(18.00 hodin)
(pokračuje Bém)

Já jsem přesvědčen, že toto z hlediska etického je diskriminační. A řeknu vám proč. Jsou lidé, kteří jsou rozhodnuti, že když přijdou o život, darují orgán. A představte si situaci, která se reálně stala. Na česko-polských hranicích zemře mladý dvacetiletý člověk. Ten mladý dvacetiletý člověk je ideální dárce orgánu pro konkrétního příjemce. Ten ideální dárce je dvacetiletý mladý muž, který chce v případě smrti darovat orgán. Teď dojde k interakci mezi osobou blízkou, kterou se nepodaří sehnat, mezi Koordinačním střediskem transplantací, které se nevyjádří, protože je pátek večer. V pondělí odpoledne je 72 hodin po smrti. A přestože se tento dvacetiletý mladý muž chtěl stát dárcem v případě úmrtí, tak díky fakticky diskriminačnímu českému zákonu to není možné. Já vím, že on už je mrtvý, ale na druhou stranu etika nám velí toto právo respektovat. A samozřejmě druhou věcí je, že v České republice je ideální vhodný příjemce.

Čili jeví se mi jako relevantní, aby po vyčerpání všech možností, tzn. má-nemá kartu dárce, obrácení se na Koordinační středisko transplantací či jiný relevantní orgán příslušné země nebo na osobu blízkou, když po 72 hodinách neuspějeme, tak odborná veřejnost se kloní k návrhu nikoli nesmí se provést odběr, ale může se provést odběr.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ptám se, kdo další se hlásí do obecné rozpravy. Nemám tu žádnou přihlášku, tak bych obecnou rozpravu v tom případě ukončil, pokud nikdo další se nehlásí. Jenom se zeptám zpravodaje, jestli v obecné něco zaznělo, co bychom měli hlasovat. Myslím že ne.

Takže můžeme rovnou přistoupit k rozpravě podrobné, do které máme také přihlášky. Opět se hlásí jako první pan poslanec Miroslav Svoboda. Prosím pana poslance Svobodu, který je první přihlášený do podrobné rozpravy. Prosím můžete.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Děkuji za slovo, pane předsedající, pane místopředsedo. Vážená vládo, vážené kolegyně, kolegové, dovolte, abych se v podrobné rozpravě formálně přihlásil ke svému pozměňujícímu návrhu, který je evidován pod číslem 4792, kdy chci legislativu upozornit, že pod pozměňujícím návrhem číslo 2 § 25 - ne odst. 1, ale odst. 2 - se mění písmeno e). A následně jsem tento pozměňující návrh rozšířil o bod 3 a 4.

Dovolte, pod bodem 3 návrh zní: Ze zákona č. 285/2002 Sb. se vyjímá její příloha a problematika, kterou definuje - vydá Ministerstvo zdravotnictví České republiky formou vyhlášky.

Pozměňující návrh č. 4: Do § 35a zákona 48/1997 Sb., se vkládá další odstavec takto: Za druhé. Za provedení odběru orgánu k transplantaci ve zdravotnickém zařízení přísluší poskytovateli zdravotních služeb náhrada nákladů ve výši 30 tisíc Kč za každý odebraný orgán. Tuto náhradu uhradí zdravotní pojišťovna, jejímž pojištěncem je příjemce.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. A teď prosím pana poslance Pavla Béma, dalšího přihlášeného do podrobné rozpravy.

 

Poslanec Pavel Bém: Pane místopředsedo, i já se přihlašuji ke svým pozměňujícím návrhům, které máte ve svých materiálech jako sněmovní dokumenty 4882, 4883, 4884 a 4885. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. A paní poslankyně Kotalíková jako zpravodajka se také hlásí do podrobné rozpravy. Prosím máte slovo.

 

Poslankyně Patricie Kotalíková: Já jsem se jenom chtěla, jak jsem avizovala v obecné rozpravě, přihlásit ke svému pozměňovacímu návrhu, který je veden pod číslem 4682. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. A ještě pan ministr Heger.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Já si v podrobné rozpravě dovoluji přednést ještě jednou svůj návrh na zkrácení doby projednávání mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Aha, dobře, tak to byl návrh na zkrácení doby projednávání, který budeme hlasovat. Teď asi můžeme podrobnou rozpravu ukončit a budeme tedy hlasovat návrh pana ministra Hegera zkrátit lhůtu pro třetí čtení na 48 hodin. Nejdřív zagonguji. Prosím o chvilku strpení, zagongujeme. Chvilku počkám. Jediné, co dle mého je k hlasování, je návrh pana ministra Hegera zkrátit lhůtu pro třetí čtení na 48 hodin. Můžeme asi hlasovat. (Stále přicházejí poslanci do sálu.) Ještě asi chvilku.

 

Takže pro přicházející ještě jednou zopakuji, že budeme hlasovat návrh pana ministra Hegera, který navrhl zkrátit lhůtu projednávání pro třetí čtení na 48 hodin.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zkrácení lhůty, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 136, přihlášeno je v této chvíli 140 poslanců, pro hlasovalo 62, proti 15. Návrh na zkrácení lhůty neprošel.

 

Pan poslanec Boris Šťastný si provede kontrolu hlasování. (Děje se.) Můžeme? (Zleva se ozývá od jednoho poslance: Můžeme! Úsměvy v sále.) Tím pádem to je jediná věc, která byla k hlasování, takže můžeme bod číslo 12 odložit, protože víc tady k hlasování není.

 

Požádám pana místopředsedu Olivu, aby se ujal bodu číslo 11 - léčiva.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Hezký časný večer, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení členové vlády. Přistoupíme k projednávání bodu s pořadovým číslem

 

11.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 378/2007 Sb.,
o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů
(zákon o léčivech), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 783/ - druhé čtení

Prosím pana ministra Leoše Hegera, aby z pověření vlády uvedl předložený návrh. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Děkuji za slovo, pane předsedající. Dovolte mi, abych pro druhé čtení stručně zopakoval obsah návrhu změnového zákona, který se týká léčiv.

Hlavním důvodem pro zpracování návrhu byla potřeba transpozice dvou směrnic Evropského parlamentu a Rady, a to jednak směrnice tzv. farmakovigilanční, která má zlepšit dohled nad dopady léku a jeho používání, a transpozice druhé směrnice, která se týká zabránění vstupu padělaných léčivých přípravků do legálního dodavatelského řetězce. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP