při dobré vůli už mohly být dávno když ne na cestě, tak dokonce snad hotovy. Mám na mysli zejména to, co by šlo odstranit dobrou zprávou (správou?), a nikoliv jen změnou správního řádu. To znamená poučení lidí o tom, když rozhodne odvolací orgán a na konci je "proti tomuto rozhodnutí se nelze odvolat", připojit například větu "tím není dotčeno vaše právo podat správní žalobu podle ustanovení toho a toho". Snažil jsem se o tom přesvědčit šéfy krajských úřadů a jejich právníky, ale setkal jsem se s nepříliš velkým pochopením.

Pokud jde o další body, jen stručně k jednomu. Já, jak jistě víte, nemám v oblibě a vadí mi z důvodů, které zde nebudu rozvádět, ten systém, kterému se říká DONES, to znamená hlášení se nezaměstnaných na poštách, a doporučil bych těm, kteří trvají na tom, že tento systém je z hlediska ústavních práv v pořádku, aby si pečlivě přečetli rozhodnutí Ústavního soudu, resp. nález Ústavního soudu ve věci takzvané veřejné služby. Poněvadž dosadíte-li do důvodů, proč byla veřejná služba zrušena, tak jak jsem byl avizoval před rokem, že jinak to dopadnout nemůže, a dosadíte-li tam místo veřejné služby DONES, dojdete k závěru, že dostane-li se to k Ústavnímu soudu, dopadne to stejně. Bylo by proto záhodno zamyslet se nad tímto "bohulibým" způsobem a zvážit, zda jeho výsledky jsou takové, že skutečně je to skvělé opatření v boji s nelegálním zaměstnáváním. Ze svých čísel mohu uvést, že tímto systémem prošlo či prochází 70 tisíc lidí a nelegálně pracujících bylo zjištěno 46 - slovy čtyřicet šest. Posuďte sami, nakolik je takovýto systém efektivní.

Jinak za sebe říkám, že jsem jednal s nově jmenovanou paní ministryní o těchto věcech i o některých jiných. Mám dojem, že je zde vůle některé věci opravit. Pokud jde o DONES, dali jsme si lhůtu, že si k tomu sedneme znovu v polovině ledna. Pokud výsledek bude pro mě neakceptovatelný, avizoval jsem a říkám to znovu, že podám žalobu na ochranu veřejného zájmu ke správnímu soudu, což samozřejmě budu činit nerad, protože i to je běh na dlouhou trať.

To je vše, co jsem chtěl říci ke své zprávě. Nebudu říkat, že mi to vadí až tak, že bych uvažoval o nějakých krocích personálních, resp. že by to pro mě nebylo snesitelné. Řeknu na závěr jediné. Byl bych rád, kdybyste svému ombudsmanovi, kterého jste si zvolili, naslouchali nejen dnes - což moc nejde, jak vidím -, ale i jindy pečlivěji. Možná byste ušetřili pobíhání po soudech a možná byste v příštích volbách dopadli lépe.

Děkuji vám. (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane veřejný ochránce práv. Otevřela jsem všeobecnou rozpravu. Proto se zeptám, zda v rámci této rozpravy někdo žádá o vystoupení. Neregistruji žádnou přihlášku, proto všeobecnou rozpravu končím.

Zahajuji rozpravu podrobnou. O vystoupení žádal pan kolega František Laudát. Prosím.

 

Poslanec František Laudát: Paní předsedkyně, dámy a pánové, děkuji za slovo. Jak jsem avizoval, dávám protinávrh k usnesení petičního výboru, který bude znít v tom bodě doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu přijmout následující usnesení, takže to usnesení bude znít - protinávrh: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí Zprávu vlády o využití doporučení veřejného ochránce práv na změny právní úpravy, uvedené v Souhrnné zprávě o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2011, sněmovní tisk 806."

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Prosím o další přihlášku do podrobné rozpravy. Není-li žádná, končím podrobnou rozpravu a budeme hlasovat o návrhu usnesení. Vlastně dva návrhy usnesení máme předložené. Nejprve tedy o onom protinávrhu, který zde přednesl pan kolega František Laudát. Neprojde-li toto usnesení, budeme hlasovat o návrhu, který byl předložen petičním výborem.

Je zde žádost o odhlášení, takže vás všechny odhlašuji a prosím, znovu se zaregistrujte. Pana zpravodaje Františka Laudáta prosím ke stolku zpravodajů, aby ještě sledoval z titulu této funkce celý průběh hlasování. Domnívám, že už budu moci toto hlasování zahájit, protože jsem přivolávala dostatečně dlouho naše kolegy do jednacího sálu.

 

Je zde tedy nejprve návrh pana zpravodaje Františka Laudáta, před chvílí nám jej sdělil. O tomto návrhu, který je vlastně doporučující s tím, že říká: "Poslanecká sněmovna Parlamentu bere na vědomí Zprávu vlády o využití doporučení veřejného ochránce práv na změny právní úpravy, uvedené v Souhrnné zprávě o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2011, sněmovní tisk 806." Toto je návrh usnesení, o kterém budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 180. Ptám se, kdo je pro přijetí tohoto návrhu usnesení. Kdo je proti návrhu?

Hlasování pořadové číslo 180, přítomno 130, pro 69, proti 29. Tento návrh byl přijat.

 

Tímto návrhem usnesení jsme projednali bod číslo 151, sněmovní tisk 806. Končím projednávání tohoto bodu. Děkuji panu doktoru Varvařovskému, děkuji též panu zpravodaji.

 

Budeme se nyní věnovat bodu, který má pořadové číslo

 

161.
Informace ministra financí o nehorázně vysokých platech úředníků

Prosím, aby se slova ujal ministr financí Miroslav Kalousek. Prosím o klid v jednacím sále.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, byl jsem obmyšlen usnesením Poslanecké sněmovny, abych se zhostil tohoto úkolu, ač platy ve veřejné správě nejsou v kompetenci ministra financí, ač samozřejmě je mi velmi líto, ale nemohu mít sebemenší přehled o rozhodovacích pravomocech svých kolegů ve vládě. Nicméně jsem pokora sama před usnesením Poslanecké sněmovny. Dovolte, abych předložil svou úrovni zadání odpovídající řeč ministra financí k platům vyvolených - nevím tedy kým - ve státní správě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP